Suoraan sisältöön

Frisbeegolf

Frisbeegolfin idea on sama kuin tavallisessa golfissa. Pelattava rata koostuu useista väylistä ja täysimittaisella radalla on 18 väylää. Frisbeegolfia pelataan yleensä 2-4 henkilön ryhmissä. Kierros 18-väyläisellä radalla kestää tunnista kahteen ja puoleen tuntiin ryhmän koosta riippuen. Kävelyä täyden 18-väyläisen radan kiertämisestä kertyy pari kilometriä.

Pelissä kiekko yritetään saada mahdollisimman vähin heitoin heittopaikalta koriin. Heittoa jatketaan siitä mihin edellinen kiekko pysähtyi ja yksittäinen väylä on suoritettu, kun frisbee osuu maalikoriin. Pelissä käytettävät frisbeet ovat lajia varten suunniteltuja kiekkoja. Oikeanlainen kiekko valitaan esimerkiksi heiton pituuden, kaartavuuden tai tuulen suunnan mukaan. Lajin harrastamisen voi kuitenkin aloittaa yhdelläkin kiekolla.

Ratojen suunnittelua ohjataan linjauksella 

Frisbeegolf lajina on kasvattanut viime vuosina suosiotaan. Ratojen suunnittelun ja toteutuksen tueksi Helsingin kaupunki on laatinut ohjeistuksen, jolla luodaan turvalliset lähtökohdat suunnittelun kautta lajin harrastamiseen. Kaupunki tekee yhteistyötä ja sopimuksia lajin harrastajien ja lajiyhdistysten kanssa frisbeegolfalueiden perustamisesta, käytöstä sekä hoidosta.  

Helsingin frisbeegolfrataselvitykseen voi tutustua rakennusviraston julkaisusarjassa (Helsingin frisbeegolfrataselvitys, pdf 7 Mt) 

Helsingin kaupunkiympäristön toimialalla päivitetään skeitti- ja frisbeeohjelmia. Ideoita ja palautetta ohjelmien laatimisen tueksi kerättiin karttakyselyillä 2.−23.11.2020.

Frisbeegolf-ohjelma: Asukaskyselyn tuloksia (pdf)

Hyvän frisbeegolfradan ominaisuuksia

Frisbeegolfia voi harjoitella muutamien korien harjoituspaikoilla tai pelata radoilla, joille on suunniteltu väylät ja tietty kiertosuunta. Pelin sujuvuudelle on tärkeää, että radalla on riittävästi tilaa ja väylät on sijoiteltu väljästi. Tällöin jää puistoon tilaa myös muille virkistäytyjille.

Puusto, korkeuserot ja maanpinnan muodot luovat radalle haastetta ja muodostavat jokaisesta väylästä erilaisen. Hyvällä radalla voivat pelata niin aloittelijat kuin edistyneemmätkin harrastajat.

Onnettomuudet frisbeegolfradoilla ovat harvinaisia. Onnettomuuksien välttämiseksi väylien hyvästä näkyvyydestä huolehditaan. Koria ei sijoiteta paikkaan, jonne tähdätessään pelaaja voisi osua kiekollaan ohikulkijaan. Heittoväylä voi ylittää ulkoilureitin vain sellaisissa tapauksissa, joissa heittäjällä on esteetön näkyvyys, ja hän voi olla varma muiden ulkoilijoiden turvallisuudesta.

Frisbeegolffaajan etikettti » (Suomen frisbeeliitto) 

Esimerkkinä Talin frisbeegolfrata, Helsinki/Espoo
Frisbeegolfpuisto sijaitsee Talin täyttömäellä. Rata on monipuolinen ja haastava, ja se täyttää kansainvälisten kilpailujen standardit. Kierros radalla koostuu kolmesta erityyppisestä lenkistä. Väylien lisäksi puistossa on lämmittelyalue heittojen harjoittelua varten. Rata on erittäin suosittu harrastajien keskuudessa. Parhaiten Talin rata soveltuu jo edistyneemmille lajin harrastajille.

Talin Tallaajat ry pitää rata-aluetta hyvässä kunnossa. Seuralla on tukikohta pysäköintialueen vieressä. Seura järjestää radalla avoimia viikko- ja harrastelijakisoja. Kansallisen tason kilpailuja radalla järjestetään muutaman kerran vuodessa. 

Frisbeegolfpuiston alue on entinen kaatopaikka, joka tullaan kunnostamaan lähivuosina. Kunnostuksen ajaksi frisbeegolftoiminta poistuu alueelta.

Helsingin frisbeegolfratojen ratakartat:

Kartta Helsingin radoista »

Kivikon ratakartta »

Meilahden ratakartta »

Munkkiniemen ratakartta »

Haagan puiston harjoitteluradan kartta »

Savelanpuiston ratakartta »

Siltamäen ratakartta »

Talin ratakartta »

Tietoa Suomen kaikista frisbeegolfradoista: frisbeegolfradat.fi23.02.2021 15:28