Suoraan sisältöön

Lyhyempää polkua työelämään

Helsinkiin on viime syksystä lähtien saapunut tuhansia turvapaikanhakijoita. Toistaiseksi heidän työllistymisensä on ollut varsin vähäistä. Syitä tähän on monia.

”Meille on tullut hyvin erilaisia henkilöitä turvapaikanhakijoina. Suurelta osalta puuttuu tänne rinnastettava koulutus. Kielitaidossa on tietysti puutteita, ja lisäksi esimerkiksi arabimaista tulleilla on jo ihan erilainen aakkosjärjestelmä. Monella on ollut myös hyvin hankala tilanne lähtömaassaan ja he ovat tulleet pitkän ja raskaan matkan Euroopan läpi – sekin vaikuttaa”, sanoo kaupungin maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö Ilkka Haahtela.

Lisäksi työllisyystilanne on hankala muutenkin: työttömyysluvut ovat korkeat jo kantaväestön keskuudessa.

”Mikään ala ei tällä hetkellä vedä suuria määriä työntekijöitä.”

Kieli ja ammatti yhdessä haltuun

Tilanne vaikuttaa vaikealta, mutta Helsingin kaupungilla on iso tavoite. Se haluaa saada oleskelulupapäätöksen saaneet turvapaikanhakijat nopeammin kiinni työelämään. Nykyisen mallin mukaan ensin mennään kielikoulutukseen ja vasta sen loputtua aletaan hakeutua ammattiopintoihin. Aikaa kuluu jo kielikoulutukseen jonottamiseen. Toisaalta myös opittu kielitaito katoaa nopeasti, ellei sitä pääse heti käyttämään.

”Tavoitteenamme on, että polku työelämään olisi mahdollisimman lyhyt. Se tehdään niin, että ammattiin tutustuminen lähtee kulkemaan heti käsi kädessä kielikoulutuksen kanssa. Kuiluja koulutuksen ja työn väliin ei päästettäisi syntymään”, Haahtela kertoo.

Kaupunginhallitus on myöntänyt 10 miljoonaa euroa turvapaikanhakijoiden kotoutumisen edellytysten varmistamiseen ja maahanmuuttajien hyvään kotouttamiseen. Pääosa määrärahasta, 7,5 miljoonaa euroa, menee juuri edellä kuvatun toiminnan käynnistämiseen, joka on tarkoitus aloittaa jo tänä keväänä.

”Tämä ei ole helppo tilanne myöskään siksi, että rahoitusta turvapaikanhakijoiden kotouttamiseen tulee niin valtiolta kuin kunnilta – monesta eri lähteestä tilanteesta riippuen. Mutta meillä on nyt iso tahtotila tämän asian järjestämiseen”, Haahtela sanoo.

Saako turvapaikanhakijan palkata töihin? Haittaako nimi Husseinin työllistymistä? Mitä tilastot sanovat eri maahanmuuttajaryhmien työllistymisestä, ja mitä niistä voi tai ei voi päätellä?

Radio Helsingin Hesa meidän -ohjelman aiheena on tänä keskiviikkona 30.3. maahanmuuttajien työllistyminen. Vieraana studiossa ovat Ilkka Haahtelan lisäksi Refuhome Oy:n Nora Ojala sekä Monik ry:n toiminnanjohtaja Adan Mohamed. Keskustelua radiostudiossa vetää toimittaja Reetta Räty. Ohjelma suorana Radio Helsingissä klo 17–18 ja myöhemmin podcastina Radio Helsingin sivuilla. Keskusteluun voi osallistua Radio Helsingin somekanavissa aihetunnisteella #hesameidän.

Teksti: Heta Ängeslevä05.12.2019 21:53