Suoraan sisältöön

Arkkitehtuuri ja julkinen taide

Helsingissä on yli 400 ulkoveistosta, ympäristötaiteen teosta ja historiallista muistomerkkiä. Vanhimmat julkiset veistokset ovat 1800-luvun loppupuolelta ja muutamat yksittäiset muistomerkit sitäkin varhaisemmalta ajalta.

Kaupungin puistoissa, kaduilla ja aukioilla olevat teokset kuuluvat Helsingin taidemuseon kokoelmiin. Julkisilla paikoilla on myös liikelaitosten, yritysten, valtion ja yksityisten tonteilla sijaitsevia ja näiden omistamia teoksia. Hautausmailla on lisäksi satakunta veistosta ja muistomerkkiä. Ainoastaan hautausmaiden yleiset muistomerkit löytyvät taidemuseon sivuilta.

Tietoa Helsingin julkisista veistoksista

Arkkitehtuuri

Helsingissä uusklassismi, jugendtyyli, Alvar Aalto ja nykyarkkitehtuuri sekoittuvat kokonaisuudeksi. Helsingin keskustan rakennuskanta tarjoaa kiehtovan matkan halki vuosisatojen ja tyylisuuntien. Kaupungin arkkitehtuuria voidaan yleisesti luonnehtia pohjoismaisen vähäeleiseksi ja hienostuneeksi. Helsingin vahvuutena ovat arkkitehtonisia kokonaisuuksia muodostavat kaupunginosat, parhaina esimerkkeinä historiallinen keskusta, vanha Eira sekä Katajanokka.

Helsingin värikaava

Helsingin kaupunkikuvaa on väritetty aikojen saatossa vaihtelevin periaattein. Rakennusvalvontaviraston tuottaman Helsingin julkisivuväritysten hakupalvelun avulla on mahdollista saada mielikuva niistä ominaispiirteistä, jotka ovat olleet leimallisia julkisivuvärityksille Helsingissä eri aikakausina, aikavälillä 1850–1960. Helsingin värikaava -aineistoon liittyvää tietoa voi hakea kartan, alueen nimen, aikakauden tai osoitteen avulla. 

Helsingin värikaava

Rakennuspiirustukset sähköisestä Lupapiste Kaupasta 

Sähköinen asiointipalvelu Lupapiste Kauppa  sisältää lähes kaikkien helsinkiläisten rakennusten pää- ja työpiirustukset sekä erityissuunnitelmat.

Lupapiste Kauppa

Arkeologinen tutkimus Helsingissä

Arkeologisen tutkimus- ja dokumentointityön lisäksi Helsingin kaupunginmuseo seuraa Helsingin maankäytön suunnittelua ja vastaa muinaisjäännösten maakunta-, yleis- ja asemakaavoitukseen liittyvistä asiantuntija- ja viranomaistehtävistä.

Kaupunginmuseo


 

 16.12.2020 14:07