Suoraan sisältöön

Talvipuutarhan historia

Talvipuutarhan rakennutti kenraalimajuri Jakob Julius af Lindfors arkkitehti Karl Gustaf Nyströmin suunnitelmien mukaan. Lindfors lahjoitti rakennuksen Suomen puutarhayhdistykselle, joka piti alueella puutarhakoulua.

Talvipuutarha avattiin yleisölle vuonna 1893.

Kaupunki osti talvipuutarhan ja puutarhayhdistyksen muut rakennukset vuonna 1907. Näin paikalle syntyi kaupunginpuutarha. Lahjoittajan tahto oli, että kaupunkilaiset saavat tutustua Talvipuutarhaan maksutta, eikä pääsymaksua peritä tänäkään päivänä.

Puutarhassa on paljon vanhan ajan huonekasveja, joita yleensä näkee vain ikivanhoissa valokuvissa.

Palmuhuoneen näkymää hallitsevat kamelia, kuningasmagnolia ja palmut. Iso kameliapuu on yli satavuotias ja se onkin talvipuutarhan vanhin kasvi. Se oli puolitoistametrinen kun se tuotiin Hakasalmen huvilalta vuonna 1917.

Takaseinää koristaa Salomo Wuorion seinämaalaus vuodelta 1893. Se tuli esiin 1970-luvulla tehdyssä peruskorjauksessa.

Kaktushuone on mehikasvien kasvupaikka. Huonetta hallitsevat aaloet ja keskitalvella komeasti kukkivat rahapuut sekä lukuisat erilaiset kaktukset, joiden kukinta on parhaimmillaan touko–kesäkuussa ja marras–joulukuussa. Isokokoiset agaavet ovat toisinaan
ulottaneet kukintonsa kattoluukun kautta ulos asti. Seinustalla viihtyvät orkideat, joiden parasta kukinta-aikaa on syksy. Valkokukkainen lumikuningatar on kukkiessaan helmikuussa joukon upein kasvi.JAA
17.04.2018 15:39