Suoraan sisältöön

Kysymyksiä ja vastauksia koronaviruksesta

Miten koronavirukselta voi suojautua?

  • Noudata hyvää käsi-ja yskimishygieniaa. Älä kättele.  Käsienpesu ja yskiminen/THL
  • Kun liikut ulkona, pidä vähintään 1–2 metrin etäisyys muihin ihmisiin. Käytä kasvomaskia aina kun et voi välttää lähikontaktia. Muistilista maskin käyttöön/THL
  • Älä osallistu yli 20 hengen tilaisuuksiin.
  • Tee etätöitä, jos mahdollista.

Voit suojautua koronavirukselta samalla tavoin kuin muiltakin hengitystieinfektioiden aiheuttajilta: noudata käsi-ja yskimishygieniaohjeita. Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi. Yski ja aivasta hihaasi, älä kämmeneesi.

Käytä kasvomaskia kaikissa tilanteissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää. Kasvomaskia on syytä käyttää esimerkiksi joukkoliikenteessä, kaupoissa, kirjastoissa, museoissa ja tapahtumissa. Maskin käyttöä suositellaan  myös toisen asteen oppilaitoksissa, korkeakouluissa ja nuorisotyössä sekä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle potilas- ja asiakastyössä. Vanhempien toivotaan käyttävän kasvomaskia oleskellessaan varhaiskasvatuksen tiloissa, esimerkiksi lapsia vietäessä tai haettaessa.
> Suositus kasvomaskien käyttämisestä työpaikalla sekä ehdotus velvoittavasta määräyksestä maskien käytölle yleisötilaisuuksissa. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä 13.10.20
Kasvomaskien suositus, ohjeistus, jakeluinfo /Helsingin kaupunki
> Maskisuositus /THL

Nyt on syytä olla erityisen varovainen. Yksityisjuhlien ja vapaa-ajanviettoon tai opiskeluun liittyvien tilaisuuksien järjestämistä ei suositella tartuntariskin vuoksi. 

Näillä yksinkertaisilla keinoilla suojaat itseäsi ja muita koronavirustartunnalta:

Tarttuuko koronavirus pinnoilta?

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisara- ja kosketustartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa. Pintojen osuus viruksen leviämisessä ei nykytiedon mukaan ole merkittävä. Koronavirukset ovat rakenteeltaan sellaisia, että ne eivät säily tartuttavina pinnoilla pitkään, etenkään vaihtelevissa lämpötiloissa. Tavanomaiset siivousaineet tehoavat koronavirukseenkin.

Voiko virus tarttua oireettomasta henkilöstä?

Oireettomat henkilöt saattavat levittää virusta eteenpäin. On kuitenkin epäselvää, miten suuri merkitys tällä on epidemian leviämisessä. WHO:n mukaan nykytiedolla valtaosan tartunnoista aiheuttavat oireiset henkilöt.

Minkälaisia oireita koronavirustartuntaan liittyy?

Koronavirustartunnan oireita ovat esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys. Koronavirustestiin ohjataan kaikki, joilla on koronavirustartunnan oireita.

Minulla on flunssan oireita, voiko tämä olla koronaviruksen aiheuttamaa?

Jos sinulla on oireita, jotka mainitaan yllä olevalta listalta, jos mahdollista, tee Omaolon oirearvio verkossa. Saat toimintaohjeet oireidesi perusteella ja voit tarvittaessa varata ajan koronavirustestiin. Tee Omaolon oirearvio

Jos et pysty tekemään oirearviota, soita Helsingin koronavirusneuvontaan, p. 09 310 10024 (päivittäin klo 8–18) ja muina aikoina Päivystysapuun, p. 116 117.

Huom! Päivystysavun tekniset ongelmat on korjattu ja palvelu toimii taas normaalisti. (16.10. klo 10:15)

Pelkään altistuneeni koronavirukselle, mitä minun pitäisi tehdä?

Jos mahdollista, tee Omaolon oirearvio verkossa. Saat toimintaohjeet oireidesi perusteella ja voit tarvittaessa varata ajan koronavirustestiin. Tee Omaolon oirearvio

Jos et pysty tekemään oirearviota, soita Helsingin koronavirusneuvontaan, p. 09 310 10024 (päivittäin klo 8–18) ja muina aikoina Päivystysapuun, p. 116 117.

Huom! Päivystysavun tekniset ongelmat on korjattu ja palvelu toimii taas normaalisti. (16.10. klo 10:15)

Epäilen saaneeni koronavirustartunnan, miten minun pitäisi toimia?  

Jos mahdollista, tee Omaolon oirearvio verkossa. Saat toimintaohjeet oireidesi perusteella ja voit tarvittaessa varata ajan koronavirustestiin. Tee Omaolon oirearvio

Jos et pysty tekemään oirearviota verkossa, soita Helsingin koronavirusneuvontaan, p. 09 310 10024 (päivittäin klo 8–18) ja muina aikoina  Päivystysapuun, p. 116 117.

Huom! Päivystysavun tekniset ongelmat on korjattu ja palvelu toimii taas normaalisti. (16.10. klo 10:15)

Koronavirusneuvonta tai Päivystysapu ohjaavat sinut tarvittaessa koronavirustestiin ja koronaterveysasemalle.

Miten toimia, kun lapsi sairastuu hengitystieinfektioon

Kun huoltaja toteaa, että lapsella on koronavirukseen sopivia oireita, lapsi ei saa mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen. Lapsi pitää viedä testiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Erityisen tärkeää on viedä lieväoireinenkin lapsi testiin viiveettä, jos hän tai joku perheenjäsenistä on altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle tai on matkaillut ulkomailla edeltävän 10 vuorokauden aikana.

Alle kouluikäisen lapsen lieviä oireita voi seurata kotona pari päivää ilman testaamista.  Lapsen oireet ovat lieviä, jos hän on virkeä ja jaksaa leikkiä, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja kuumetta. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä varhaiskasvatukseen. Jos oireet jatkuvat, olisi hyvä selvittää, johtuvatko ne koronainfektiosta.

Kouluikäisellä lapsella tai nuorella testi on aina aiheellinen, jos hänellä on koronavirukseen sopivia oireita.

Voit tehdä ajanvarauspyynnön alle 16-vuotiaalle terveysasemien chatbotissa  Kirjaudu chatbotissa (www.hel.fi/terveysasemat), valitse tämän jälkeen sinulle sopivia näytteenottopaikkoja ja -aikoja ja anna lapsesi henkilötiedot. Saat vahvistuksen tekstiviestillä. Ajanvarauspyyntöjä käsitellään arkisin klo 8-16. Palvelu on uusi ja vielä koekäytössä.

Myös alle 16-vuotias voi tehdä oirearvion osoitteessa Omaolo.fi. Palvelu antaa toimintaohjeet. Lapsille ei kuitenkaan voi varata Omaolon kautta aikaa näytteenottoon, eikä heidän tietojaan voi lähettää ammattilaisen luettavaksi. Jos Omaolo suosittelee lapselle testiin hakeutumista, tee ajanvarauskysely chatbotissa tai soita koronavirusneuvontaan p. 09 310 10024 (päivittäin klo 8–18).

Lue tästä tarkemmat ohjeet päiväkotilasten ja koululaisten huoltajille (pdf)

Lisätietoa THL:n sivulta Lapset ja koronavirus

Mihin koronavirustestaus perustuu?

Koronavirustestejä tehdään asiakkaille oirearvion perusteella, HUSin ja Helsingin ajankohtaisten ohjeiden mukaisesti.

Koronavirustestaus Helsingissä

Minkälaisessa tilanteessa tarvitsen lääkärin kiireellisen arvion?

Hoitoa ja lääkärin arviota vaativia hengitystieinfektion oireita ovat heikentynyt yleistila, selkeästi pitkittynyt kuumeilu ja hengenahdistus. Jos sinulle tällaisia oireita, soita Helsingin koronavirusneuvontaan, p. 09 310 10024 (päivittäin klo 8–18) ja muina aikoina  Päivystysapuun, p. 116 117 ja saat sieltä toimintaohjeet.

Huom! Päivystysavun tekniset ongelmat on korjattu ja palvelu toimii taas normaalisti. (16.10. klo 10:15)

Hätätapauksissa soita 112.

Missä kiireelliset hengitystieoirepotilaat hoidetaan? 

Kaikki helsinkiläiset hengitystieoireiset, lääkärin kiireellistä arviota vaativat potilaat, ohjataan Laakson ja Malmin koronaterveysasemille. Muilla terveysasemilla ei hoideta hengitystieoirepotilaita.

Jos sinulla on kiireellistä hoitoa vaativia oireita kuten heikentynyt yleistila, selkeästi pitkittynyt kuumeilu ja hengenahdistus, soita Helsingin koronavirusneuvontaan, p. 09 310 10024 (päivittäin klo 8–18) ja muina aikoina  Päivystysapuun, p. 116 117. Saat puhelimitse ohjeet, kuinka sinun tulee toimia. Hätätapauksissa soita 112.

Asiakkaita palvellaan koronavirusterveysasemilla kiireellisyysjärjestyksessä. 

Valtaosa koronavirukseen sairastuneista toipuu viikon kotilevolla, tarvitsematta lääkärin hoitoa. Oireita voi tarvittaessa lievittää kipu- ja särkylääkkeillä.

Laakson koronaterveysasema
Malmin koronaterveysasema

Mitä eroa on eristyksellä ja karanteenilla?

Eristyksellä tarkoitetaan tarttuvaa tautia sairastavan potilaan eristämistä terveistä. Eristys voidaan toteuttaa kotona tai sairaalassa. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat. 

Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen kuin varsinaiset oireet puhkeavat. Karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin. Ohjeita karanteenissa olevalle/Helsingin kaupunki

Karanteeni ja eristys (THL)

Keitä kaupungin työntekijöitä testataan koronavirusinfektion varalta?

Noudatamme näytteenotossa kansallisia linjauksia ja toimintaohjeita, jotka löytyvät THL:n sivuilta tästä linkistä.

COVID-19-näyte otetaan kaikilta niiltä kaupungin työntekijöiltä, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai joilla työterveyshuollon hoitohenkilökunnan arvion perusteella on aihetta epäillä koronavirustartuntaa. Ota yhteys etänä Työterveys Helsinkiin tai oman kuntasi koronaneuvontapuhelimeen.

Onko koronavirukseen olemassa rokotetta?

Koronavirukseen ei ole tällä hetkellä rokotetta.

Miten kuulovammaiset voivat ottaa yhteyttä koronavirusasioissa?

Yhteyttä voi ottaa puhelimitse tulkin välityksellä. Tulkkauspalveluista löytyy lisää tietoa esimerkiksi tältä Kelan sivulta: Vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelu

Lisäksi kaupungin sähköisen asioinnin kautta (asiointi.hel.fi) saa yhteyden ammattilaisiin. Myös täyttämällä Omaolo-palvelussa oirearviokyselyn koronaviruksesta, saa tarvittaessa lääketieteellisesti kiireellisissä asioissa yhteyden ammattilaiseen vuorokauden ympäri.

Valtakunnallisesta Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonnasta saa neuvontaa myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Neuvonta on auki arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.

Mistä saa lisätietoa Helsingin ja Suomen koronavirustilanteesta?

Helsinki julkaisee ajankohtaista tietoa verkkosivuillaan:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) seuraa valtakunnallista ja kansainvälistä tilannetta ja antaa ohjeita tartuntojen ehkäisyssä (www.thl.fi).

Varhaiskasvatus

Voiko lapsen tuoda nuhaisena päiväkotiin?

Jos toteat lapsella koronavirukseen sopivia oireita, lasta ei saa päästää kouluun tai päiväkotiin. Katso miten tulee toimia, kun lapsi sairastuu hengitystieinfektioon THL:n sivuilta: Lapset ja koronavirus.

Pitääkö minulla olla maski kun haen lapsen päiväkodista?

Kyllä, suosituksen mukaan. Pidä maski päällä kun tuot ja haet lapsen. Huoltajien ja vierailijoiden on myös syytä välttää turhaa oleskelua päiväkodin sisätiloissa.

Koulutyö

Kouluun ei voi tulla, jos on koronalle tyypillisiä oireita kuten kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus ja haju- tai makuaistin menetys. Näiden oireiden ilmetessä pitää hakeutua koronatestiin, ja odottaa testin tulosta kotona. 

Miten opetus järjestetään?

Peruskouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa opetus järjestetään pääsääntöisesti lähiopetuksena. Kouluissa ja oppilaitoksissa noudatetaan THL:n turvallisuus- ja hygieniaohjeita. Jos koronatilanne edellyttää, voidaan osa opetuksesta järjestää etäyhteyksiä hyödyntäen. 

Wilmaa on syytä seurata, sillä sen kautta kerrotaan yksityiskohtaisesti opetukseen liittyvistä muutoksista.

Mitä jos oppilas todetaan altistuneeksi?

Altistunut oppilas on karanteenissa 10 päivää. Karanteenissa olevan opetus voidaan toteuttaa syyslukukaudella erityisinä opetusjärjestelyinä kuten etäopetuksena.

Voiko karanteenissa oleva oppilas ruokailla koulussa? 

Ei voi, karanteenissa oleva oppilas ei voi tulla ruokailemaan koululle tai hakea ruokaa itse. Oppilaalle järjestetään kotiin haettavat ateriat, jotka huoltaja tai läheinen voi hakea kerran viikossa oppilaan nimellä. Seuraa Wilman ohjeistusta.

Muita koronavirukseen liittyviä kysymyksiä

Yksinhuoltajana minua huolestuttaa, jos sairastun itse koronavirukseen. Miten pystyn huolehtimaan tuolloin lapsesta?

Lapsiperheiden sosiaalineuvonnan puhelinpalvelussa sinua auttavat sosiaalialan ammattilaiset. Puhelin palvelee arkisin klo 9–12 p. 09 3101 5454. Voit ottaa matalalla kynnyksellä meihin yhteyttä. Voimme yhdessä miettiä, mitä vaihtoehtoja tällaisessa tilanteessa olisi, jotta itse pystyisit lepäämään ja toipumaan. Sähköinen Tarvitsen apua -nappi löytyy osoitteessa www.perheentuki.fi. Jos tarvitset neuvontaa ja ohjausta sosiaalipalveluista, etuuksien tai tukien hakemisesta , voit olla yhteydessä aikuissosiaalityön sosiaalineuvontaan arkisin klo 9–16 p. 09 310 44400 tai chatin kautta http://www.hel.fi/sosiaalineuvonta.

Tuki yksinhuoltajalle mahdollisessa sairaustilanteessa

Lapsiperheiden sosiaalihuollon palveluissa on tunnistettu mahdollinen avun ja tuen tarve yksinhuoltajien perheissä poikkeustilanteessa. Mikäli oma sairastuminen huolettaa, palvelujärjestelmästä saa apua. Lapsiperheiden sosiaalineuvonnan puhelinpalvelussa asiakkaita auttavat sosiaalialan ammattilaiset. Puhelin palvelee arkisin klo 9–12 p. 09 3101 5454. Meihin voi ottaa matalalla kynnyksellä yhteyttä. Voimme yhdessä miettiä, mitä vaihtoehtoja tällaisessa tilanteessa olisi, jotta lapsen vanhempi pystyy sairastuessaan lepäämään ja toipumaan. Sähköinen Tarvitsen apua -nappi löytyy osoitteessa www.perheentuki.fi. Aikuissosiaalityön sosiaalineuvonnasta saa neuvontaa ja ohjausta sosiaalipalveluista, etuuksien tai tukien hakemisesta arkisin klo 9–16 p. 09 310 44400 tai chatin kautta http://www.hel.fi/sosiaalineuvonta.

Pidetäänkö palvelukeskukset avoinna?

Palvelukeskukset pidetään suljettuina vuoden 2020 loppuun saakka. Palvelukeskusten ravintolat ovat suljettu ulkopuolisilta ruokailijoilta. Omat asukkaat voivat niissä edelleen syödä.

Yrittäjät ja liiketoiminta

Tukeeko kaupunki yrityksiä kriisissä? Mistä saan apua yritysasioissa?
Kaupunki on koostanut päivittyvän listauksen yrittäjille suunnatuista tukipalveluista NewCo Helsingin verkkosivuille.
Kannattaa katsoa myös Suomen Yrittäjien koronasivustoa.

Matkustustaminen 

Voinko matkustaa ulkomaille vai onko matkustamista rajoitettu?

Vältä edelleen tarpeetonta matkustamista muualle paitsi maihin, joita maahantulon rajoitukset eivät koske.
Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi kohdemaan lähimmästä edustustosta.

Jos palaat ulkomailta, noudata THL:n karanteeniohjeistusta.

Matkustusrajoitteet ja suositukset (Ulkoministeriö) 

Maahantulon rajoituksia tiukennetaan koronatilanteen perusteella. SM:n 2.10. päivitetty jäsennys rajoituksista: Maahantulorajoitukset ja terveystoimet Suomessa 1.10. 22.11.2020

Voinko mennä töihin ulkomailta paluun jälkeen?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee 10 vuorokauden omaehtoista karanteenia, kun saavut Suomeen maasta, jossa koronaviruksen ilmaantuvuusluku on ollut yli 25/100 000 asukasta kohden edellisen kahden viikon aikana. Tarvetta omaehtoiseen karanteeniin voit arvioida THL:n liikennevalokuvan avulla. Liikennevalot auttavat myös arvioimaan ulkomaan matkustamiseen liittyvää koronatartunnan riskiä. Liikennevaloja päivitetään kerran viikossa.

Tarkista maakohtainen tilanne ja liikennevalot THL:n sivuilta 

Katso THL:n suositus Suomeen sapuville matkustajille

Ulkomailta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja kahden viikon poissaolosta yhdessä työnantajansa kanssa.

Voivatko lapset palata päiväkotiin?

Kaikille ulkomailta Suomeen tuleville suositellaan omaehtoista 10 vuorokauden karanteenia. Lapsi voi palata päiväkotiin, jos vanhempien työtilanne sitä edellyttää, mutta lapsen täytyy olla oireeton. Omaehtoisessa karanteenissa tulee välttää tarpeettomia lähikontakteja ja liikkumista kodin ulkopuolella. Esimerkiksi leikkipuistossa ei saa käydä päiväkotipäivän jälkeen.

Jos lapselle tulee 10 vuorokauden sisällä matkalta palaamisen jälkeen lieviäkin koronaan viittaavia oireita, hänen on syytä  jäädä kotiin ja joko hakeutua digitaaliseen sosiaaliterveysneuvonta Omaoloon tai olla yhteydessä terveydenhuoltoon koronatestiä varten

Olen tullut ulkomailta ja en voi mennä kahteen viikkoon työpaikalle. Voinko saada lääkäriltä todistuksen, jotta saan haettua tartuntatautipäivärahaa Kelalta?

Työnantajan suositus tai määräys kotiin jäämisestä ei ole peruste tartuntatautipäivärahan myöntämiselle. Kyseessä ei ole tartuntatautilain mukainen karanteeni. Tartuntatautilain mukainen päätös karanteenista voidaan tehdä henkilölle, jonka on arvioitu altistuneen yleisvaaralliselle tartuntataudille ja kun karanteenista katsotaan olevan kyseisessä tilanteessa hyötyä. Tämän karanteenipäätöksen tekee kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri. Myöskään sairauslomaa ei voi oireettomalle henkilölle myöntää.22.10.2020 13:59