Suoraan sisältöön

Kalastus

Kalastaja Lähteelässä, kuva: Konsta Linkola


Huom!

Kehotamme muistamaan turvavälit toisiin kalastajiin ( Vanhankaupunginkoskella ja suvannolla vähintään 3m) ja noudattamaan muiltakin osin annettuja THL:n ja muiden viranomaisten suosituksia. Kalastuksella ei tule aiheuttaa muille vaaraa.

---

Kalastus Helsingin vesialueilla

Helsinki ympäristöineen on maan taajimmin asuttua aluetta. Suuren väestömäärän vuoksi myös kalastuspaine on eri luokkaa kuin muualla maassa, silti kalastusmahdollisuudet ovat meren läheisyyden vuoksi varsin hyvät; ei välttämättä tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Helsingin kaupungilla on kalavesiä Helsingin edustalla yli 15 000 hehtaaria. Lisäksi kaupunki omistaa merialueita muissa rannikkokunnissa Sipoossa, Espoossa, Kirkkonummella, Inkoossa ja Hangossa. Pienempiä omistuksia ovat osakkuudet useissa osakaskunnissa yhteensä noin 2 500 hehtaaria.

Ongintaa, silakanlitkausta ja pilkkimistä (alle 18-vuotiailla ja yli 65-vuotiailla vapaa viehekalastusoikeus) lukuun ottamatta tarvitaan kaikkeen muuhun kalastukseen (myös kelaongintaan) kalastonhoitomaksu. Lisänä useamman vavan käyttöön ja erillislupa-alueille tarvitaan vesialueen omistajan lupa. Kalastusluvat ovat henkilökohtaisia. Kalastonhoitomaksun (18-64-vuotiaat, jotka kalastavat vieheellä tai seisovilla pyydyksillä) voi hankkia joko eraluvat.fi tai R-kioskilta (6 e /vrk, 15 e /vko ja 45 e /vuosi).

Uisteltaessa kaupungin myöntämällä luvalla vaparajoitusta ei ole lukuun ottamatta uistelua 15.5. - 30.6. Vanhankaupunginlahdella, Vartiokylänlahdella ja Laajalahdella, joissa vapamäärä on rajoitettu yhteen vapaan per henkilö. Kalastonhoitomaksu oikeuttaa kalastamaan ainoastaan yhdellä vavalla. Lunastettaessa kaupungin viehekalastuslupa (13 e /vuosi helsinkiläiselle, 40 e /vuosi ulkopaikkakuntalaiselle) voi rannalta kalastettaessa käyttää 3 vapaa (sisältää myös kalastonhoitomaksun antaman yhden vavan käyttöoikeuden) ja uisteltaessa vapojen määrää ei ole rajoitettu, paitsi 15.5. - 30.6. kutulahdilla 1 vapa ainoastaan.

Huom! Vanhankaupunginkosken suvannolla on erillislupa-alue, jonne myydään erillistä suvanto- ja matkailijakalastuslupaa (Uudenmaan työ- ja elinkeinokeskuksen päätöksellä Dnro 288/ 5710/2020). 

Kalojen alamitat

Kalojen alamitat Helsinki-Espoon kalatalousalueella ovat kuha 42 cm, rasvaeväleikattu taimen 50 cm (Vanhankaupunginkoskella ja suvannolla 60 cm) ja lohi 60 cm. Alamittoihin saattaa tulla muutoksia.

Verkkojen silmäkoot

Verkkokalastuksessa on silmäkooltaan 100 mm (solmuväli 50 mm) tiheämpien verkkojen käyttö kielletty kaikessa muussa kalastamisessa paitsi kuoreen, silakan, kilohailin ja täkykalan pyynnissä. Pintaan tai väliveteen laskettavien lohiverkkojen pienin sallittu silmäkoko on 157 mm (solmuväli 80 mm). Huomioi verkkojen päivitetyt merkintätavat!

Kalastuslaki, lue lisää05.01.2022 10:58