Suoraan sisältöön

Työllistämisehdot julkisissa hankinnoissa

Helsingin kaupunki käyttää julkisissa hankinnoissaan työllistämisehtoa. Sen tarkoituksena on auttaa vaikeassa työmarkkina-asemassa olevia ihmisiä mukaan työelämään.

Työllistämisehto on osa kaupungin hankintojen vastuullisuuskriteerejä. Tavoitteena on, että työllistämisehdon soveltuvuus selvitetään kaikissa kilpailutuksissa, joiden ennakoitu arvo ylittää 200 000 euroa. 

Helsingin pyrkimyksenä on olla edelläkävijä vastuullisuuden käytännön toteuttamisessa. Kaupunki on sitoutunut YK:n kestävyystavoitteisiin ja raportoinut niistä ensimmäisenä eurooppalaisena kaupunkina. Ympäristö, talous ja ihminen halutaan ottaa tasavertaisesti huomioon kaikessa toiminnassa.

Kaupunki on ollut mukana kahdessa kansainvälisessä kehittämishankkeessa, joissa työllistämistä on kokeiltu pilottihankinnoissa. Euroopan sosiaalirahasto rahoitti hankkeita osana Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 -ohjelmaa. 

Sosiaalisia innovaatioita ja työtä julkisilla hankinnoilla (SIEPP) -hanke toteutettiin Helsingissä 1.11.2017–31.1.2020. Kumppaneina Suomessa olivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Vantaan kaupunki. Ruotsalaiset yhteistyökumppanit olivat Upphandlingsmyndigheten, Arbetsförmedlingen sekäv Botkyrkan, Göteborgin, Helsingborgin ja Tukholman kaupungit ja Trafikverket. Edeltävä Hankinnoista duunia (HANDU) -hanke toteutetiin vuosina 2015–2017. 

Katso videosarja Helsinki-kanavalta työllistyneen henkilön ja kahden työnantajan kokemuksista.


Päivi Järvinen aloitti vaikean elämänvaiheen jälkeen uuden työn kahvila Skidilässä Annantalossa. Miten se on vaikuttanut hänen elämäänsä?


Mitä ajatuksia työllistäminen herätti Valion HR-koordinaattori Tiina Ahosessa? Katso vinkit rekrytointiin.


Miten työllistämisessä kannattaa lähteä liikkeelle? Hoitotyön kehittäjä Larisa Kiljander kertoo Heseva-kodin kokemuksista.

Tutustu myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) hankesivuihin.


Lisätiedot:
Elinkeino-osasto, erityissuunnittelija Leena Linnamäki, leena.linnamaki(at)hel.fi,
puh. 040 149 5306 ja yritysluotsi Heidi Lihr, heidi.lihr(at)hel.fi, puh. 040 621 2603
08.06.2021 12:31