Suoraan sisältöön

Helsingin vastaanottokeskus

Käytä kasvomaskia sosiaali- ja terveyspalveluissa

Suosittelemme yli 12-vuotiaita käyttämään kasvomaskia kaikissa sosiaali- ja terveyspalvelujen toimipisteissä.

Lue lisää maskisuosituksesta Helsingin koronavirussivustolta.


Vastaanottokeskuksessa järjestetään kansainvälistä suojelua hakeville asiakkaille vastaanottolain mukaiset peruspalvelut turvapaikkaprosessin ajaksi. Vastaanottopalveluihin kuuluvat majoitus, vastaanotto- ja käyttöraha, sosiaalipalvelut, terveydenhuoltopalvelut, tulkkipalvelut sekä ohjaus- ja neuvontapalvelut.

Helsingin vastaanottokeskus on osa Maahanmuuttoviraston hallinnoimaa valtakunnallista kansainvälistä suojelua hakevien vastaanottojärjestelmää. 

Helsingin vastaanottokeskuksella on kaksi toimipistettä: Punavuoren toimipiste ja Niittylänpolulla toimiva yksityismajoituspalvelupiste. Punavuoren toimipisteessä on 200-paikkainen asuntola, jossa keskuksessa asuville asiakkaille on järjestetty ruokahuolto.

Helsingin vastaanottokeskus toimii ns. transit-keskuksena. Suomeen saapuvat uudet turvapaikanhakijat majoittuvat Helsingin vastaanottokeskukseen pääsääntöisesti vain sen ajan, että turvapaikkaprosessia hoitavat viranomaiset (poliisi, rajaviranomaiset ja Maahanmuuttovirasto) suorittavat turvapaikkaprosessin kannalta välttämättömät toimenpiteet. Tämän jälkeen asiakkaat siirretään muihin vastaanottokeskuksiin Suomessa odottamaan turvapaikka-asian käsittelyä.

Vastaanottokeskuksen toimintaa säätelee laki kansainvälistä suojelua hakevan vastaanotosta (746/2011).25.11.2020 15:31