Suoraan sisältöön

Näin varaudumme energiatilanteeseen

Ihmisiä talon sisällä kuvituskuvassa.

Helsinki varautuu tulevaan talveen vähentämällä energiankulutusta ja varautumalla sähkökatkoksiin. Näiltä sivuilta saat ajantasaisen tiedon siitä, miten kaupunki säästää energiaa. Lisäksi löydät energiansäästövinkkejä ja -neuvontaa taloyhtiöille. Olemme mukana Motivan Astetta alemmas -kampanjassa.


Miten kaupunki säästää energiaa?


Alennamme sisälämpötiloja

Toimitilojemme sisälämpötiloja säädetään valtakunnallisten ohjearvojen alarajalle pääsääntöisesti 20 asteeseen. Tietyissä rakennuksissa, joissa on esimerkiksi vammais- ja vanhuspalveluita, lämpötila pidetään korkeampana, 21–22 asteessa. Lämpötiloja alennetaan muun muassa sisäliikuntapaikoissa (ei koske uimahallien allastiloja), kirjastoissa, nuorisotiloissa, kulttuurikeskuksissa ja museoissa (ei HAMissa eikä Helsingin kaupunginmuseon kokoelmakeskus, joiden lämpötilaa ei voida laskea taideteosten vuoksi).

Optimoimme ilmanvaihtoa

Toimitilojen ilmanvaihdon käyntiajat ja tehot säädetään tarkemmin tarpeen mukaisiksi.

Himmennämme ulkovalaistusta

Valaistusta kaduilla ja puistoissa himmennetään siellä, missä on etäohjattavia ledivalaisimia. Himmennystä lisätään niinä tunteina, jolloin sähkön kulutus on suurinta. Myös liikuntareittien valoja pimennetään kello 23–6. Pimennykset alkavat portaittain, sillä niiden toteuttaminen vaatii osin laajoja ulkovalaistusverkon kytkentöjen muutostöitä.

Jouluvaloilla lyhyempi kausi

Yleisten alueiden jouluvalot pidetään päällä vain joulun ajan, joulukadun avajaisista loppiaisviikonloppuun (19.11.2022-8.1.2023). Suurin osa jouluvaloista, kuten Aleksanterinkadun jouluvalot, saavat kuitenkin sähkönsä kiinteistöistä, joten niiden osalta ratkaisut ovat kiinteistöjen omistajien päätettävissä.

Porrastamme uimahallien saunavuoroja

Helsingin kaupungin liikuntapalveluiden uimahalleissa, eli Itäkeskuksen, Jakomäen, Pirkkolan ja Yrjönkadun uimahallissa, saunojen käyttöä on rajoitettu siten, että kaikki saunat eivät ole käytössä samaan aikaan. Lisäksi Itäkeskuksen uimahallin höyrysauna on suljettu toistaiseksi. Urheiluhallit Oy:n uimahalleissa rajoitetaan myös saunojen aukioloa arkisin ennen kello 16 niissä paikoissa, joissa on useampia saunoja. Tämä koskee Mäkelänrinteen, Vuosaaren, Töölön ja Helsinginkadun uimahallia. Kannustamme kuntalaisia nauttimaan uimahallien saunoista kotisaunojen sijaan.

Jäädytämme tekojääkenttiä kylmemmällä säällä

Tekojääkenttien jäädyttäminen aloitetaan, kun vuorokauden keskilämpötila on alle kaksi astetta. Aiemmin jäädytys aloitettiin, kun keskilämpötila alitti viiden asteen rajan. Jos lämpötila pysyy talvella yli kahden asteen, jäädyttäminen aloitetaan joulukuun puolivälissä ja päätetään helmikuun 2023 loppuun mennessä. Brahenkenttä ja Oulunkylän tekojääkenttä jäädytetään kuitenkin normaalin aikataulun mukaisesti sääolosuhteiden salliessa eli marraskuun puolivälistä maaliskuun puoleenväliin.


Uutisia aiheesta: 

Energiankulutuksen vähentämisestä kerrotaan viittoen Helsinki-kanavalla (9.11.2022)
Ulkovalaistusta ja sisälämpötiloja säädetään – näin kaupunki vähentää energiankulutusta (10.10.2022)
22.11.2022 10:56

Taloyhtiöiden energiaremontit

Kaupungin energia-asiantuntijat neuvovat taloyhtiöitä.

Vinkkejä energiansäästöön

Sähköyhtiö Helen neuvoo: Kiinnitä huomiota arjen pieniin valintoihin.

Astetta alemmas

Olemme mukana Motivan Astetta alemmas -kampanjassa.

Mitä on sähköpula?

Fingridin kysymyksiä ja vastauksia sähköpulasta.

HSY:n vinkit sähkökatkoksiin

Vedenkäyttäjien on hyvä tehdä myös omaa varautumista häiriötilanteisiin.

72 tunnin kotivara

Hanki kotivara, josta riittää koko perheelle ainakin 72 tunniksi.