Suoraan sisältöön

Kansallinen veteraanipäivä

Veteraanipäivän juhlallisuuksia Mannerheimin patsaalla vuonna 2017. Kuva: Kimmo Brandt

Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallinen pääjuhla järjestetään perjantaina 27. huhtikuuta 2018 Helsingissä.

Veteraanipäivän vietto alkaa perinteiseen tapaan klo 10 lipunnostolla ja seppeleenlaskulla Mannerheimin patsaalla ja tämän jälkeen on vuorossa seppelten lasku Hietaniemen hautausmaalla sankariristillä ja Mannerheimin haudalla.

Pääjuhla järjestetään kutsuvieraille Finlandia-talossa, jossa kuullaan muun muassa kaupungin ja valtiovallan tervehdykset. Musiikista vastaavat Kaartin soittokunta solistinaan lauluyhtye Wildcats sekä Sibelius-lukion kamarikuoro.

Etu-Töölön lukion nuoret ovat usean vuoden ajan osallistuneet kansallisen veteraanipäivän Helsingin tapahtumiin. Tänä vuonna nuorten tervehdyksen veteraanipäivän pääjuhlaan tuo Etu-Töölön lukion toisen vuosikurssin opiskelija Katie Hanwell. Lukiolaisia on myös aamulla Mannerheimin patsaalla seppeleenlaskussa. Lisäksi he tekevät veteraaneille videotervehdyksiä, jotka esitetään juhlavieraille ennen pääjuhlan alkua.

Lisäksi 100 Kaartin jääkärirykmentin varusmiestä ja 50 Lauttasaaren lukion opiskelijaa avustavat veteraaneja ja ovat juhlassa yhdessä heidän kanssaan.

Päivän teema on Kansallinen veteraanipäiväYhdessä eteenpäin / Nationella veterandagen – Framåt tillsammans. Yle televisioi tapahtuman suorana lähetyksenä, se on nähtävissä YLEn TV1 -kanavalla sekä jälkeenpäin YLE areenalla.
Juhlan juontaa Johanna Storck.

Veteraanipäivää on vietetty vuodesta 1987. Ensimmäistä veteraanipäivää vietettiin vuonna 1987 Lahdessa osana Suomen itsenäisyyden 70-vuotisjuhlavuotta. Suomi 100 -juhlavuonna pääjuhla järjestettiin niin ikään Lahdessa. Helsingissä järjestettiin kansallinen pääjuhla viimeksi vuonna 2007 kun vietettiin Suomen itsenäisyyden 90-vuotisjuhlavuotta.

Päivän ohjelma:

Klo 10 lipunnosto, hartaus ja seppeleenlasku Mannerheimin patsaalla. Seremoniassa mukana kenttäpiispa Pekka Särkiö, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tuuli Kousa sekä veteraanien ja nuorten edustajia.

Klo 10.20 seppeleenlasku Hietaniemen hautausmaalla. Seppeleet lasketaan Sankariristille ja Mannerheimin haudalle. Tilaisuudessa läsnä kenttäpiispa Pekka Särkiö, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tuuli Kousa sekä veteraanien ja nuorten edustajia.

Finlandia-talo:
Etu-Töölön lukiolaisten videotervehdykset veteraaneille on katsottavissa Finlandia-salissa ennen juhlan alkua klo 13.45.

Klo 14 pääjuhla, Finlandia-sali

Christian Fr Kress: Porilaisten marssi
Kaartin soittokunta

Tervetulosanat: Pormestari Jan Vapaavuori

Seppelpartion lähettäminen ja Narvan marssi

Tervehdyssanat: Puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg

Juha Pisto: Halki aikojen
Kaartin soittokunta

Soile Sariola: Nouse lauluni 
Trad. sov. Lauri Norjanen: Vem kan segla förutan vind
Jean Sibelius: Finlandia-hymni
Sibelius-lukion kamarikuoro

Valtiovallan tervehdys: Eduskunnan puhemies Paula Risikko

Trad. sov. Reijo Aittakumpu: Metsän tyttö
Wildcats a cappella  

Sikermä sota-ajan lauluja
Kaartin soittokunta ja lauluyhtye Wildcats
Kuvamateriaalin koostanut laulaja Tuija Saura

Sotaveteraanin puhe: Pentti Heinonen

Lukiolaisen puhe: Katie Hanwell, Etu-Töölön lukio

Maamme

Helsingin kaupungin vastaanotto, juhlakahvit klo 15.30

Katso kuvia päivän tapahtumista täältä pe 27.4.2018, klo 16 jälkeen. 


JAA
26.04.2018 10:48