Suoraan sisältöön

Kysymyksiä ja vastauksia koronaviruksesta

Tällä sivulla vastataan usein kysyttyihin kysymyksiin koronaviruksesta. Tämänhetkiset aiheet kysymyksineen:

Kysymyksiä uusista rajoituksista

Mitä rajoitukset koskevat?

Yleisötilaisuudet rajataan nyt välttämättömiin. Kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään määräajaksi kuitenkin siten, että korkeintaan 10 henkilön ehdottoman välttämättömien yleisötilaisuuksien ja kokouksien järjestäminen sallitaan, mikäli turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n 21.9.2020 antamaa ohjetta.  

Välttämättömiin tilaisuuksiin lasketaan esimerkiksi lakisääteiset yhtiökokoukset ja yhdistysten kokoukset, ja näissäkin tulee hyödyntää etäyhteyksiä aina kun se on mahdollista.

Kauanko uudet 27.11. julkaistut rajoitukset ovat voimassa ja milloin ne tulevat voimaan?

Rajoitukset tulevat voimaan määräajaksi 30.11.–20.12. Osaa niistä voi tietysti alkaa toteuttaa jo välittömästi. Toisen asteen oppilaitoksissa kuitenkin siirrytään etäopetukseen vasta uuden arviointijakson alkaessa 3.12. ja etäopetus jatkuu 31.12.2020 saakka.  Uutinen 27.11.2020: Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi uusia rajoituksia ja suosituksia alueellaan.

Yleisötilaisuudet rajataan välttämättömiin
Alkaen 30.11. kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään määräajaksi kuitenkin siten, että korkeintaan 10 henkilön ehdottoman välttämättömien yleisötilaisuuksien ja kokouksien järjestäminen sallitaan, edellyttäen, että mikäli turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n 21.9.2020 antamaa ohjetta. 
Korkeintaan 10 hengen tilaisuuksista tulisi järjestää vain ehdottoman välttämättömät, kuten Välttämättömiin tilaisuuksiin lasketaan esimerkiksi lakisääteiset yhtiökokoukset ja yhdistysten kokoukset, ja näissäkin tulee hyödyntää etäyhteyksiä aina kun se on mahdollista.
Rajaukset ovat voimassa 30.11.–18.12.2020.
AVI: Kaikki yli 10 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään HUS:n alueella 30.11. alkaen
THL: Suositukset koskien julkisia tiloja ja yleisiä kokoontumisia

Menevätkö siis aivan kaikki kaupunkien palvelupisteet kiinni, myös kirjastot?

Palvelutilojen osalta tämä tarkoittaa sitä, että lähes kaikki kaupunkien palvelutilat suljetaan määräajaksi. Kaupunkien kaikki sisäliikuntatilat, kulttuuritalot, museot ja nuorisotilat suljetaan. Työväenopistojen toiminta keskeytetään. Myös Korkeasaaren eläintarha sulkeutuu. Poikkeuksena ovat erilaiset välttämättömien palveluiden tilat kuten vähävaraisten maskijakelun pisteet. Kirjastoissa sallitaan rajattu asiointi. Samoin sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut pysyvät pääsääntöisesti auki. Päiväkoteja ja peruskouluja ei suljeta.   

Entä yksityinen puoli, vaikuttaako tämä mitenkään siihen?

Suosittelemme, että yksityiset toimijat noudattaisivat samoja rajoituksia.   

Mitä tämä tarkoittaa yleisötilaisuuksien kannalta?

Kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään määräajaksi kuitenkin siten, että korkeintaan 10 henkilön yleisötilaisuuksien ja kokouksien järjestäminen sallitaan edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n 21.9.2020 antamaa ohjetta. Korkeintaan 10 hengen tilaisuuksista tulisi järjestää vain ehdottoman välttämättömät, kuten lakisääteiset yhtiökokoukset ja yhdistysten kokoukset, ja näissäkin tulee hyödyntää etäyhteyksiä aina kun se on mahdollista.

Rajaukset ovat voimassa 30.11.–18.12.2020. Päätöksen asiassa tekee Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Mitä tarkoittaa yleisötilaisuus, mitkä lasketaan sellaisiksi?

Yleisötilaisuudella tarkoitetaan yleisölle avoimia huvitilaisuuksia, kilpailuja, näytöksiä ja muita niihin rinnastettavia tilaisuuksia. Tällaisia ovat myös kutsuun tai jäsenyyteen sidotut tilaisuudet, jollei tilaisuutta osanottajien lukumäärän, tilaisuuden laadun tai muiden erityisten syiden perusteella voida pitää luonteeltaan yksityisenä. Lisätietoja: Aluehallintovirasto.  

Mitä kaikkia yleisötilaisuuksia tauko koskee?

Aluehallintoviraston päätös koskee yleisötilaisuuksia, kuten konsertteja, teatterinäytöksiä ja urheiluotteluja, joissa on yleisöä.

Voiko yksityistilaisuuksia järjestää? 

Yksityisiä tapaamisia tai perhekokoontumisia ei suositella järjestettäväksi. Lähikontaktit rajoitetaan saman kotitalouden tai pysyvyydeltään siihen rinnastettavien läheisten välille. Hautajaisiin tai muistotilaisuuksiin osallistuminen suositellaan rajattavaksi vain hyvin suppeaan lähiomaisten joukkoon. Suositus on voimassa 30.11.–20.12.2020.  

Loppuuko kaikki harrastaminen kaupungin tiloissa?  

Sisätiloissa ei seuraavan kolmen viikon aikana saa järjestää minkäänlaista harrastustoimintaa; sekä liikunnan että taiteen perusopetus keskeytetään. Myös työväenopisto sulkeutuu. Kaikki yli 20-vuotiaiden harrastustoiminta keskeytetään myös ulkona, ja kaikki yli 20-vuotiaiden harrastusvuorot ulkokentiltä perutaan.    

Nuorten, alle 20-vuotiaiden harrastustoiminta voi kuitenkin jatkua ulkona jo aiemmin myönnetyillä vuoroilla, mutta uusia vuoroja ei heille, eikä muillekaan myönnetä. Nuoria ei unohdeta muutenkaan, vaikka nuorisotilat ovat kiinni. Heitä tuetaan ja kohdataan verkossa ja jalkautuvan nuorisotyön voimin.  Mahdollisuuksien mukaan tuotetaan etätarjontaa.   

Miten lasten harrastusmahdollisuudet turvataan?

Lasten ulkoharrastusmahdollisuudet turvataan.  Nuorten, alle 20-vuotiaiden harrastustoiminta voi kuitenkin jatkua ulkona jo aiemmin myönnetyillä vuoroilla, mutta uusia vuoroja ei heille, ei muillekaan myönnetä. Nuoria ei unohdeta muutenkaan, vaikka nuorisotilat ovat kiinni. Heitä tuetaan ja kohdataan verkossa ja jalkautuvan nuorisotyön voimin.   

Miten koronavirukselta voi suojautua?

Tartuntatilanteen taltuttamiseksi on ehdottoman tärkeää välttää kaikkia sosiaalisia kontakteja, lisätä etäisyyttä toisiin, käyttää maskeja ja mennä testeihin, jos epäilee saaneensa tartunnan. Testitulokset tulevat vuorokauden sisällä. Näitä turvatoimia on jokaisen syytä noudattaa:
  • Huolehdi hyvästä käsi-ja yskimishygieniasta. Älä kättele. Käsienpesu ja yskiminen (THL)
  • Vältä kontakteja. Kun liikut ulkona, pidä vähintään 1–2 metrin etäisyys muihin ihmisiin. Käytä kasvomaskia aina kun et voi välttää lähikontaktia. Muistilista maskin käyttöön (THL)
  • Kasvomaskin käyttöä edellytetään kaikilta 15 vuotta täyttäneiltä Helsingin hallinnoimissa sisäliikuntatiloissa. (Ei koske henkilöitä, joilla on terveydellinen este käyttää kasvomaskia)
  • Käytä kasvomaskia julkisessa liikenteessä, läsnätöissä työpaikalla sekä kaikissa tilanteissa, joissa oleskellaan samoissa tiloissa toisen henkilön kanssa.
  • Älä osallistu yli 10 hengen tilaisuuksiin.
  • Tee etätöitä, jos mahdollista.

Voit suojautua koronavirukselta samalla tavoin kuin muiltakin hengitystieinfektioiden aiheuttajilta: noudata käsi-ja yskimishygieniaohjeita. Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi. Yski ja aivasta hihaasi, älä kämmeneesi.

Käytä kasvomaskia kaikissa tilanteissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää. Kasvomaskia on syytä käyttää esimerkiksi joukkoliikenteessä, työpaikalla, kaupoissa, museoissa ja tapahtumissa. Kirjastoissa velvoitetaan toistaiseksi käyttämään maskia (ei koske henkilöitä, joilla on terveydellinen este käyttää kasvomaskia). Maskin käyttöä suositellaan  myös yläkouluissa, toisen asteen oppilaitoksissa, korkeakouluissa ja nuorisotyössä sekä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle potilas- ja asiakastyössä. Maskia suositellaan mahdollisuuksien mukaan käytettävän sisätiloissa myös varhaiskasvatuksen henkilöstölle. Vanhempien toivotaan käyttävän kasvomaskia oleskellessaan varhaiskasvatuksen tiloissa, esimerkiksi lapsia vietäessä tai haettaessa.

Nyt on syytä olla erityisen varovainen. Yksityisjuhlien ja vapaa-ajanviettoon tai opiskeluun liittyvien tilaisuuksien järjestämistä ei suositella tartuntariskin vuoksi. 

Näillä yksinkertaisilla keinoilla suojaat itseäsi ja muita koronavirustartunnalta:

Maskin käyttö

Eikös maskin käyttö ole jo vähän liioittelua?

Ei, sillä kasvomaskien käyttö on yksi merkittävä keino ehkäistä viruksen leviämistä, sillä virus leviää myös ilmateitse. Maski yksin ei kuitenkaan riitä, vaan myös muita turvallisuustoimenpiteitä on noudatettava: käsi- ja yskimishygienia, maskin käyttö, turvavälin pitäminen sekä sosiaalisten kontaktien välttämistä.

Onko kasvomaskia käytettävä liikuntatiloissa?

Kasvomaskin käyttöä edellytetään maanantaista 2.11. alkaen kaikilta 15 vuotta täyttäneiltä Helsingin hallinnoimissa sisäliikuntatiloissa. Kasvomaskia tulee käyttää muulloin kuin liikuntasuorituksen aikana. Maskin käyttöä ei edellytetä henkilöiltä, jotka eivät terveydentilansa vuoksi voi maskia käyttää. Henkilön oma ilmoitus asiasta katsotaan riittäväksi. Velvoite koskee kaikkea sisäliikuntaa, esimerkiksi koulujen liikuntatilojen seura- ja harrastuskäyttöä. Myös jäähallit ovat sisäliikuntatiloja.

Pitääkö työpaikalla käyttää maskia?

Kasvomaskin käyttöä suositellaan 23.11. alkaen kaikilla työpaikoilla kaikissa tilanteissa, joissa oleskellaan samoissa tiloissa toisen henkilön kanssa. Läsnätyön maskisuositus on voimassa kaikissa yhteisissä tiloissa, myös silloin, kun turvaväleistä huolehditaan. Mikäli työskentelet yksin tilassa, et tarvitse kasvomaskia.

Miten koronavirus tarttuu?

Tarttuuko koronavirus pinnoilta?

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisara- ja kosketustartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa. Virus voi myös tarttua ilmateitse. Pintojen osuus viruksen leviämisessä ei nykytiedon mukaan ole merkittävä. Koronavirukset ovat rakenteeltaan sellaisia, että ne eivät säily tartuttavina pinnoilla pitkään, etenkään vaihtelevissa lämpötiloissa. Tavanomaiset siivousaineet tehoavat koronavirukseenkin. THL: Koronaviruksen tarttuminen ja itämisaika

Voiko virus tarttua oireettomasta henkilöstä?

Oireettomat henkilöt saattavat levittää virusta eteenpäin. On kuitenkin epäselvää, miten suuri merkitys tällä on epidemian leviämisessä. WHO:n mukaan nykytiedolla valtaosan tartunnoista aiheuttavat oireiset henkilöt.

Minkälaisia oireita koronavirustartuntaan liittyy?

Koronavirustartunnan oireita ovat esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys. Koronavirustestiin kannattaa mennä herkästi. Pysyttele kotona. Tulos tulee nopeasti. THL: Koronaviruksen hoito ja ohjeet sairastuneelle

Minulla on flunssan oireita, voiko tämä olla koronaviruksen aiheuttamaa?

Jos saat oireita, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona. Jos mahdollista, tee Omaolon oirearvio verkossa. Saat toimintaohjeet oireidesi perusteella ja voit tarvittaessa varata ajan koronavirustestiin. Tee Omaolon oirearvio

Jos et pysty tekemään oirearviota, soita Helsingin koronavirusneuvontaan, p. 09 310 10024 (päivittäin klo 8–18) ja muina aikoina Päivystysapuun, p. 116 117.

Mitä teen, jos epäilen saaneeni tartunnan?

Pelkään altistuneeni koronavirukselle, mitä minun pitäisi tehdä?

Jos mahdollista, tee Omaolon oirearvio verkossa. Saat toimintaohjeet oireidesi perusteella ja voit tarvittaessa varata ajan koronavirustestiin. Tee Omaolon oirearvio

Jos et pysty tekemään oirearviota, soita Helsingin koronavirusneuvontaan, p. 09 310 10024 (päivittäin klo 8–18) ja muina aikoina Päivystysapuun, p. 116 117.

Epäilen saaneeni koronavirustartunnan, miten minun pitäisi toimia?

Jos mahdollista, tee Omaolon oirearvio verkossa. Saat toimintaohjeet oireidesi perusteella ja voit tarvittaessa varata ajan koronavirustestiin. Tee Omaolon oirearvio

Jos et pysty tekemään oirearviota verkossa, soita Helsingin koronavirusneuvontaan, p. 09 310 10024 (päivittäin klo 8–18) ja muina aikoina  Päivystysapuun, p. 116 117. Koronavirusneuvonta tai Päivystysapu ohjaavat sinut tarvittaessa koronavirustestiin ja koronaterveysasemalle.

Miten toimin, kun lapsi sairastuu hengitystieinfektioon?

Kun huoltaja toteaa, että lapsella on koronavirukseen sopivia oireita, lapsi ei saa mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen. Lapsi pitää viedä testiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Erityisen tärkeää on viedä lieväoireinenkin lapsi testiin viiveettä, jos hän tai joku perheenjäsenistä on altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle tai on matkaillut ulkomailla edeltävän 10 vuorokauden aikana.

Alle kouluikäisen lapsen lieviä oireita voi seurata kotona pari päivää ilman testaamista. Lapsen oireet ovat lieviä, jos hän on virkeä ja jaksaa leikkiä, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja kuumetta. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä varhaiskasvatukseen. Jos oireet jatkuvat, olisi hyvä selvittää, johtuvatko ne koronainfektiosta.

Kouluikäisellä lapsella tai nuorella testi on aina aiheellinen, jos hänellä on koronavirukseen sopivia oireita.

Alle 16-vuotiaalle lapselle voi varata ajan Omaolon oirearvion ja koronavirusneuvontapuhelimen (p. 09 310 10024, päivittäin klo 8-18) kautta.

Lue tästä tarkemmat ohjeet päiväkotilasten ja koululaisten huoltajille (pdf)

Lisätietoa THL:n sivulta Lapset ja koronavirus

Milloin testiin? Milloin lääkäriin?

Testiin kannattaa hakeutua aikailematta, kun on vähäinenkin epäilys koroatartunnasta. Tartunnan oireita ovat muun muassa kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus tai haju- tai makuaistin menetys. Vältä lähikontakteja toisiin. Tarkempi ohjeistus: Koronavirustestaus Helsingissä

Minkälaisessa tilanteessa tarvitsen lääkärin kiireellisen arvion?

Hoitoa ja lääkärin arviota vaativia hengitystieinfektion oireita ovat heikentynyt yleistila, selkeästi pitkittynyt kuumeilu ja hengenahdistus. Jos sinulle tällaisia oireita, soita  Helsingin koronavirusneuvontaan, p. 09 310 10024 (päivittäin klo 8–18) ja muina aikoina  Päivystysapuun, p. 116 117 ja saat sieltä toimintaohjeet.

Hätätapauksissa soita 112.

Missä kiireelliset hengitystieoirepotilaat hoidetaan? 

Kaikki helsinkiläiset hengitystieoireiset, lääkärin kiireellistä arviota vaativat potilaat, ohjataan Laakson ja Malmin koronaterveysasemille. Muilla terveysasemilla ei hoideta hengitystieoirepotilaita.

Jos sinulla on kiireellistä hoitoa vaativia oireita kuten heikentynyt yleistila, selkeästi pitkittynyt kuumeilu ja hengenahdistus, soita Helsingin koronavirusneuvontaan, p. 09 310 10024 (päivittäin klo 8–18) ja muina aikoina  Päivystysapuun, p. 116 117. Saat puhelimitse ohjeet, kuinka sinun tulee toimia. Hätätapauksissa soita 112.

Asiakkaita palvellaan koronavirusterveysasemilla kiireellisyysjärjestyksessä. 

Valtaosa koronavirukseen sairastuneista toipuu viikon kotilevolla, tarvitsematta lääkärin hoitoa. Oireita voi tarvittaessa lievittää kipu- ja särkylääkkeillä.

Laakson koronaterveysasema
Malmin koronaterveysasema

Keitä kaupungin työntekijöitä testataan koronavirusinfektion varalta?

Noudatamme näytteenotossa kansallisia linjauksia ja toimintaohjeita, jotka löytyvät THL:n sivuilta tästä linkistä.

COVID-19-näyte otetaan kaikilta niiltä kaupungin työntekijöiltä, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai joilla työterveyshuollon hoitohenkilökunnan arvion perusteella on aihetta epäillä koronavirustartuntaa. Ota yhteys etänä Työterveys Helsinkiin tai oman kuntasi koronaneuvontapuhelimeen.

Varhaiskasvatus

Voiko lapsen tuoda nuhaisena päiväkotiin?

Jos toteat lapsella koronavirukseen sopivia oireita, lasta ei saa päästää kouluun tai päiväkotiin. Katso miten tulee toimia, kun lapsi sairastuu hengitystieinfektioon THL:n sivuilta: Lapset ja koronavirus.

Pitääkö minulla olla maski kun haen lapsen päiväkodista?

Kyllä, suosituksen mukaan. Pidä maski päällä kun tuot ja haet lapsen. Huoltajien ja vierailijoiden on myös syytä välttää turhaa oleskelua päiväkodin sisätiloissa.

Miksi päiväkoteihin tuli 23.11. suositus henkilöstön maskien käyttöön?

Kasvomaskien käyttö turvaa henkilöstön riittävyyttä, koska maskit auttavat vähentämään altistumisten johdosta karanteeniin joutuvien työntekijöiden määrää. Kyseessä on suositus, ja työntekijät voivat itse tehdä päätöksen kasvomaskin käytöstä.

Koulutyö

Kouluun ei voi tulla, jos on koronalle tyypillisiä oireita kuten kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus ja haju- tai makuaistin menetys. Näiden oireiden ilmetessä pitää hakeutua koronatestiin, ja odottaa testin tulosta kotona. 

Miten opetus järjestetään?

Millä koulutusasteilla siirrytään etäopetukseen? 
Toisen asteen oppilaitoksissa eli lukiot ja ammattikoulutus. Peruskoulut ja varhaiskasvatus pyritään pitämään mahdollisimman turvallisesti.

Wilmaa on syytä seurata, sillä sen kautta kerrotaan yksityiskohtaisesti opetukseen liittyvistä muutoksista.

Mitä jos oppilas todetaan altistuneeksi?

Altistunut oppilas on karanteenissa 10 päivää. Karanteenissa olevan opetus voidaan toteuttaa syyslukukaudella erityisinä opetusjärjestelyinä kuten etäopetuksena.

Voiko karanteenissa oleva oppilas ruokailla koulussa? 

Ei voi, karanteenissa oleva oppilas ei voi tulla ruokailemaan koululle tai hakea ruokaa itse. Oppilaalle järjestetään kotiin haettavat ateriat, jotka huoltaja tai läheinen voi hakea kerran viikossa oppilaan nimellä. Seuraa Wilman ohjeistusta.

Yrittäjät ja liiketoiminta

Tukeeko kaupunki yrityksiä kriisissä? Mistä saan apua yritysasioissa?
Kaupunki on koostanut päivittyvän listauksen yrittäjille suunnatuista tukipalveluista NewCo Helsingin sivuille.
Kannattaa katsoa myös Suomen Yrittäjien koronasivustoa.

Muita koronavirukseen liittyviä kysymyksiä

Yksinhuoltajana minua huolestuttaa, jos sairastun itse koronavirukseen. Miten pystyn huolehtimaan tuolloin lapsesta?

Lapsiperheiden sosiaalineuvonnan puhelinpalvelussa sinua auttavat sosiaalialan ammattilaiset. Puhelin palvelee arkisin klo 9–12 p. 09 3101 5454. Voit ottaa matalalla kynnyksellä meihin yhteyttä. Voimme yhdessä miettiä, mitä vaihtoehtoja tällaisessa tilanteessa olisi, jotta itse pystyisit lepäämään ja toipumaan. Sähköinen Tarvitsen apua -nappi löytyy osoitteessa perheentuki.fi. Jos tarvitset neuvontaa ja ohjausta sosiaalipalveluista, etuuksien tai tukien hakemisesta , voit olla yhteydessä aikuissosiaalityön sosiaalineuvontaan arkisin klo 9–16 p. 09 310 44400 tai chatin kautta hel.fi/sosiaalineuvonta.

Voinko yhä vierailla sairaaloissa, seniorikeskuksissa tai palvelutaloissa?

Koska Helsinki on koronaepidemian leviämisvaiheessa, vierailuja joudutaan rajoittamaan. Omaiset ja läheiset eivät voi vierailla sairaalassa 4.–20.12. Potilaita ei voi tavata myöskään ulkona. Voit kysyä omaisesi kuulumisia ja vointia puhelimitse. Vierailut saattohoitopotilaiden luona tai muuten vakavasti sairaan potilaan ovat edelleen mahdollisia. Näistä täytyy sopia henkilökunnan kanssa.

Seniorikeskuksissa ja palvelutaloissa omaiset ja läheiset voivat vierailla asukkaan luona kerran päivässä. Tapaamisten suositellaan olevan lyhyitä. Vierailun sopiva kesto on noin 15 minuuttia. Ulkovierailut ovat edelleen mahdollisia. Ulkovierailut voivat kestää 30 minuuttia ja vierailijoita voi olla kerrallaan kaksi.

Kaikki vierailut pitää sopia etukäteen omaisen hoitopaikan kanssa, ja vierailun aikana pitää käyttää kasvomaskia. Vierailulle saa tulla vain terveenä. Turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta on huolehdittava.

Pidetäänkö palvelukeskukset avoinna?

Palvelukeskukset pidetään suljettuina helmikuun 2021 loppuun saakka. Palvelukeskusten ravintolat ovat suljettu ulkopuolisilta ruokailijoilta. Seniorikeskusten ja palvelutalojen asukkaat voivat edelleen syödä niissä.

Jatkuuko ikääntyneiden päivätoiminta?

Ikääntyneiden päivätoiminta keskeytetään määräajaksi 7.12.–10.1.2021. Päivätoiminnan asiakkaisiin ollaan henkilökohtaisesti yhteydessä.

Miten kuulovammaiset voivat ottaa yhteyttä koronavirusasioissa?

Yhteyttä voi ottaa puhelimitse tulkin välityksellä. Tulkkauspalveluista löytyy lisää tietoa esimerkiksi tältä Kelan sivulta: Vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelu .

Lisäksi kaupungin sähköisen asioinnin kautta (asiointi.hel.fi) saa yhteyden ammattilaisiin. Myös täyttämällä Omaolo-palvelussa oirearviokyselyn koronaviruksesta, saa tarvittaessa lääketieteellisesti kiireellisissä asioissa yhteyden ammattilaiseen vuorokauden ympäri.

Valtakunnallisesta Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonnasta saa neuvontaa myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Neuvonta on auki arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.

Mitä eroa on eristyksellä ja karanteenilla?

Eristyksellä tarkoitetaan tarttuvaa tautia sairastavan potilaan eristämistä terveistä. Eristys voidaan toteuttaa kotona tai sairaalassa. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat. Ohjeita eristyksessä olevalle.

Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen kuin varsinaiset oireet puhkeavat. Karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin. Ohjeita karanteenissa olevalle.
THL: Karanteeni ja eristys

Mistä saa lisätietoa Helsingin ja Suomen koronavirustilanteesta?

Helsinki – ajankohtaista koronasta -sivuilla on esillä tilastoja helsinkiläisten tartuntatautitilanteesta: Helsingin koronavirustilannekatsaus.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa valtakunnallista ja kansainvälistä tilannetta ja antaa ohjeita tartuntojen ehkäisyssä: THL: Ajankohtaista koronaviruksesta .

Matkustaminen

Voinko matkustaa ulkomaille vai onko matkustamista rajoitettu?

Vältä edelleen tarpeetonta matkustamista muualle paitsi maihin, joita maahantulon rajoitukset eivät koske.
Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi kohdemaan lähimmästä edustustosta.

Jos palaat ulkomailta, noudata THL:n karanteeniohjeistusta.

Matkustusrajoitteet ja suositukset (Ulkoministeriö) 

Maahantulon rajoituksia tiukennetaan koronatilanteen perusteella. SM:n 2.10. päivitetty jäsennys rajoituksista: Maahantulorajoitukset ja terveystoimet Suomessa 1.10. 22.11.2020

Voinko mennä töihin ulkomailta paluun jälkeen?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee 10 vuorokauden omaehtoista karanteenia, kun saavut Suomeen maasta, jossa koronaviruksen ilmaantuvuusluku on ollut yli 25/100 000 asukasta kohden edellisen kahden viikon aikana. Tarvetta omaehtoiseen karanteeniin voit arvioida THL:n liikennevalokuvan avulla. Liikennevalot auttavat myös arvioimaan ulkomaan matkustamiseen liittyvää koronatartunnan riskiä. Liikennevaloja päivitetään kerran viikossa.

Tarkista maakohtainen tilanne ja liikennevalot THL:n sivuilta 

Katso THL:n suositus Suomeen sapuville matkustajille

Ulkomailta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja kahden viikon poissaolosta yhdessä työnantajansa kanssa.

Voivatko lapset palata päiväkotiin?

Kaikille ulkomailta Suomeen tuleville suositellaan omaehtoista 10 vuorokauden karanteenia. Lapsi voi palata päiväkotiin, jos vanhempien työtilanne sitä edellyttää, mutta lapsen täytyy olla oireeton. Omaehtoisessa karanteenissa tulee välttää tarpeettomia lähikontakteja ja liikkumista kodin ulkopuolella. Esimerkiksi leikkipuistossa ei saa käydä päiväkotipäivän jälkeen.

Jos lapselle tulee 10 vuorokauden sisällä matkalta palaamisen jälkeen lieviäkin koronaan viittaavia oireita, hänen on syytä  jäädä kotiin ja joko hakeutua digitaaliseen sosiaaliterveysneuvonta Omaoloon tai olla yhteydessä terveydenhuoltoon koronatestiä varten

Olen tullut ulkomailta ja en voi mennä kahteen viikkoon työpaikalle. Voinko saada lääkäriltä todistuksen, jotta saan haettua tartuntatautipäivärahaa Kelalta?

Työnantajan suositus tai määräys kotiin jäämisestä ei ole peruste tartuntatautipäivärahan myöntämiselle. Kyseessä ei ole tartuntatautilain mukainen karanteeni. Tartuntatautilain mukainen päätös karanteenista voidaan tehdä henkilölle, jonka on arvioitu altistuneen yleisvaaralliselle tartuntataudille ja kun karanteenista katsotaan olevan kyseisessä tilanteessa hyötyä. Tämän karanteenipäätöksen tekee kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri. Myöskään sairauslomaa ei voi oireettomalle henkilölle myöntää.08.12.2020 12:13