Suoraan sisältöön

Kanat kaupungissa

Kanat ovat mukavia lemmikkejä etenkin kesäaikaan. Kanojen pito vaatii kuitenkin jokapäiväistä huolehtimista, joten niitä ei tule ottaa vain hetken mielijohteesta.

Lemmikkikanalan pitäjän on hyvä pitää mielessä, että kanat luokitellaan aina tuotantoeläimiksi ja niiden pidolle on asetettu lainsäädännössä vaatimuksia. Ennen kanojen hankintaa on tärkeää perehtyä myös kanojen hyvinvoinnin edellytyksiin niin hoidon kuin pitopaikan suhteen.

Ennen kesäkanalan perustamista on suositeltavaa keskustella suunnitelmasta naapurustossa. Kukko on äänekäs eläin, jonka hankintaa tiivisti asutulle taajama-alueelle, tulee harkita tarkoin. Myös kanalan haittaeläintorjunnasta tulee huolehtia esim. tarhan riittävän tiheällä verkolla ja rehun asianmukaisella säilytyksellä.

Helsinkiläisten kesäkanaloiden pitäjien tulee ilmoittautua eläintenpitäjiksi ja rekisteröidä eläinten pitopaikka. Ilmoituslomakkeet löytyvät Ruokaviraston internetsivuilta.  Täytetyt lomakkeet voi lähettää Itä-Uudenmaan maaseutuhallinnon Porvoon toimistoon osoitteeseen Piispankatu 38 A  06100 PORVOO tai sähköpostilla maaseututoimi@loviisa.fi (mahdolliset tiedustelut Porvoon toimiston puhelinnumeroista puh. 0440 555 824 tai 044 405 5525).  

Jos kananmunia myydään tai luovutetaan käytettäväksi muualla kuin omassa kotitaloudessa, tulee alkutuotantoilmoitus Helsingissä tehdä Helsingin kaupungin ympäristöpalvelujen elintarviketurvallisuusyksikköön.

Pääsääntöisesti kesäkanojen pitopaikat ovat kooltaan niin pieniä ja toiminta kausiluontoista, ettei ilmoitusta ole edellytetty. Mikäli kanalarakennus ja aitaus ovat isoja, eläinmäärä on suuri sekä kananmunia tuotetaan myös myytäväksi, tulee terveydensuojelulain mukainen ilmoitus tehdä ympäristöpalvelujen elintarviketurvallisuusyksikköön.

Lintuinfluenssaviruksen leviämisen estämiseksi maa- ja metsätalousministeriö on vuosittain asetuksella edellyttänyt, että siipikarja tulee pitää joko sisätiloissa tai suojata niiden ulkoilualue kauttaaltaan esimerkiksi riittävän tiheällä verkolla 1.3.–31.5. Mikäli kanoja haluaa ulkonapitokieltoaikana pitää ulkotarhassa, on siitä tehtävä Helsingissä ilmoitus ympäristöpalvelujen elintarviketurvallisuusyksikköön valvontaeläinlääkärille.

Valvontaeläinlääkäri
ma - pe 8.15 - 16.00
puh. 09 310 31598 tai 09 310 32076
faksi 09 310 31633

Ruokavirasto on koonnut internetsivuilleen muistilistan kesäkanojen pitäjille:
Muistilista kesä- ja harrastekanojen pitäjälle (Ruokavirasto)

Ilmoituslomakkeet Ruokaviraston nettisivulla:

Siipikarjan, kyyhkyjen ja riikinkukkojen pitäjäksi rekisteröityminen
06.12.2019 03:37