Suoraan sisältöön

Pormestarin itsenäisyysjuhla neljäsluokkalaisille

Pormestari Jan Vapaavuori ja rouva Outi Vapaavuori kättelevät lapsia vuoden 2017 juhlassa. Kuva: Pertti Pesonen      

Helsinkiläiskoulujen neljäsluokkalaiset kutsutaan vuosittain pormestarin isännöimään itsenäisyysjuhlaan. Jokainen oppilas saa Finlandia-talossa tanssittavaan juhlaan henkilökohtaisen kutsukortin pormestarilta.

Juhlat järjestetään vuosittain ennen Suomen virallista itsenäisyyspäivää. Vuonna 2019 Finlandia-talossa tanssitaan keskiviikkona 4. joulukuuta. Kyseessä on jo 23. kerta, kun tilaisuus järjestetään.

Juhlaan kutsutaan kaikkien helsinkiläiskoulujen neljännet luokat ja vieraita on tänäkin vuonna yli 6 500. 

Itsenäisyyttä juhlitaan kolmessa saman sisältöisessä tilaisuudessa, joiden aikataulut ovat: 1. juhla klo 9.30-11.15, 2. juhla klo 12.45-14.30 ja 3. juhla klo 16.00-17.45.

Juhlaloistoa kouluarjen keskelle

Pormestari Jan Vapaavuori pääsee juhlimaan neljäsluokkalaisten kanssa nyt kolmatta kertaa. ”Kyse on yhdestä vuoden hauskimmista ja myös arvokkaimmista työtehtävistä. Lasten riemu vie mukanaan ja juhla on tilaisuus muistaa myös itse, kuinka itsenäisyys on iloinen ja kaikkia koskeva asia. Pidän neljäsluokkalaisten itsenäisyyspäivän juhlaa yhtenä kaupungin tärkeimmistä perinteistä.”

Isäntien kättelyn jälkeen lapset pääsevät tutustumaan juhlatiloihin ja maistamaan keittiömestari Markku Luolan ja Finlandia-ravintolan yhdessä suunnittelemia suolaisia ja makeita herkkupaloja. Circus Helsinki viihdyttää juhlivia neljäsluokkalaisia vieraiden saapuessa taloon ja jonottaessa kättelyyn.

Pormestari pitää vierailleen puheen, jonka jälkeen kuullaan juhlaväen edustajien puheenvuorot sekä suomeksi että ruotsiksi. Tunnelmaa nostatetaan yhteisellä Maamme-laululla, jota Kaartin soittokunta säestää.

Tähtiartisti on yllätys juhlapäivään asti

Juhlan perinteisen osuuden jälkeen lavalle nousee tähtiartisti, joka säilyy salaisuutena juhlapäivään asti. Juhlan tähtiartistia säestää hänen oma bändinsä.

Juhlien valovoimaiseen esiintyjäkaartiin ovat kuuluneet viimeisten vuosien aikana Krista Siegfrids, Molly, Elastinen, JVG,  Mikael Gabriel ja Ellinoora.

Tunnelma tiivistyy tanssin pyörteissä

Konsertin jälkeen alkavat tanssiaiset.

Lapset ovat valmistautuneet itsenäisyysjuhlaa varten opettelemalla perinteisiä tansseja ja juhlaan kuuluvia käytöstapoja. Tanssiaskeleiden muistamista helpottaa lavalla tanssiva pari, joka ohjaa tanssit.
Kaartin Soittokunta vastaa juhlien sisääntulo- ja tanssimusiikista.

Pitkä perinne

Pormestarin itsenäisyysjuhla sai alkunsa ylipormestari Eva-Riitta Siitosen aikana hänen ajatuksestaan. Siitosen mielestä oli tärkeää tuoda koululaisten arjen keskelle juhlatunnelmaa. Ensimmäiset lasten itsenäisyysjuhlat järjestettiin vuonna 1997. Ylipormestari Jussi Pajunen ehti isännöidä juhlia 12 kertaa ja luonnehti tilaisuutta työvuotensa ehdottomaksi kohokohdaksi.
 
Tapahtuma on vuosittain kerännyt myös kansainvälistä huomiota.

Seuraa juhlaa Helsinki-kanavalla

Helsinki-kanava lähettää päivän juhlatilaisuudet suorana.
Viime vuoden juhlatunnelmaa voit katsoa Helsinki-kanavalla.  
JAA
24.04.2019 13:47

.

Vanhemmille

Koululaiset harjoittelevat tansseja ja käytöstapoja koululla marraskuun ajan. Vanhemmille tiedotetaan juhlasta, harjoituksista sekä juhlan ja kuljetusten aikatauluista Wilman kautta.

Vanhemmille

Medialle

Pormestarin itsenäisyysjuhla järjestetään Finlandia-talossa torstaina 29. marraskuuta 2018.

Median yhteyshenkilöt

Yhteistyössä

Pormestarin itsenäisyysjuhlaa tehdään yhteistyössä eri tahojen kanssa.

Lisää aiheesta