Suoraan sisältöön

Tuntikuvaukset

Alhaalta löydät liikuntapalveluiden järjestämän ohjatun liikuntatoiminnan tuntikuvaukset. Liikuntaa järjestetään kaikenikäisille ja tuntikuvauksista ilmenee tarkemmin kurssin sisällöt. Tarjonta sisältää mm. uimakouluja, seniorilattarijumppaa, kuntosalitoimintaa ja paljon muuta.

Lasten uimakoulut

Alkeet
Uimakoulu on tarkoitettu viidestä ikävuodesta alkaen porrastetusti uimataidottomille lapsille. Kurssilla harjoitellaan veteen totuttautumista, kastautumista, kellumista, liukumista ja uinnin alkeita. Tavoitteena on uinnin alkeiden oppiminen ja vedestä nauttiminen.

Alkeisjatko
Uimakoulu on tarkoitettu viidestä ikävuodesta alkaen porrastetusti uimataidottomille lapsille, jotka osaavat sukeltaa, niin että jalat ja kädet irtoavat pohjasta, mutta eivät uida. Kurssilla harjoitellaan kellumista, liukumista ja mm. myyräuintia ja alkeisselkäuintia. Tavoitteena on uimaan oppiminen sekä vedestä nauttiminen.

Jatko 1
Uimakoulu on tarkoitettu yli 6-vuotiaille lapsille, jotka osaavat uida vähintään 10 metriä. Kurssilla vahvistetaan myyrä- ja selkäuintitaitoa, harjoitellaan rintauinnin eri osa-alueita, kokonaisuintimatkaa sekä hyppyjä ja sukelluksia. Opetus tapahtuu pääsääntöisesti isossa altaassa.

Jatko 2  
Uimakoulu on tarkoitettu lapsille, jotka osaavat uida 25  metriä yhtäjaksoisesti. Kurssilla harjoitellaan eri uintityylien tekniikoiden osa-alueita, kokonaisuintimatkaa sekä hyppyjä ja sukelluksia.

Junior Lifesaver
Hengenpelastuskerho on tarkoitettu 9-15-vuotiaille tytöille ja pojille. Kurssilla harjoitellaan pelastautumista ja toisen pelastamista oikeilla välineillä ja oikeilla tekniikoilla.

Tekniikka 
Uimakoulu on tarkoitettu lapsille, jotka osaavat uida yhtäjaksoisesti 25 metriä vatsallaan ja selällään. Kurssilla harjoitellaan eri uintilajien tekniikoiden osa-alueita (selkä-, vapaa- ja rintauinti), hyppyjä, vesipelastuksen alkeita ja uintikestävyyttä. Tavoitteena on, että uimakoululainen saavuttaa monipuolisen uimataidon.

Lasten soveltava uimakoulu alkeet
Lapsille, joilla ei ole edellytyksiä osallistua lasten yleisiin uimakouluihin kuten esim. liikuntarajoitteiset, kehitysvammaiset, dysfaattiset tai muuten erityistä tukea tarvitsevat lapset. Kurssilla opetellaan uinnin perusasioita. Tavoitteena on uinnin alkeet tai uimaan oppiminen. Opetusta annetaan yksilöllisesti jokaisen lapsen taitotason mukaan. Avustaja voi olla mukana altaassa.

Lasten soveltava uimakoulu jatko
Lapsille, joilla ei ole edellytyksiä osallistua lasten yleisiin uimakouluihin kuten esim. liikuntarajoitteiset, kehitysvammaiset, dysfaattiset tai muuten erityistä tukea tarvitsevat lapset. Edellytetään 10 metrin uimataitoa. Uimakoulussa vahvistetaan myyrä- ja selkäuintitaitoa, harjoitellaan rintauinnin eri osa-alueita, kokonaisuintimatkaa sekä hyppyjä ja sukelluksia. Opetusta annetaan yksilöllisesti jokaisen lapsen taitotason mukaan. Avustaja voi olla mukana altaassa.

Erityislasten vesiliikunta
Ryhmä on suunnattu kouluikäisille liikunta- ja kehitysvammaisille lapsille ja nuorille. Tavoitteena on uinti- ja vesiliikuntataidon valmiuksien kehittäminen yksilöllisesti vamma-aste huomioiden. Allastila ja siinä tapahtuva opetus edellyttää jokaiselle omaa henkilökohtaista avustajaa (hankittava itse).

Uintiryhmät kuulovammaisille lapsille
Opetus tapahtuu pienryhmässä ja opetuskielenä käytetään viittomakieltä.

Koululaisuinnit
Opetus järjestetään 1. - 5. luokkien oppilaille 4 opetuskertaa vuodessa ja 6. luokan oppilaille 2 opetuskertaa vuodessa. Opetukseen tulee 2 luokkaa kerrallaan. Uimahalleissa on opettamassa 3 liikunnanohjaajaa, osalla erityisluokista 2 liikunnanohjaajaa. Opetusvirasto tekee uintivuorolistat, hoitaa kuljetuksen uimahalliin, liikuntapalvelut vastaa opetuksesta ja sen sisällöstä.

Uimaopetuksen neljän uintikerran tavoitteena on kehittää jokaista oppilasta tasosta riippumatta. Nauttia oppimistuloksista ja vesiliikunnasta yleensä.

Lasten ja nuorten ryhmäliikunta

Kiekkokoulu
Kiekkokoulu on tarkoitettu alakouluikäisille jääkiekosta kiinnostuneille lapsille, jotka eivät vielä harrasta jääkiekkoa tai ovat lopettaneet varsinaisessa joukkueessa. Tunneilla harjoitellaan välineenkäsittelytaitoja sekä pelataan yhdessä. Kiekkokoulu mahdollistaa jääkiekon harrastamisen siten, että aikaa jää muihinkin harrastuksiin. Kurssille mukaan tulee olla vähintään ristikollinen kypärä, luistimet ja maila.
Kaupunki ei ole vakuuttanut asiakkaita.
Tämä kurssi järjestetään yhteistyössä ulkopuolisen kumppanin kanssa, Oulunkylän Kiekko-Kerho ry. Vanhemman yhteistiedot luovutetaan turvallisuussyistä ja tapahtuman käytännön järjestelyjä varten yhteistyökumppanille, joka ei käytä niitä muuhun.

Luistelukoulu
Luistelukoulu on suunnattu kaikille alakoululaisille taitoluistelusta kiinnostuneille tytöille ja pojille, niin aloittelijoille kuin jo lajin parissa mukana oleville. Tavoitteena on taitoluistelun lajitaitojen kehittäminen monipuolisten harjoitteiden, pelien ja leikkien avulla. Kurssilaisilla tulee olla luistimet, sormikkaat ja päähine.
Kaupunki ei ole vakuuttanut asiakkaita.
Tämä kurssi järjestetään yhteistyössä ulkopuolisen kumppanin kanssa, HTK  ry. Vanhemman yhteistiedot luovutetaan turvallisuussyistä ja tapahtuman käytännön järjestelyjä varten yhteistyökumppanille, joka ei käytä niitä muuhun.

Mailapelit
Toiminta on tarkoitettu kaikille mailapeleistä kiinnostuneille 1.–6.-luokkalaisille tytöille ja pojille. Tunnilla kehitetään taitoja sulkapallon, squashin, padelin ja pingiksen parissa. Mukaan tarvitset sisäliikuntavarusteet ja sisäpelikengät. Mailat ja pallot saat lainaksi.
Kaupunki ei ole vakuuttanut asiakkaita.
Tämä kurssi järjestetään yhteistyössä ulkopuolisen kumppanin kanssa. Vanhemman yhteistiedot luovutetaan turvallisuussyistä ja tapahtuman käytännön järjestelyjä varten yhteistyökumppanille, joka ei käytä niitä muuhun.
Toiminnasta vastaa Smash ry

TemppuTaito
Jumppa on suunnattu lapsille, joiden motoristen taitojen oppiminen on vaikeutunut, esim. motorisesti kömpelöille, lievästi liikuntarajoitteisille tai ylipainoisille lapsille. Tavoitteena on motoristen taitojen kuten tasapainon, koordinaation ja kehonhallinnan ja -tuntemuksen sekä ryhmätoiminnan kehittäminen erilaisten leikkien, pelien ja liikuntaharjoitteiden avulla. Lapsella tulee olla valmiudet ryhmämuotoiseen toimintaan.

Perheliikunta 2 - 3-vuotiaat
Perheliikunta on 2 - 3-vuotiaille lapsille ja heidän vanhemmalleen tarkoitettu yhteinen ohjattu liikuntatunti. Tunti koostuu liikunnallisista harjoitteista, peleistä ja leikeistä.

Perhepalloilu alle 9-vuotiaat
Perhepalloilussa alle 9-vuotiaat lapset vanhempineen pelaavat erilaisia pallopelejä.

Temppujumppa 3 - 4-vuotiaat
Liikuntaleikkejä sekä monipuolista temppuliikuntaa lapsille.

Temppujumppa 5 - 6-vuotiaat
Liikuntaleikkejä sekä monipuolista temppuliikuntaa lapsille.

Lasten ja nuorten muu toiminta

EasySport
Helppoa, monipuolista ja mielekästä EasySport-liikuntaa koululaisille. Edullista tai kokonaan maksutonta toimintaa alakoululaisille - yhteistyössä helsinkiläisten urheiluseurojen kanssa. Tarkemmat tiedot www.easysport.fi.

FunAction
Harrasteliikuntaa 13 - 17-vuotiaille nuorille. Toiminta-ajatuksena on tuottaa nuorten toiveiden mukaisia laadukkaita liikuntapalveluja yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Nuorista koottu "Funarit"-ryhmä osallistuu toiminnan suunnitteluun, toimii aktiivisesti vertaisinnostajina sekä osallistuu tapahtumiin vapaaehtoistyöntekijöinä. Katso tarkemmat tiedot www.funactionnuorille.fi.

FunAction startti
Ryhmä on suunnattu vähän tai ei lainkaan liikuntaa harrastaville 12 - 15-vuotiaille ylipainoisille nuorille. Ryhmässä kokeillaan erilaisia liikuntalajeja ja samalla innostetaan nuoria omaehtoiseen liikuntaan. Lähtökohtana toiminnassa ovat nuorten omat toiveet ja mieltymykset.

NYT liikunta
Monipuolista ja maksutonta liikuntaa 18 - 29-vuotiaille helsinkiläisille. Nuorten liikuntaneuvonta on suunnattu 18-29-vuotiaille helsinkiläisille nuorille. Liikuntaneuvonnassa laaditaan yhdessä ohjaajan kanssa kolmen kuukauden mittainen henkilökohtainen liikunta- ja aktivointisuunnitelma, jonka tavoitteena on lisätä nuoren arkiaktiivisuutta ja liikunnallista elämäntapaa.Tarkemmat tiedot http://nytliikunta.fi

Työikäisten ryhmäliikunta

Ryhmäliikunta

Liikuntaryhmien tasot:
helppo/kevyt = vihreä
keskiraskas = keltainen
tehokas/edistyneille = punainen

DanceMix (keskiraskas)
Pehmeän hauska tanssillinen tunti, johon kuuluu kehoa avaava ja lihaksia vahvistava lämmittelyosuus.
Ammennetaan liikkeitä eri tanssityyleistä. Helposti omaksuttavia koreografisia jaksoja ja loppuun palauttavia venytyksiä

Foam roller -tunti (helppo/keskiraskas)
Toiminnallinen kehonhallinta ja -huoltotunti, jossa välineenä käytetään apuna foam rolleria (pilatesrullaa). Tunti haastaa myös kehoa erilaisilla tasapainoasennoilla, lisää liikkuvuutta ja rentouttaa lihaksia. Tunti koostuu alkulämmittelystä, syviä lihaksien aktivoimisesta ja rauhallisista lihaskuntoliikkeistä sekä monipuolisesti liikkuvuutta ja kehoa avaavista liikkeistä.

Circuit (keskiraskas)
Monipuolisia lihaskuntoliikkeitä koko vartalolle siirtyen harjoituspisteestä toiseen. Kehittää hapenottokykyä ja lihaskuntoa. Sisältää lyhyen alkulämmittelyn ja loppuvenyttelyn. Tunnilla käytetään välineitä.

Core (keskiraskas)
Tehotreeni koko keskivartalolle. Sisältää lyhyen alkulämmittelyn, lihaskunto-osuuden sekä loppuvenyttelyn. Harjoitetaan monipuolisesti keskivartalon lihaksia ja vartalonhallintaa. Välineitä käytetään mahdollisuuksien mukaan.

Core & kehonhuolto (helppo/kevyt, keskiraskas)
Tehotreeni koko keskivartalolle. Sisältää lyhyen alkulämmittelyn, lihaskunto-osuuden ja pidemmän loppuvenyttelyn. Harjoitetaan monipuolisesti keskivartalon lihaksia ja vartalonhallintaa sekä monipuolisesti liikkuvuutta lisääviä ja kehoa avaavia liikkeitä. Välineitä käytetään mahdollisuuksien mukaan.

Hyväolo (helppo/kevyt)
Kevyitä, helposti omaksuttavia, kehoa avaavia, liikkuvuutta ja peruskuntoa kehittäviä liikkeitä. Energiaa ja hyvää oloa antava tunti. Sopii kaikille. Käytetään välineitä.

Kahvakuula (tehokas/edistyneille)
Kehittää lihasvoimaa, kestävyyttä sekä tasapainoa. Välineenä eri painoisia kahvakuulia. Harjoituksissa tehdään kokonaisvaltaisia ja monipuolisia liikkeitä, joissa treenataan useaa lihasryhmää kerralla. Tunti koostuu lämmittelystä, tekniikkaharjoitteista ja liikepattereista. Sopii erinomaisesti sekä miehille että naisille.

Kehonhuolto (helppo/kevyt)
Kokonaisvaltainen lihasten hyvinvointia lisäävä tunti. Tunnilla tehdään monipuolisesti liikkuvuutta lisääviä ja kehoa avaavia liikkeitä sekä kehonhallintaa. Alussa kevyt ja helppo alkulämmittely, joka ei sisällä askelsarjoja. Tunnilla voidaan käyttää välineitä, esimerkiksi rullaa, kuminauhaa, palloa, mattoa, keppiä.

Kevytjumppa (helppo/kevyt)
Soveltuu liikuntaa aloitteleville, ylipainoisille tai muuten kevennettyä ohjelmaa tarvitseville. Kevyttä, helppoa ja monipuolista perusjumppaa aloittelijoille.

Kiintetys 
Lihaskuntopainotteinen tunti, jossa 15 minuutin alkulämmittely helpoilla sarjoilla, 25-30 minuuttia lihaskuntoa ja 5-10 minuuttia venyttelyä. Käydään läpi tärkeimmät lihasryhmät: vatsa-, pakara-, reisi-, selkä- ja ylävartalolihakset. Tehokas, mutta helppo aloittaa!

Kuntojumppa (tehokas/edistyneille)
Kuntojumppa on kuntoa kohottava jumppa, joka ei sisällä hyppyjä. Lämmittelyn jälkeen tehokas lihaskunto-osuus ja lopussa venyttely.

Lattarijumppa (keskiraskas)
Mukaansa tempaava jumppatunti, jota tukevat vauhdikkaat lattarirytmit. Tunti kehittää kestävyyttä, lihaskuntoa sekä kehonhallintaa. 
Lattaritunnilla nautitaan musiikista ja pidetään hauskaa yhdessä muun ryhmän kanssa.

Syke (tehokas/edistyneille)

Hapenottokykyä kehittävä tunti, joka sisältää tehokasta askellusta ja lihaskuntoharjoittelua sekä loppuvenyttelyn. Suurin osa tunnista koostuu sykettä nostavasta harjoittelusta. Lihaskunto-osuudessa keskitytään lähinnä keskivartalon ja alaraajojen harjoittamiseen. Tunnilla voidaan käyttää välineitä.

Tanssillinen Syke (keskiraskas)
Helppoja tanssiaskeleita mukaansa tempaavan, vauhdikkaan ja sykettä nostattavan musiikin tahtiin. Sisältää lyhyen lihaskunto-osuuden ja palauttavat venyttelyt. Ei vaadi aikaisempaa tanssillista kokemusta.

Tasapaino & core
Sisältää alkulämmittelyn, erilaisia tasapainoa, kehonhallintaa ja keskivartalon lihaksia kehittäviä liikkeitä sekä loppuvenyttelyt.

Teema (helppo/kevyt, keskiraskas, tehokas/edistyneille)
Tunnin sisältö, teho ja vaatimustaso vaihtelevat teeman mukaan. Vaihtelua ja virkistystä normaalitarjontaan. Tuntien teemat löytyvät liikuntapalvelujen nettisivuilta jumppakortti. Tuntien teemoissa ovat muutokset mahdollisia.

Ulkotreeni
Sisältää 30 min alkulämmittelyn/laiteopastukset ja 30 min treeniosuuden venyttelyineen. Välineet paikan päällä tai repussa kuljetettavana. Tunnilla huomioidaan alueiden erityispiirteet.

Venyttely (helppo/kevyt)
Lyhyen ja helpon alkulämmittelyn jälkeen monipuolista venyttelyä ja liikkuvuuden lisäämistä koko keholle. Alkulämmittely ei sisällä askelsarjoja. Tunti voi sisältää myös rentoutusosuuden.

Voima (keskiraskas)
Lihasvoimaa kehittävä tunti, jolla helpon ja lyhyen alkulämmittelyn jälkeen tehdään monipuolisesti lihaskunto- ja voimaliikkeitä koko vartalolle. Tunti sisältää loppuvenyttelyn. Tunnilla voidaan käyttää välineitä, kuten voimatankoa, käsipainoja, kuminauhaa tai step-lautaa.

Äijäjumppa (keskiraskas)
Miehille tarkoitettu tunti, joka kehittää monipuolisesti lihaskuntoa. Tunti sisältää helpon alkulämmittelyn, lihaskunto-osuuden ja loppuvenyttelyn. Tunti sopii kaiken ikäisille miehille.

Mammatreeni, alle 3-vuotiaat  
Monipuolista perusjumppaa pienten lasten vanhemmille (äiti/isä). Tunti sisältää tehokkaan lämmittelyn, lihaskunto-osuuden ja venyttelyn. 0-3 -vuotiaat lapset voi ottaa mukaan tunnille.

XXL-jumppa (helppo/kevyt)
Ryhmä on suunnattu ylipainoisille (BMI 30 tai yli) liikuntaa aloitteleville aikuisille. Tavoitteena, että jokainen liikkuu oman jaksamisensa ja kuntonsa mukaan. Tunti on kevyt sisältäen helppoa askellusta, lihaskunto-osuuden ja loppuvenyttelyn.

Kertamaksulliset tunnit, ei ilmoittautumisia

Hallivesijumppa
Monipuolista jumppaa veden vastusta hyödyntäen. Tehoa voidaan lisätä välineitä käyttäen.

Syvänveden jumppa
Syvänveden jumpissa jalat eivät yllä pohjaan ja apuna käytetään vesijuoksuvyötä tai muuta välinettä. Syvänveden jumppa on erinomainen koko vartalon hallintaa kehittävä ja syviä lihaksia vahvistava tunti. Osallistujilta vaaditaan uimataito.

Maratonjumppa
Aikuisille ja nuorille suunnattu tehokas ja monipuolinen jumppa-aamupäivä. Aloita viikonloppusi jumppaamalla koko kolmen tunnin ajan tai osallistu oman aikataulusi mukaan.

Kuntosalikurssit

Kuntosalikurssit
Turvallinen tapa harrastaa kuntosaliharjoittelua ohjaajan opastamana. Tunnin alussa on yhteinen lämmittely ja lopussa yhteinen loppuvenyttely.

KuntosaliCircuit
KuntosaliCircuit on ohjattua kiertoharjoittelua kuntosalilaiteilla. Tunnilla käytetään kuntosalilaitteita ja vapaita liikkeitä aikaa vastaan. Tunnin alussa on yhteinen lämmittely ja lopussa yhteinen loppuvenyttely.

Kuntosalin starttikurssi
Kurssilla opetellaan kuntosaliharjoittelun perusteita ja tutustutaan kuntosalilaitteiden käyttöön. Kurssi antaa valmiudet itsenäisen kuntosaliharjoittelun aloittamiseen. Kurssi sisältää laiteopastuksen ja henkilökohtaisen harjoitteluohjelman.

Kuntosali XXL-ryhmä
Toiminta on suunnattu ylipainoisille (kehon painoindeksi vähintään 30) liikuntaa aloitteleville aikuisille. Helppo tapa aloittaa liikunta. Ryhmissä jokainen liikkuu oman jaksamisensa ja kuntonsa mukaan. Tunnilla opetellaan kuntosaliharjoittelun perusteita ja tutustutaan kuntosalilaitteiden käyttöön.

Vesiliikunta

Aqua polo (polvi–lonkka)
Kuntouttavaa vesiliikuntaa. Sopii henkilöille, joilla on liikkumattomuutta tai kipua polven ja lonkan alueella. Parantaa tutkitusti nivelliikkuvuutta, kehittää lihasvoimaa ja vähentää kipuja. Käytetään vastussiivekkeitä apuna tuottamaan lisätehoja harjoitteluun

Syvänveden jumppa
Syvänveden jumpissa jalat eivät yllä pohjaan ja apuna käytetään vesijuoksuvyötä tai muuta välinettä. Syvänveden jumppa on erinomainen koko vartalon hallintaa kehittävä ja syviä lihaksia vahvistava tunti. Osallistujilta vaaditaan uimataito.

Vesijumppa
Vesijumpassa harjoitetaan veden vastuksen ja välineiden avulla lihaskuntoa, tasapainoa, kestävyyttä ja liikkuvuutta. Harjoittelu tapahtuu matalassa altaassa, jossa jalat yltävät pohjaan.

Vesijumppa XXL-ryhmä
Ryhmä on suunnattu ylipainoisille (BMI 30 tai yli) liikuntaa aloitteleville aikuisille. Tavoitteena, että jokainen liikkuu oman jaksamisensa ja kuntonsa mukaan. Harjoittelu tapahtuu matalassa altaassa, jossa jalat yltävät pohjaan.

Työikäisten uimakoulut

Alkeet
Kurssi on tarkoitettu uimataidottomille aikuisille. Kurssilla opetellaan veteen totuttautumista, kellumista ja uintia vatsallaan sekä selällään.

Alkeisjatko
Uimakoulu on tarkoitettu aikuisille, jotka ovat jo tottuneet veteen, osaavat kellumistaidon. Tavoitteena on uimataidon saavuttaminen.

Jatko
Uimakoulu on tarkoitettu aikuisille, jotka osaavat uida yhtäjaksoisesti noin 10 metriä. Kurssilla vahvistetaan uintitekniikoita ja parannetaan uintikestävyyttä.

Tekniikka
Kurssi on tarkoitettu uimataidon omaaville aikuisille. Kurssilla parannetaan uinnin eri osa-alueita, kuten uintitekniikoita, hengenpelastusta ja sukellusta.

Senioriryhmäliikunta

Ryhmät sopivat sinulle, mikäli olet tottunut liikkumaan ja haluat ylläpitää ja kehittää kuntoasi.

SenioriCircuit (keskiraskas)
Lihaskuntoa, kestävyyttä ja tasapainoa parantava monipuolinen tunti, jossa siirrytään harjoitteesta toiseen. Tunti sisältää yhteisen alkulämmittelyn ja palauttavan loppuvenyttelyn.

SenioriCore (tehokas/edistyneille)
Tasapainoa, koordinaatiota ja (keskivartalon) lihaskuntoa kehittävä tunti. Tunti koostuu helposta alkulämmittelystä, kehonhallintaa kehittävistä liikkeistä ja tehokkaasta lihaskunto-osuudesta. Tunti päättyy lyhyeen venyttelyosuuteen.

Kehonhuolto (helppo/kevyt)
Kokonaisvaltainen lihasten hyvinvointia lisäävä tunti. Tunneilla tehdään monipuolisesti liikkuvuutta ja kehoa avaavia liikkeitä sekä kehonhallintaa. Alussa kevyt ja helppo alkulämmittely, joka ei sisällä askelsarjoja. Tunnilla voidaan käyttää välineitä, esimerkiksi rullaa, kuminauhaa, palloa, mattoa ja keppiä.

Kevytjumppa (helppo/kevyt)
Kevyttä ja helppoa perusliikuntaa, jossa tavoitteena on lihasvoiman, liikkuvuuden ja tasapainokyvyn säilyttäminen ja parantaminen. Harjoitteita voidaan tehostaa välineillä, esimerkiksi kepeillä, kuminauhoilla tai käsipainoilla.

SenioriKuntojumppa (raskas)
Kuntojumppa on kuntoa kohottava jumppa, ei sisällä hyppyjä. Lämmittelyn jälkeen tehokas lihaskunto-osuus ja lopussa venyttelyt.

SenioriKuntotanssi (raskas)
Tunnilla tanssitaan erilaisia tanssityylejä helpoin askelin, sykettä nostaen. Tunti sisältää myös tasapaino-osuuden ja lihaskuntoa seisten, sekä lopuksi venyttelyt. Ei vaadi aikaisempaa tanssikokemusta. 

SenioriLattarijumppa (keskiraskas)
Mukaansa tempaava jumppatunti, jota tukevat vauhdikkaat lattarirytmit. Tunti kehittää kestävyyttä, lihaskuntoa sekä kehonhallintaa. Lattaritunnilla nautitaan musiikista ja pidetään hauskaa yhdessä muun ryhmän kanssa.

SenioriSyke (tehokas/edistyneille)
Reipasta ja sykettä nostavaa jumppaa senioreille. Tunti sisältää alkulämmittelyn jälkeen askelsarjoja, tehokkaan lihaskunto-osuuden ja tunnin lopuksi palauttavan venyttelyn.

SenioriSäestys (keskiraskas)
Pianosäestettyä monipuolista jumppaa, jossa nautitaan elävästä musiikista. Tunti sisältää alkulämmittelyn, lihaskunto-osuuden ja venyttelyn.

SenioriTanssi (helppo/kevyt)
Ikääntyneille kehitetty iloinen ja rento tanssimuoto, jonka askeleet soveltuvat vanhemmille ihmisille. Senioritanssit perustuvat eurooppalaisiin kansantansseihin ja musiikkina käytetään suosikki-iskelmiä vuosien varrelta. Tunneilla tanssitaan pari-, piiri- ja yksintansseja, joten paikalle voi tulla ilman paria.

SenioriVenyttely (helppo/kevyt)
Rentouttava lihashuoltotunti, jossa kevyen alkulämmittelyn jälkeen venytellään monipuolisesti koko kehon lihasryhmät läpi. Tunnilla vähennetään lihaskireyksiä, parannetaan nivelliikkuvuutta ja rentoutetaan kehoa.

SenioriVoima (tehokas/edistyneille)
Lihasvoimaa kehittävä tunti, jolla helpon ja lyhyen alkulämmittelyn jälkeen tehdään monipuolisesti lihaskunto- ja voimaliikkeitä koko vartalolle. Tunti sisältää loppuvenyttelyn. Tunnilla voidaan käyttää välineitä, kuten voimatankoa, käsipainoja, kuminauhaa tai step-lautaa.

Seniorikevytryhmät

Ryhmät sopivat sinulle, mikäli toiminta- ja liikkumiskykysi on heikentynyt, kodin ulkopuolella liikkuminen on vaikeutunut tai vähentynyt tai sinulla on käytössäsi jokin liikkumisväline.

Kevytjumppa (helppo/kevyt)
Kevyttä ja helppoa perusliikuntaa, jossa tavoitteena on lihasvoiman, liikkuvuuden ja tasapainokyvyn säilyttäminen ja parantaminen. Harjoitteita voidaan tehostaa välineillä, esimerkiksi kepeillä, kuminauhoilla tai käsipainoilla.

SenioriSauvakävely (keskiraskas)
Ohjattu sauvakävelylenkki ulkona. Tunti sisältää alkulämmittelyn, sauvakävelytekniikan opettelua ja kävelyä, lihaskuntoliikkeitä, tasapainoharjoitteita sekä loppuvenyttelyt. Voit ottaa omat kävelysauvat mukaan, tai lainata. Tapaaminen liikuntapaikan edessä tunnin alussa.

SenioriKuntokävely (helppo/kevyt)
Ohjattu kävelylenkki ulkona. Tunti sisältää kävelyn lisäksi lihaskuntoliikkeitä, tasapainoharjoitteita sekä loppuvenyttelyt. Tunnilla ei käytetä välineitä. Tapaaminen liikuntapaikan edessä tunnin alussa.

SenioriKuntokävelyTreeni (keskiraskas)
Ohjattu kävelylenkki ulkona. Tunti sisältää kävelyn lisäksi lihaskuntoliikkeitä, tasapainoharjoitteita sekä loppuvenyttelyt. Tunnilla saatetaan käyttää välineitä.

SenioriSauvakävely (keskiraskas)
Ohjattu sauvakävelylenkki ulkona. Tunti sisältää alkulämmittelyn, sauvakävelytekniikan opettelua ja kävelyä, lihaskuntoliikkeitä, tasapainoharjoitteita sekä loppuvenyttelyt. Voit ottaa omat kävelysauvat mukaan, tai lainata. Tapaaminen liikuntapaikan edessä tunnin alussa.

Säestetty jumppa (helppo/kevyt)
Kevyttä ja helppoa pianosäestettyä jumppaa, jossa nautitaan elävästä musiikista. Tunti sisältää alkulämmittelyn, lihaskunto-osuuden ja venyttelyn.

Tasapaino- ja voimaharjoittelu (helppo/kevyt)
Ryhmässä harjoitellaan taitoja, joita tarvitaan hyvään tasapainoon ja liikkumisen varmuuteen. Ryhmä on tarkoitettu henkilöille, joilla on erityisesti haasteita tasapainon säilyttämisessä tai liikkumisen apuväline (keppi tai rollaattori) käytössä. Toimintaan voi osallistua myös oman henkilökohtaisen avustajan kanssa. Harjoittelussa käytetään paljon erilaisia välineitä.

Tuolijumppa (helppo/kevyt)
Ryhmässä jumpataan monipuolisesti tuolilla istuen. Ryhmä on suunnattu henkilöille, joilla toimintakyky on selvästi rajoittunut. Tunnin aikana harjoitetaan mm. kestävyyttä, lihaskuntoa sekä tasapainoa. Tarvittaessa oma avustaja voi olla mukana harjoittelussa.

Seniori ulkoliikunta

SenioriPorrastreeni (keskiraskas)
Tunnilla tehdään monipuolisesti erilaisia liikkeitä portaita hyödyntäen. Tunnilta saat vinkkejä myös omatoimiseen harjoitteluun. Tunti sopii kaikille, koska liikkeitä voi tehdä juuri itselle sopivalla tavalla, oman kuntonsa mukaan. Tapaaminen liikuntapaikan edessä tunnin alussa.

SenioriUlkojumppa (keskiraskas)
Kevyttä ja helppoa perusjumppaa ulkona, musiikin tahdissa. Tunti sisältää askellusta ja lihaskunto-osuuden, sekä loppuvenyttelyt. Ota tunnille oma jumppamatto mukaan.

SenioriUlkoliikunta (keskiraskas)
Tunti koostuu yhteisestä alkujumpasta, kävelyä sauvoilla tai ilman, lihaskuntoliikkeitä ja venyttelyä. Jumpan ja kävelyn osuus vaihtelee eri kerroilla. Omat kävelysauvat halutessasi mukaan

SenioriUlkotreeni (keskiraskas)
Tunti koostuu vaihtelevasti mm. kehonpainoharjoittelusta, kiertoharjoittelusta sekä interval-tyyppisestä harjoittelusta. Ulkotreenissä hyödynnetään monipuolisesti lihaskuntolaitteita. Harjoitus kehittää koko kehon voimaa ja lihaskestävyyttä. Tunti sopii kaikille, koska liikkeitä voi tehdä juuri itselle sopivalla tavalla, oman kuntonsa mukaan. Tunnin aikana saat hyviä vinkkejä omatoimiseen ulkoharjoitteluun. Tapaaminen liikuntapaikan edessä tunnin alussa.

SenioriUlkovoima (keskiraskas)
Lihaskuntotunti ulkona. Tunti sisältää alkulämmittelyn ja lihaskunto-osuuden sekä loppuvenyttelyt. Harjoitus kehittää koko kehon voimaa ja lihaskestävyyttä. Lihaskuntoliikkeet tehdään oman kehona painoa sekä liikuntavälineitä hyväksi käyttäen. Ota tunnille oma jumppamatto mukaan.

Kuntosalikurssit

Kuntosalikurssit
Turvallinen tapa harrastaa kuntosaliharjoittelua ohjaajan opastamana. Tunnin alussa on yhteinen lämmittely ja lopussa yhteinen loppuvenyttely.

Kuntosalin starttikurssi
Kurssilla opetellaan kuntosaliharjoittelun perusteita ja tutustutaan kuntosalilaitteiden käyttöön. Kurssi antaa valmiudet itsenäisen kuntosaliharjoittelun aloittamiseen. Kurssi sisältää laiteopastuksen ja henkilökohtaisen harjoitteluohjelman.

Vesiliikunta

Vesijumppa
Vesijumpassa harjoitetaan veden vastuksen ja välineiden avulla lihaskuntoa, tasapainoa, kestävyyttä ja liikkuvuutta. Harjoittelu tapahtuu matalassa altaassa, jossa jalat yltävät pohjaan.

Syvänveden jumppa
Syvänveden jumpissa jalat eivät yllä pohjaan ja apuna käytetään vesijuoksuvyötä tai muuta välinettä. Syvänveden jumppa on erinomainen koko vartalon hallintaa kehittävä ja syviä lihaksia vahvistava tunti. Osallistujilta vaaditaan uimataito.

LIIKKUJAX-kurssi

Onko sinulla haasteita selviytymisessä arjessa ja vaikeuksia ulkona liikkumisessa? Kurssin tavoitteena on liikuntaneuvonnan ja liikuntakokeilujen kautta lisätä liikuntaa arkeen ja rohkaistua säännölliseen liikkumiseen. Kurssi sisältää kaksi henkilökohtaista ja viisi pienryhmätapaamista liikunnanohjaajan kanssa.

Yhteistyökurssit

Ikämotoa ja ikiliikettä
Yli 63-vuotiaiden kehonhallintaa kehittävä ja ylläpitävä liikuntaryhmä. Tunnilla harjoitellaan motoriikkaa, koordinaatiota, lihasvoimaa ja tasapainoa. Ryhmässä jokainen liikkuu oman lähtötasonsa mukaisesti. Seurayhteistyökursseja.

Soveltava liikunta (ent. erityisliikunta)
Ryhmäliikunta (ent. jumppa)

Jumpat ovat helppoja ja kevyitä hyvinvointia tukevia tunteja, jotka sopivat kaikille, myös henkilöille, joilla on toimintakyvyn rajoitteita.

Kevytjumppa (helppo/kevyt)
Kevyttä ja helppoa perusliikuntaa, jossa tavoitteena on lihasvoiman, liikkuvuuden ja tasapainokyvyn säilyttäminen ja parantaminen. Harjoitteita voidaan tehostaa välineillä, esim. kepeillä, kuminauhoilla tai käsipainoilla. Jumpassa tehtävät liikkeet ovat sovellettavissa.

Säestetty jumppa  (helppo/kevyt)
Kevyttä ja helppoa pianosäestettyä jumppaa, jossa nautitaan elävästä musiikista. Tunti sisältää alkulämmittelyn, lihaskunto-osuuden ja venyttelyn.
Jumpassa tehtävät liikkeet ovat sovellettavissa.

Soveltavat kuntosalikurssit

Soveltavat kuntosalikurssit
Ohjattua kuntosaliharjoittelua toiminta- tai liikkumiskyvyltään rajoittuneille henkilöille. Tunti sisältää yhteisen alkulämmittelyn ja loppuvenyttelyn. Tunnin tavoitteena on toimintakyvyn ylläpitäminen ja parantaminen yksilölliset lähtökohdat huomioiden. Asiakkailla on mahdollisuus ottaa tarvittaessa oma avustaja tunnille mukaan.

Kuntosalin laiteopastus senioreille ja soveltaville ryhmille
Ohjausta ja neuvontaa kuntosalilaitteiden käytössä. Laiteopastus on maksutonta eikä vaadi ennakkoilmoittautumista.

Toimintakyvyltään heikentyneiden liikuntaryhmät

Tasapaino- ja voimaharjoittelu (helppo/kevyt)
Ryhmässä harjoitellaan taitoja, joita tarvitaan hyvään tasapainoon ja liikkumisen varmuuteen. Ryhmä on tarkoitettu henkilöille, joilla on erityisesti haasteita tasapainon säilyttämisessä tai liikkumisen apuväline (keppi tai rollaattori) käytössä. Toimintaan voi osallistua myös oman henkilökohtaisen avustajan kanssa. Harjoittelussa käytetään paljon erilaisia välineitä.

Tuolijumppa  (helppo/kevyt)
Ryhmässä jumpataan monipuolisesti tuolilla istuen. Ryhmä on suunnattu henkilöille, joilla toimintakyky on selvästi rajoittunut. Tunnin aikana harjoitetaan mm. kestävyyttä, lihaskuntoa sekä tasapainoa. Tarvittaessa oma avustaja voi olla mukana harjoittelussa.

Soveltava vesiliikunta

Soveltava vesiliikunta
Monipuolista jumppaa veden vastusta hyödyntäen toiminta- tai liikkumiskyvyltään rajoittuneille henkilöille. Tunnilla voidaan hyödyntää välineitä yksilölliset lähtökohdat huomioiden. Vaikeasti liikuntarajoitteisilla asiakkailla on mahdollisuus ottaa tarvittaessa oma avustaja tunnille mukaan.

Vesijumppa
Vesijumpassa harjoitetaan veden vastuksen ja välineiden avulla lihaskuntoa, tasapainoa, kestävyyttä ja liikkuvuutta. Harjoittelu tapahtuu matalassa altaassa, jossa jalat yltävät pohjaan.

Kehitysvammaiset

Kuntosaliharjoittelu
Tunti sisältää yhteisen alkulämmittelyn ja loppuvenyttelyn. Tunnin tavoitteena on toimintakyvyn ylläpitäminen ja parantaminen yksilölliset lähtökohdat huomioiden. Asiakkailla on mahdollisuus ottaa tarvittaessa oma avustaja tunnille mukaan.

Liikuntaryhmä
Monipuolista perusliikuntaa, jossa tavoitteena on kunnon ylläpitäminen ja kohottaminen sekä toimintakyvyn parantaminen. Tarvittaessa oma avustaja voi olla mukana harjoittelussa.

Luovan liikkeen ryhmä  
Ryhmän tavoitteena on hyvinvoinnin tukeminen tanssin ja liikkeen kautta. Ryhmässä tutkitaan kehon ja mielen yhteyttä erilaisin luovin menetelmin. Osallistuakseen ryhmään ei tarvitse olla aikaisempaaa kokemusta tanssimisesta tai muita erityistaitoja.

Vesijumppa
Vesijumpassa harjoitetaan veden vastuksen ja välineiden avulla lihaskuntoa, tasapainoa, kestävyyttä ja liikkuvuutta. Harjoittelu tapahtuu matalassa altaassa, jossa jalat yltävät pohjaan.

Yhteistyökurssit

Liikuntapalvelut järjestää toimintaa yhteistyössä eri järjestöjen kanssa. Yhteistyökursseilta peritään kurssikohtainen maksu, mutta osallistuminen ei edellytä suoraan järjestöön liittymistä. Ilmoittautuminen tapahtuu suoraan yhdistykseen.

Aiheeseen liittyen

Alueliikunta 

Kuntosaliohjelma ja -opastus 

Kuntotestaus 

Liikuntaneuvonta 01.09.2021 12:42