Suoraan sisältöön

Pormestarin itsenäisyysjuhla neljäsluokkalaisille

Pormestari kättelee neljäsluokkalaisia vuoden 2018 juhlassa. Kuva: Pertti Nisonen      

Helsinkiläiskoulujen neljäsluokkalaiset kutsutaan vuosittain pormestarin isännöimään itsenäisyysjuhlaan. Jokainen oppilas saa Finlandia-talossa tanssittavaan juhlaan henkilökohtaisen kutsukortin pormestarilta. 

Pormestarin perinteinen itsenäisyysjuhla kaikille Helsingin neljäsluokkalaisille siirretään koronavirustilanteen vuoksi kevääseen 2021. Juhlaa oli tarkoitus viettää Finlandia-talossa torstaina 3. joulukuuta.  Kyseessä on jo 24. kerta, kun tilaisuus järjestetään.

Juhlaan kutsutaan kaikkien helsinkiläiskoulujen neljännet luokat ja opettajat.   

Itsenäisyyttä juhlitaan kolmessa saman sisältöisessä tilaisuudessa, joiden aikataulut ovat: 1. juhla klo 9.30-11.15, 2. juhla klo 12.45-14.30 ja 3. juhla klo 16.00-17.45. Tallinnan suomenkielisestä koulusta tulee keskimmäiseen juhlaan 10 oppilasta ja kolme opettajaa.

Juhlaloistoa kouluarjen keskelle

Pormestari Jan Vapaavuori pääsee juhlimaan neljäsluokkalaisten kanssa nyt neljättä kertaa. ”Kyse on yhdestä vuoden hauskimmista ja myös arvokkaimmista työtehtävistä. Lasten riemu vie mukanaan ja juhla on tilaisuus muistaa myös itse, kuinka itsenäisyys on iloinen ja kaikkia koskeva asia. Pidän neljäsluokkalaisten itsenäisyyspäivän juhlaa yhtenä kaupungin tärkeimmistä perinteistä.”

Isäntien kättelyn jälkeen lapset pääsevät tutustumaan juhlatiloihin ja maistamaan keittiömestari Markku Luolan ja Finlandia-ravintolan yhdessä suunnittelemia suolaisia ja makeita herkkupaloja. Circus Helsinki viihdyttää juhlivia neljäsluokkalaisia vieraiden saapuessa taloon ja jonottaessa kättelyyn. Queenz Dance Crew'n nuoret tanssijat esiintyvät buffet-ruokailujen aikana.

Pormestari pitää vierailleen puheen, jonka jälkeen kuullaan juhlaväen edustajien puheenvuorot sekä suomeksi että ruotsiksi. Tunnelmaa nostatetaan yhteisellä Maamme-laululla, jota Kaartin soittokunta säestää.


Tähtiartisti on yllätys juhlapäivään asti

Juhlan perinteisen osuuden jälkeen lavalle nousee tähtiartisti, joka säilyy salaisuutena juhlapäivään asti. Juhlan tähtiartistia säestää hänen oma bändinsä.

Juhlien valovoimaiseen esiintyjäkaartiin ovat kuuluneet viimeisten vuosien aikana Krista Siegfrids, Molly, Elastinen, JVG,  Mikael Gabriel ja Ellinoora.

Tunnelma tiivistyy tanssin pyörteissä

Konsertin jälkeen alkavat tanssiaiset.

Lapset ovat valmistautuneet itsenäisyysjuhlaa varten opettelemalla perinteisiä tansseja ja juhlaan kuuluvia käytöstapoja. Tanssiaskeleiden muistamista helpottaa lavalla tanssiva pari, joka ohjaa tanssit.
Kaartin Soittokunta vastaa juhlien sisääntulo- ja tanssimusiikista.

Pitkä perinne

Pormestarin itsenäisyysjuhla sai alkunsa ylipormestari Eva-Riitta Siitosen aikana hänen ajatuksestaan. Siitosen mielestä oli tärkeää tuoda koululaisten arjen keskelle juhlatunnelmaa. Ensimmäiset lasten itsenäisyysjuhlat järjestettiin vuonna 1997. Ylipormestari Jussi Pajunen ehti isännöidä juhlia 12 kertaa ja luonnehti tilaisuutta työvuotensa ehdottomaksi kohokohdaksi.
 
Tapahtuma on vuosittain kerännyt myös kansainvälistä huomiota.


Seuraa juhlaa Helsinki-kanavalla

Helsinki-kanava lähettää päivän juhlatilaisuudet suorana.
Viime vuoden juhlatunnelmaa voit katsoa Helsinki-kanavalla.20.08.2020 09:55

.

Vanhemmille

Koululaiset harjoittelevat tansseja ja käytöstapoja koululla marraskuun ajan. Vanhemmille tiedotetaan juhlasta, harjoituksista sekä juhlan ja kuljetusten aikatauluista Wilman kautta.

Vanhemmille

Medialle

Pormestarin itsenäisyysjuhla järjestetään Finlandia-talossa keskiviikkona 4. joulukuuta 2019.

Median yhteyshenkilöt

Yhteistyössä

Pormestarin itsenäisyysjuhlaa tehdään yhteistyössä eri tahojen kanssa.

Lisää aiheesta
[Error Message]