Suoraan sisältöön

Kaupungin järjestämät tapahtumat

Tapahtumista tietoa nopeasti:

Helsinki-päivää juhlitaan 12. kesäkuuta. Päivästä on muodostunut kaupunkijuhla, joka tarjoaa runsaasti ohjelmaa, tekemistä ja näkemistä kaikenikäisille. Kaupungin keskusta täyttyy juhlakansasta, musiikista ja erilaisista tapahtumista, mutta Helsinki-päivä näkyy yhtä lailla myös keskustan ulkopuolella eri kaupunginosissa. Kaupungin syntymäpäivää on vietetty jo vuodesta 1959.

Jo vuodesta 1932 lähtien on uusivuosi otettu Helsingissä vastaan Senaatintorin juhlallisessa miljöössä. Ohjelmassa on näyttävä musiikkishow tanssijoineen, unohtamatta myöskään puheita  ja yhteislaulua. Vuoden vaihtuessa lumoudutaan vielä räiskyvästä ilotulituksesta, jonka jälkeen juhlinta jatkuu läpi yön ympäri kaupunkia.

Kaupunkitapahtuma Lux Helsinki houkuttelee valon perään vuoden pimeimpänä aikana tammikuun alkupuoliskolla. Vuoden pimeimmän ajan valonpilkahdus kirkastaa kaupungin keskustan näyttävällä valotaiteella. Maksuttoman Lux Helsingin kotimaisista ja kansainvälisistä valoteoksista pääsee nauttimaan tapahtuman ajan päivittäin iltahämärän laskeuduttua.

Suomen suurin monitaidefestivaali Helsingin juhlaviikot järjestetään vuosittain elokuussa. Pariviikkoinen kokonaisuus esittelee kotimaiselle ja ulkomaiselle yleisölle tapahtumia klassisesta musiikista pop- ja maailmanmusiikkiin, teatterista nykytanssiin, kuvataiteesta elokuvaan ja lasten tapahtumiin. Oheisohjelmasta muun muassa Art goes Kapakka tuo kaupunkikulttuuria kaduilta kuppiloihin ja osana Juhlaviikkoja juhlitaan myös Taiteiden yötä, jossa taide ja ihminen kohtaavat Helsingin yössä yllättävillä ja odottamattomilla tavoilla.

Silakkamarkkinat on Helsingin vanhin perinnetapahtuma, jota on järjestetty tiettävästi ainakin vuodesta 1743. Silakkamarkkinat järjestetään Kauppatorilla lokakuussa. Merellisten herkkujen lisäksi markkinoilta saa myös aina maistuvaa mustaa saaristolaisleipää sekä saarilampaiden villasta tehtyjä vaatteita ja muita käsitöitä.

Tuomaan markkinat on Helsingin vanhin ja kaunein ulkoilmassa järjestettävä joulutori. Tuomaan markkinat on avoinna joulukuun alusta aina aattoviikolle saakka. Joulutorin päivittäistä arkea rytmittävät joulunajan tapahtumat, joihin on kaikkiin vapaa pääsy. Joulupukin voi tavata torilla joka päivä.

Seurasaari kietoutuu joulukuussa vanhanajan tunnelmaan. Seurasaaren joulupolku on lapsille ja lapsiperheille tarkoitettu ilmainen tapahtuma, joka tarjoaa kävijöilleen kurkistuksia satuun ja vanhanajan jouluun.

Noin kolmen kuukauden välein tapahtuva Ravintolapäivä on kaupunkikulttuuria parhaimmillaan. Vapaaehtoisuuteen ja oma-aloitteisuuteen perustuvan tapahtumapäivän ajaksi kuka tahansa voi avata oman ravintolan. 

Siivouspäivä on kierrätyksen, vanhojen tavaroiden ystävien ja kaupunkikulttuurin uusi juhlapäivä. Siivouspäivä muuttaa kaupungit isoiksi kirpputoreiksi ja markkinoiksi, joille kuka tahansa voi tuoda ylimääräiset tavaransa myytäväksi tai annettavaksi. 

Nuorten vuotuiset tapahtumat ovat Reaktori ja Loistefestari. Suomen suurin nuorten hiihtolomatapahtuma Reaktori järjestetään vuosittain talvilomaviikolla. Tapahtuma tarjoaa pääkaupunkiseudun nuorille ilmaista loma-ajan toimintaa, josta voi löytää oman kiinnostuksen kohteen tai harrastuksen rodeoratsastuksesta pöytälätkään tai tanssista taidetyöpajoihin. Toiminta on suunnattu yli 13-vuotialille nuorille.

Loistefestari järjestetään pääkaupunkiseudun vuosittain tanssin, teatterin tai musiikin voimin. Se tarjoaa nuorille mahdollisuuden esiintyä laadukkaissa puitteissa, tutustua muihin harrastajiin ja saada palautetta alan huippuammattilaisilta. Vuonna 2018 Loistefestarilla soitetaan, lauletaan ja loistetaan!

Kaupungissa tapahtuu

Torikorttelit on Kauppatorin ja Senaatintorin välissä sijaitseva Helsingin uusi vanha kaupunki, joka sykkii pop-up tapahtumia ja elämää ympäri vuoden.

Kalasataman ja Sörnäisten kupeessa uinunut entinen kaupungin teurastuslaitos on herännyt henkiin. Ensimmäiset ravintolat ja myymälät ovat aloittaneet toimintansa Teurastamon rouheassa miljöössä ja paratiisiomenapuiden katveessa on järjestetty kaupungin omintakeisimpia tapahtumia.12.01.2021 09:57

Tapahtumallisuus Helsingissä

Tapahtumat tukevat ja toteuttavat parhaalla mahdollisella tavalla kaupunkistrategian tavoitteita kansainvälisestä, elävästä ja kiehtovasta kaupungista.