Suoraan sisältöön

Vanhemmille

Ylipormestarin itsenäisyysjuhla on ainutkertainen elämys koululaisille. Kuva: Pertti Nisonen.

Koululaiset harjoittelevat tansseja ja käytöstapoja koululla loka-marraskuun ajan. Vanhemmille tiedotetaan juhlasta, harjoituksista sekä juhlan ja kuljetusten aikatauluista Wilman kautta. Alle on koottu usein kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen.

Miten juhlaan pukeudutaan?

Siististi, vain hieman arkivaatteita juhlavampiin, 10-vuotiaille sopiviin vaatteisiin. Kyseessä on päiväjuhlat, joten iltapukua ei tarvitse hankkia. Monet vanhemmat kierrättävät kerran käytössä olleita juhlavaatteita esimerkiksi Facebookin kaupunginosakirpputorien ryhmissä. Kaikilla ei ole mahdollisuutta panostaa rahallisesti, joten kohtuudessa kannattaa pysyä. Kenkien tulisi olla mukavat, suuressa talossa liikkumiseen ja tanssimiseen sopivat.

Onko juhlassa ruokailu?

Juhlassa on tarjolla pientä naposteltavaa. Koska juhlassa ei tarjota kokonaista ateriaa, lasten tulisi syödä riittävän hyvin ennen juhlaa.

Miksi vanhemmat eivät pääse juhlaan?

Viranomaiset ovat asettaneet rajoituksen sille, kuinka paljon ihmisiä Finlandia-talossa voi kerrallaan olla. Jos opettajan kanssa on erikseen sovittu, voi lapsen noutaa Finlandia-talolta juhlan jälkeen.

Saavatko lapset ottaa juhlaan mukaan kännykkänsä ja kuvata tilaisuudessa?

Oppilaiden tulee noudattaa kännykän mukaanottoon ja kuvaamiseen liittyen oman koulunsa antamia ohjeita. 

Miten lapset kulkevat tilaisuuteen?

Oppilaat saapuvat juhlaan busseilla oman opettajan kanssa. Kuljetukset on tarkkaan suunniteltu ja aikataulutettu.

Onko ulkovaatteille ja -kengille narikka?

Bussit tuovat juhlijat Finlandia-talon eteen Töölönlahden puolelle, josta on vain muutaman metrin kävelymatka Finlandia-taloon. Ulkovaatteet ja -kengät jätetään busseihin. Muilla kulkuvälineillä saapuvia palvelee naulakko Finlandia-talon aulassa. Henkilökunta opastaa ovilla sekä juhlatiloissa. Sama bussi, joka toi lapset Finlandia-talolle, kuljettaa heidät takaisin koululle. On tärkeää muistaa oman bussin numero ja pysyä oman ryhmän mukana.

Joutuvatko lapset jonottamaan ulkona?

Eivät. Sisällä Finlandia-talossa pormestarin kättelyyn voidaan joutua odottamaan noin puoli tuntia riippuen kuljetuksen saapumisesta juhlapaikalle. Maltti on valttia ja Circus Helsingin hahmot viihdyttävät lapsia heidän jonottaessa kättelyyn.

Tarvitseeko mukaan varata rahaa?

Ei tarvitse.

Jos lapsella on ruoka-aineallergia, niin voiko hän syödä juhlassa?

Opettaja ilmoittaa oppilaiden ruoka-aineallergioista suoraan Finlandia-ravintolaan koostelomakkeella (ei puhelimitse), jossa mainitaan kaikki luokan ruoka-aineallergiat. Jokainen allerginen lapsi saa oman annoksen opettajan sen pyytäessä. Kaikki tarjoiltava ruoka on laktoositonta.

Kannattaako liikuntakiellossa olevan lapsen tulla paikalle?

Kannattaa ehdottomasti, sillä kyseessä on ainutkertainen juhla. Ohjelma ja koko tapahtuma ovat elämys sinänsä.

Entä jos lasta ujostuttaa tai jännittää kovin?

Viimeistään ohjelman alettua kaikki ovat jännityksensä yleensä unohtaneet. Jos jännitys aiheuttaa pahoinvointia, kuten joskus on käynyt, niin käytössä on myös lepohuone, jossa Suomen Punaisen Ristin lääkäri ja tiimi auttavat tarvittaessa.

Entä jos lapsi unohtaa tanssiaskeleet?

Ei haittaa. Tanssinohjaajat näyttävät lavalta mallia, joten mukaan on helppo päästä. Tärkeintä juhlassa on hyvä mieli.

Kenen puoleen voi kääntyä, jos omaa opettajaa ei löydy juhlapaikalla?

Lukiolaisoppailta ja Finlandia-talon henkilökunnalta voi pyytää apua. Omaa opettajaa voidaan tarvittaessa kuuluttaa infosta. Kun oppilaat käyvät vessassa, kannattaa painaa mieleen, mihin muu luokka jäi, että löytää sen vessassa käymisen jälkeen.

Muuta

On hyvä huomioida, että vaikka juhlan bändi ja tähtiartisti esiintyvät tilaan sopeutetulla äänenvoimakkuudella, voi se tuntua herkkäkorvaisimmista liian kovalta. Tämän vuoksi henkilökunnalta voi pyytää korvatulppia.   06.12.2019 02:26