Suoraan sisältöön

Neljä kemikaalivirastolaista kertovat Helsingistä

Rui Frango, HR Officer, ECHA: Liikuntaharrastajan Helsinki

Rui Franco. Kuva: Pertti Nisonen.

”Aloitin työni ECHAssa lokakuussa 2012. Lumi satoi marraskuussa ja pysyi kevääseen asti. Kylmyys ei haittaa, lumi on kaunista ja kävin hiihtämässä.

Perheeni muutti sen talven jälkeen perässäni Suomeen ja sanoin, että Helsingissä joko sataa lunta tai on poutasää. Ikinä ei sada vettä. Sittemmin vaimoni sanoi, etteivät säätietoni pidä ihan paikkansa. Vaimoni työskentelee yliopistolla tutkijana ja tyttäreni käy koulua. Helsinki on miellyttävän turvallinen kaupunki.

Asumme Jätkäsaaressa. Pyöräilen työpaikalle, Helsingissä on erinomainen pyörätieverkko.

Vaimoni kanssa ulkoilutamme koiraamme, bokseria, Dimaa. Harrastan monenlaista liikuntaa, juoksen, pyöräilen ja pelaan jalkapalloa. On ollut helppoa löytää jalkapalloporukoita.

Juoksu, kävely ja pyöräily tutustuttavat kaupunkiin. Kun harjoittelen maratoneille, käyn viidesti viikossa lenkillä. Juoksen Jätkäsaaresta rantoja pitkin Hakaniemeen tai Lauttasaaren ympäri. Joskus kierrän Tapiolan ja palaan Munkkiniemen kautta.

Lähden viikonloppuisin juoksulenkille niin aikaisin, että kaupungilla on yön juhlimisen jäljiltä vielä roskia. Kuinka nopeasti kaupunki siistiikään paikat! Portugalista vierailleet sukulaisenikin ovat ihailleet Helsingin yleistä siisteyttä.”

Lempipaikka Keskuspuisto

”On hienoa, kun keskelle kaupunkia ulottuu suuri, metsämäinen puisto. Käyn Keskuspuistossa juoksemassa, kävelemässä, maastopyöräilemässä ja talvella hiihdän, jos on lunta. Ympärillä luonto muuttuu vuodenajoittain. Pidän myös Eläintarhan urheilukentästä, lähellä Keskuspuistoa, ja harjoittelen usein kentällä.” 

Julia Sierra, communication support, ECHA: ”Helsinki täyttää kaikki kaupunkielämän vaatimukset”

Julia Sierra. Kuva Pertti Nisonen.

”Kävin Helsingissä ensi kertaa kesällä 11 vuotta sitten. Kiersin maata ystävieni kanssa ja päätin vielä joskus palata.

Neljä vuotta sitten tulin Helsinkiin opiskellakseni. Kemikaalivirastossa olen työskennellyt yli kaksi vuotta. Vastaan sisäisestä viestinnästä. Työkieli on englanti, mutta yritän käyttää suomea päivittäin.

Harrastan musiikkia. Vapaa-ajalla laulan ja soitan kitaraa. Helsingissä on monipuolinen musiikkitarjonta, on konsertteja ja Kallion klubeja. Verrattuna ensimmäiseen käyntiini Suomessa olen nyt jo neljässä vuodessa nähnyt Helsingin muuttuvan. Kaupunki on kasvanut, kansainvälistynyt ja avautunut.

Helsingissä on kaikki mitä kaupunkielämä vaatii, ja lisäksi vielä luontoa, merta ja metsiä.

Asun Kampissa. Aiemmin asuin Malmilla ja Kannelmäessä, jossa lähelläni sijaitsi metsää ja järvi. Helsingissä luonnonläheisyys on ihan luksusta! Olen kotoisin Madridista, ja siellä pitää olla varakas, jotta lähellä olisi puistoja tai sitä vihreyttä, joka kaikilla helsinkiläisillä on kodin lähellä.

Kun saan vieraita ulkomailta, vien heidät ainakin Suomenlinnaan, Senaatintorille, Sibeliuksen puistoon ja tietysti Helsingin keskustaan. Näytän myös Hietaniemen hautausmaan, merenrantoja ja Cafe Regatan.”

Lempipaikka Hietaniemenranta ja Cafe Regatta

”Lempipaikkani Helsingissä on koko Hietaniemen ranta-alue ja Töölössä sijaitseva Cafe Regatta. Kahvilan vieressä lainehtii meri, on kaunista ja itse kahvila on sympaattinen.”

Kaihsu Tai, Scientific Officer, ECHA: ”Jugend-tyylin optimismi kiehtoo minua”

Kaihsu Tai. Kuva Pertti Nisonen.

”Kävelen aamuisin työpaikalleni ECHAan, Annankadulle, Kalevankatua pitkin. Matkalla katselen rakennuksia, erityisesti jugendtaloja.

Jugendarkkitehtuuri sai vaikutteita Aasiasta, arabien koristeluista ja yhtä lailla läheltä, luonnosta ja oman kulttuurin ornamenteista. Jugend ajoittui 1900-luvun optimismin aikaan ja tuntuu, että voisimme oppia siitä jotakin.

Minua on jo kauan kiinnostanut jugend. Saatan matkustaa katsomaan arkkitehtuuria eurooppalaisiin jugendkaupunkeihin, Barcelonaan, Glasgowiin, Riikaan – tai ajaa raitiovaunulla Katajanokalle.

Muutimme vaimoni kanssa Oxfordista Helsinkiin vuonna 2010. Vaimoni on suomalais-englantilainen, joten olimme käyneet Suomessa. Kerran lomalla kävelimme Annankatua, osoitin ECHAa ja sanoin, että siellä on unelmatyöpaikkani.

Työskentelin Oxfordin yliopistossa tutkijana, ja ECHAssa teen tieteellistä arviointia.  

Olen saanut vastikään Suomen kansalaisuuden. Alan tottua siihen, että olen nyt suomalainen. Opin koko ajan lisää suomea.

Helsingissä julkinen liikenne toimii tosi hyvin, ja kaupungin luonnonläheisyys on erityistä: liki kaikkialta metsä tai merenranta on noin kilometrin päässä. Lisäksi Helsingistä on hyvät lentoyhteydet Aasiaan. Perheeni, sisareni ja vanhempani Taiwanilta ovat käyneet Suomessa.”

Lempipaikka Huopalahden kirkko

”Vietän viisi tiivistä päivää viikossa työpaikallani. Sunnuntaisin vaimoni ja minä menemme Huopalahden kirkkoon. Siellä olen tutustunut naapuruston ihmisiin. Vietämme aikaa, keskustelemme ja syömme yhdessä. Ne ovat antoisia hetkiä, ja siksi kirkko on lempipaikkani. ”

Gabriella Cseh, Management Support Officer, ECHA: ”Helsingin rauhallisuus ja suomalainen ruoka yllättivät iloisesti”

Gabriella Cseh. Kuva Pertti Nisonen.

”Olen pari vuotta työskennellyt ECHAssa ja asunut Helsingissä. Kaupunki yllätti iloisesti. Helsinki on luonnonläheinen, turvallinen ja kaikki toimii.

Ennen Helsinkiä asuin seitsemän vuotta Brysselissä, työskentelin Euroopan parlamentissa. Olen unkarilainen, opiskelin Budapestissa ja Pariisissa.

Helsinki on verrattain pieni. Stockmannin Hullujen Päivien vilkkain ruuhka on kuin Brysselin tavallinen perjantai. Tunnen oloni rauhalliseksi, jopa rentoutuneeksi Helsingissä, vaikka teen pitkiä työpäiviä ja opiskelen. Käyn avoimessa yliopistossa viestinnän kursseja ja opiskelen suomea ECHAssa.

Olen ihastunut suomalaiseen ruokaan! Se on uskomattoman hyvää. Upeat raaka-aineet, marjat ja vihannekset, vuodenaikojen mukaan. Suomessa on myös sesonkileivonnaisia runebergintortut, tippaleivät ja munkit. Pidän suomalaisesta leivästä ja karjalanpiirakoista, olen leiponut niitä. Harrastan ruoanlaittoa.

Ennen ECHAa työskentelin Euroopan parlamentissa ja osallistuin politiikkaan. Minulle suomalainen yhteiskunta näyttäytyy hyvänä. Koulu tunnetaan erinomaisuudestaan. Ihmiset noudattavat sääntöjä ja ovat valmiita sitoutumaan siihen, että kaikista huolehditaan.”

Lempipaikka merenranta Mattolaiturin ja kahvila Caruselin välissä

”Lempipaikkani Helsingissä on merenranta, mattolaiturin ja kahvila Caruselin välissä. Seuraan merta. Jääpeite, jäiden tulo ja lähtö, se kaikki on minulle ainutlaatuista. Ja Caruselissa myydään Kolmen Kaverin Jäätelöä, viime vuoden uutuusmaku oli korvapuusti. Herkullista!”05.12.2019 21:53