Suoraan sisältöön

Erityisuimakortti

Erityisuimakortin hakuohjeet ja myöntämiskriteerit 2023

Erityisuimakortti myönnetään helsinkiläisille vammaisille ja pitkäaikaissairaille henkilöille omaehtoiseen uintiin. Uimakortti on voimassa kaikissa Helsingin uimahalleissa (linkki) ja maauimaloissa (linkki) vuoden ostopäivästä lukien. Erityisuimakortilla voi käyttää myös Itäkeskuksen, Jakomäen ja Pirkkolan uimahallien sekä Uimastadionin maauimalan kuntosaleja. Kortin hinta on 60 e + henkilökohtainen ladattava kulunvalvonta- ja asiakaskortti 4 e. Kortin käyttö on rajattu enintään yhteen kertaan päivässä (1 krt/pv). Korttia lunastettaessa henkilön tulee esittää perusteet kortin myöntämiseksi sekä henkilöllisyystodistus. Käyttämättä jäänyttä korttia ei lunasteta takaisin, eikä aikaa voida hyvittää. Kortin väärinkäyttö johtaa erityisuimakortin mitätöimiseen.
Ladattavan asiakaskortin sopimusehdot oheisesta linkistä>>>

Erityisuimakortteja myyvät seuraavat toimipisteet:

Erityisuimakorttia voi hakea kahdella tavalla

 • Tapa 1: Erityisuimakortin voi ostaa yllä mainituista toimipisteistä näyttämällä kassalla henkilöllisyystodistuksen ja
  1. Liikkumisesteisen pysäköintitunnuksen tai vammaisen pysäköintiluvan TAI
  2. Taksikortin, joka on myönnetty vammaispalvelulain mukaista kuljetuspalvelua varten TAI
  3. Näkövammaiskortin TAI
  4. KELA-kortin, jossa on jokin seuraavista tunnuksista:
 • Astma, keuhkoahtaumatauti KELA - kortin tunnus 203
 • Diabetes KELA - kortin tunnus 103
 • Lihastauti KELA - kortin tunnus 108
 • MS-tauti KELA - kortin tunnus 109 tai 303
 • Parkinsonin tauti KELA - kortin tunnus 110
 • Psykiatriset sairaudet KELA - kortin tunnus 112 tai 188
 • Reuma KELA - kortin tunnus 202
 • Sepelvaltimotauti KELA - kortin tunnus 206
 • Sydämen vajaatoiminta KELA - kortin tunnus 201

Tapa 2. Tietyille vammaisille ja pitkäaikaissairaille henkilöille voidaan myöntää erityisuimakortti lääketieteellisen selvityksen perusteella, mihin diagnoosi, haitta-aste tai haittaluokka on selvästi kirjattu. Erityisuimakorttiin ovat oikeutettuja seuraavat vammaiset ja pitkäaikaissairaat henkilöt:

 • Vammaiset, pitkäaikaissairaat ja erityistä tukea tarvitsevat alle 18-vuotiaat lapset ja nuoret
  • lääketieteellinen selvitys
 • CP-vamma (diagnoosi G80)
  • Kelan hoitotukipäätös tai lääketieteellinen selvitys
 • Etenevät keskushermoston sairaudet (diagnoosit G10-G13)
  • lääketieteellinen selvitys
 • Kehitysvamma
  • Kehitysvammahuollon lausunto, Kelan hoitotukipäätös, josta ilmenee tieto kehitysvammasta tai muu lääketieteellinen selvitys
 • Lihastaudit (diagnoosi G70-G73)
  • lääketieteellinen selvitys
 • MS-tauti (diagnoosi G35)
  • lääketieteellinen selvitys
 • Polion jälkitilat
  • lääketieteellinen selvitys
 • Psykiatriset sairaudet (diagnoosi F32.2 tai F33.2)
  • lääketieteellinen selvitys
 • Pysyvä sairaudesta tai vammasta johtuva liikkumista haittaava vähintään 55% haitta-aste tai haittaluokka 11
  • lääketieteellinen selvitys, haittaluokka selkeästi määritelty
 • Rintasyöpä (rintasyöpäleikatut)
  • lääketieteellinen selvitys

Tavalla 2 erityisuimakorttia voi hakea liikuntapalveluista vapaamuotoisesti. Hakemuksessa tulee olla asiakkaan nimi ja kotiosoite, sekä liitteenä lääketieteellinen selvitys, johon diagnoosi, haitta-aste tai haittaluokka on selvästi kirjattu.  Uimahallien kassoilla ei käsitellä lääketieteellisiä lausuntoja.

Hakemuksen käsittelyaika on yleensä 2-3 viikkoa. Asiakkaalle lähetetään postissa kotiin vastaus, joka asiakkaan tulee esittää kaupungin uimahallin kassalla erityisuimakorttia lunastaessaan. Vastauksia ei lähetetä sähköpostitse.
 Asiakkaan tulee hakea lääketieteellisen lausunnon perusteella myönnettyä erityisuimakorttia uudestaan viiden vuoden välein. Liikuntapalveluissa ei säilytetä lääketieteellisiä selvityksiä, vaan ne palautetaan asiakkaalle tai hävitetään asianmukaisesti hakemuksen käsittelyn jälkeen. 

Vapaamuotoinen hakemus liitteineen tulee toimittaa osoitteeseen:

Helsingin kaupunki, Liikuntapalvelut
erityisuimakorttihakemus
PL 51400
00099 Helsingin kaupunki

Mikäli haluat lähettää hakemuksesi sähköisesti, lähetä sähköpostilla osoitteeseen erityisuimakortti(at)hel.fi ilmoitus halukkuudestasi jättää erityisuimakorttihakemus. Tämän jälkeen lähetämme sinulle sähköpostiisi salattua kanavaa hyödyntäen viestin, johon vastaamalla voit jättää varsinaisen erityisuimakorttihakemuksen liitteineen. 

Avustajan tarve

Asiakkaalle voidaan myöntää harkinnan mukaan erityisuimakortti 2, joka oikeuttaa yhden aikuisen avustajan sisäänpääsyyn. Jos asiakas tarvitsee kaksi avustajaa, hänelle voidaan myöntää erityisuimakortti 3, joka oikeuttaa kahden avustajan sisäänpääsyyn. Avustajakortit haetaan aina liikuntapalveluista (tapa 2). Avustajan/avustajien tarve tulee ilmetä lääketieteellisestä selvityksestä. Avustajan tulee olla mukana uimahallissa aina erityisuimakorttia 2 tai 3 käytettäessä, sekä avustaa uimahallitiloissa tarpeen vaatimalla tavalla.

Mikäli asiakkaalla on käytössä erityisuimakortti ilman avustajaoikeutta, avustajan tarpeen voi osoittaa uimahallin kassalla myös A-tunnuksellisella EU:n vammaiskortilla, HSL:n "Oikeus saattajaan" -kortilla tai sosiaali— tai terveyspalveluiden kirjallisella todistuksella henkilökohtaisesta avustajasta.

Avustaja saa uimahallin kassalta kertakäyntiin oikeuttavan kulkuoikeuden.

Kouluikäisillä ja sitä vanhemmilla asiakkailla avustajan tulee olla samaa sukupuolta kuin kortinhaltija, jos uimahallilla ei ole käytössä unisex-pukuhuonetta (=sama pukutila eri sukupuolille).

Seuraavissa uimahalleissa on unisex-pukuhuone:

 • Itäkeskuksen uimahalli (ei saunaa)
 • Pirkkolan uimahalli (vain yhdelle asiakkaalle + avustajalle kerrallaan)
 • Töölön uimahalli (ei saunaa)
 • Mäkelänrinteen uimahalli (ei saunaa)
 • Vuosaaren uimahalli (varattava erikseen)

Liikuntapaikkojen esteettömyystiedot löytyvät verkkosivuilta: palvelukartta.hel.fi. Esteettömyystietoja voi kysyä myös suoraan uimahallilta.

Lisätietoja erityisuimakortista tai hakumenettelyistä voi kysyä sähköpostitse erityisuimakortti(at)hel.fi tai puhelimitse toimistosihteeriltä puh: 09 310 87509 (puhelinajat ma ja to klo 14-16).

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Olen kadottanut erityisuimakorttini. Miten voin hankkia uuden kortin? Tarvitseeko minun lähettää hakemus uudelleen?

Kortin kadotessa uutta hakemusta ei tarvitsee lähettää. Voit hankkia uuden kortin yllä mainituista toimipisteistä todistamalla henkilöllisyytesi. Huomioithan, että joudut maksamaan 4e asiakaskortin hinnan uudestaan. Jo maksettu erityisuimakortin kulkuoikeus päivitetään uudelle kortille.

Mistä voin tarkistaa erityisuimakorttini voimassaoloajan?

Mikäli et pääse tarkistamaan voimassaoloaikaa uimahallille, voit tiedustella asiaa erityisuimakortin palvelunumerosta 09 310 87509 (puhelinajat ma ja to klo 14-16) tai sähköpostilla osoitteesta erityisuimakortti(at)hel.fi. Jos olet hakenut erityisuimakorttia liikuntapalveluista tavalla 2 ja haluat tietää kantakorttisi voimassaoloajan, voit tiedustella sitä Helsingin kaupungin uimahallien kassalta (ei Urheiluhallit Oy:n halleista), tai puhelimitse tai sähköpostitse.

Kantakorttini on vanhentunut. Pitääkö minun toimittaa erityisuimakorttihakemus ja lääketieteellinen selvitys uudelleen?

Kyllä, liikuntapalveluissa ei säilytetä asiakkaiden lääketieteellisiä selvityksiä. Kantakortti uusitaan viiden vuoden välein.

Sain myönteisen vastauksen erityisuimakorttihakemukseeni kotiini. En kuitenkaan ehtinyt lunastaa erityisuimakorttia kahden kuukauden sisällä vastauksen päivämäärästä. Miten toimin?

Lähetä meille asiasta sähköpostia osoitteeseen erityisuimakortti(at)hel.fi. Mainitse viestissäsi, ettet ole ehtinyt lunastaa erityisuimakorttia määräajassa. Lisäksi kerro viestissäsi nimesi, sekä päivämäärä, joka sinulle lähetettyyn vastaukseen on kirjattu. Lähetämme sinulle uudelleen päivätyn vastauksen. Mikäli sähköpostin lähettäminen ei onnistu, voit soittaa erityisuimakortin palvelunumeroon 09 310 87509 (puhelinajat ma ja to klo 14-16). Saat 2-3 viikon sisällä yhteydenotostasi uuden vastauksen kotiosoitteeseesi.

Kuinka kauan erityisuimakorttihakemuksen vastauksen saaminen kestää?

Hakemusten käsittelyaika on noin 2-3 viikkoa, jonka jälkeen vastaus hakemukseen lähetetään postitse asiakkaan kotiosoitteeseen. Käsittelyajassa ei ole huomioitu postinkulkua, joten vastauksen saaminen voi kestää kauemminkin. Mikäli et ole saanut vastausta hakemukseesi neljän (4) viikon sisällä, ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen erityisuimakortti(at)hel.fi tai erityisuimakortin palvelunumeroon 09 310 87509 (puhelinajat ma ja to klo 14-16).

Minulla on voimassa oleva avustajallinen erityisuimakortti, mutta avustajan tarpeeni on kuitenkin päättynyt tai vain satunnaista. Tarvitseeko minun hakea erityisuimakorttia uudelleen vai voinko käyttää erityisuimakorttiani ilman avustajaa?

Avustajallista erityisuimakorttia käytettäessä avustajan/avustajien on aina oltava mukana uimahallissa. Avustajallinen erityisuimakortti voidaan muuttaa tavalliseksi erityisuimakortiksi. Myös erityisuimakortti 3 voidaan muuttaa erityisuimakorttiin 2, mikäli kahden avustajan sijaan tarve on ainoastaan yhdelle avustajalle. Korttityypin muutoksesta ilmoitetaan sähköpostitse osoitteeseen erityisuimakortti(at)hel.fi tai erityisuimakortin palvelunumeroon 09 310 87509 (puhelinajat ma ja to klo 14-16). Uutta hakemusta ei tarvitse lähettää.

Minulla on erityisuimakortti ilman avustajaoikeutta. Tarvitsen kuitenkin avustajan mukaan hallille. Miten toimin?

Mikäli sinulla on EU:n vammaiskortti A-tunnuksella, HSL:n ”Oikeus saattajaan” –kortti, voi avustajan tarpeen osoittaa näillä dokumenteilla uimahallin kassalla, eikä korttityyppiä tarvitse muuttaa. Muussa tapauksessa sinun tulee toimittaa liikuntapalveluihin uusi erityisuimakorttihakemus, jonka liitteenä olevassa lääketieteellisessä selvityksessä tulee olla maininta avustajan tarpeesta.

Minulla on avustajallinen erityisuimakortti, mutta olemme avustajani kanssa eri sukupuolta. Pääsenkö avustajani kanssa uimaan?

Kouluikäisillä ja sitä vanhemmilla asiakkailla avustajan tulee olla samaa sukupuolta kuin kortinhaltija, jos uimahallilla ei ole käytössä unisex-pukuhuonetta (=sama pukutila eri sukupuolille). Seuraavissa uimahalleissa on unisex-pukuhuone, jota voi käyttää eri sukupuolta olevan avustajan kanssa:

Itäkeskuksen uimahalli (ei saunaa)
Pirkkolan uimahalli (vain yhdelle asiakkaalle + avustajalle kerrallaan)
Töölön uimahalli (ei saunaa)
Mäkelänrinteen uimahalli (ei saunaa)
Vuosaaren uimahalli (varattava erikseen)

Minulla on useampi sairaus, jotka mainitaan hakutavan 1 kohdalla, mutta näitä ei ole merkitty Kela-korttiini. Olenko oikeutettu saamaan erityisuimakortin?

Et valitettavasti ole oikeutettu erityisuimakorttiin. Erityisuimakortti myönnetään henkilöille, joilla on Kelan erityiskorvausoikeus hakutavassa 1 mainituista sairauksista. Erityiskorvausoikeus merkitään numerotunnuksella Kela-korttiin. Lisätietoja erityiskorvausoikeudesta voit kysyä Kelasta.

Lapseni on oikeutettu erityisuimakorttiin. Miten korttia haetaan lapselle, ja miten vanhempi pääsee mukaan?

Erityistä tukea tarvitseville lapsille voidaan myöntää avustajallinen erityisuimakortti, jolla avustaja pääsee maksutta sisään. Avustajallisen kortin saamiseksi lapsella tulee olla avustajan tarve nimenomaan sairautensa vuoksi, eikä avustajallisia kortteja myönnetä pelkästään iän perusteella. Avustajallista erityisuimakorttia haetaan vapaamuotoisesti liikuntapalveluista. Hakemuksessa tulee olla asiakkaan nimi ja kotiosoite, sekä liitteenä lääketieteellinen selvitys, johon diagnoosi ja avustajan tarve on kirjattu. Huomaattehan, että Helsingin kaupungin uimahalleissa kaikki alle 7-vuotiaat lapset uivat maksutta.
30.01.2023 08:59