Suoraan sisältöön

Suvilahden kaasukellot nuorten käyttöön

Kuva Flow-festivaalilta Suvilahdesta elokuussa 2014. Kuva Lauri Rotko

Suvilahden kaasukellot ovat vihdoin saamassa toimintaa sisälleen, jos virkamiesehdotus toteutuu suunnitellusti. Nuorisoasiainkeskus esittää nuorisolautakunnalle torstain kokouksessaan, että Helsingin kaupungin nuorisotoimi jakaisi tilat yhdessä Elävän musiikin yhdistys Elmu ry:n kanssa vuonna 2020.

Nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio puhuu suunnitelmista innostuneesti.

”Harvoin virkamiehenä pääsee esittämään tällaista asiaa, jossa kaikki voittavat”, Laitio sanoo.

Laition mukaan kaupungin on joka tapauksessa korjattava suojellut kaasukellot, jotta ne pysyvät pystyssä. Pelkän peruskorjauksen ja puhdistamisen arvioidaan maksavan noin 9–10 miljoonaa euroa. Tämän päälle tulevat noin 15 miljoonan euron rakennuskustannukset uusille tiloille. Myös Elmulle on löydettävä Nosturin korvaavat tilat Telakkarannan rakennussuunnitelmien takia.

”Toinen voittaja tässä on Suvilahden alue. Helsingin kaupungilla on jo pitkään ollut ajatus, että Suvilahdesta ja Teurastamosta tulee tapahtumien ja kaupunkikulttuurin vahva alue”, Laitio kertoo.

Suvilahden molemmat kaasukellot otettaisiin suunnitelmassa käyttöön. Tiilisen kaasukellon tiloihin on tarkoitus rakentaa kaksi salia: kapasiteetiltaan salit vetäisivät 500 ja 600 henkilöä. Teräksiseen kaasukelloon Elmu ry toteuttaisi yksityisellä rahoituksella ja kaupungin takaamana 3000 hengen konserttisalin.

”Helsingistä puuttuu tämän kokoluokan konserttisali. Tänne olisi koko ajan tulossa artisteja, joille tuhannen hengen salit ovat liian pieniä, mutta jäähallit liian isoja. Salien rakentaminen mahdollistaisi sen, että Helsingissä voitaisiin pitää valtavia festareita talvellakin. Tapahtumakausi Helsingissä pitenisi ja Suvilahdesta tulisi alueena kiinnostavampi”, Laitio kertoo.

Positiivista on sekin, että järjestö ja kaupunki pääsevät tekemään yhteistyötä samoissa tiloissa.

”On aika harvinaista, että koko toiminta suunnitellaan alusta lähtien niin, että kaupunki ja järjestö ovat tasaveroisina kumppaneina tekemässä yhteistä tilaa. Tästä voi tulla tosi vahva nuorisokulttuurin keskus Helsinkiin. Jos hanke etenee, otamme nuoret ja käyttäjät mukaan suunnitteluun”, Laitio visioi.

Muutto Suvilahteen tarkoittaisi, että kaupunki luopuu nuorisoasiainkeskus Hapen ja kulttuuriareena Glorian tiloista.

”Tämä pienentäisi neliömääriämme ja samalla vuokriamme eli rahaa säästyisi. Kaupungin nuorisotoimen tarkoituksena on keskittää musiikin ja teatterin kaltaisia erityistoimintoja toisaalta lähiöihin ja toisaalta taidelaitoksiin kuten museoihin”, Laitio kertoo.

Elmu ry:n hallitus käsittelee virkamiesten ehdotusta kokouksessaan tiistaina 16. helmikuuta. Kaupungin osalta asiaa käsitellään nuorisolautakunnan kokouksessa torstaina 18. helmikuuta.

Suvilahden kaasukelloista ja muista kaupungin tyhjistä tiloista keskustellaan keskiviikkona 17.2. klo 17–18 Radio Helsingin Hesa meidän -ohjelmassa. Studiossa vieraina nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio, arkkitehti Hella Hernberg ja kaupungin tilakeskuksen kehittämispäällikkö Hannu Kurki. Keskustelua vetävät toimittaja Reetta Räty ja Radio Helsingin Aleksi Pahkala.

Hesa meidän on taajuudella joka toinen keskiviikko ja se tehdään yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Voit osallistua keskusteluun aihetunnisteella #HesaMeidän.

Teksti: Heta Ängeslevä
Kuva: Lauri Rotko05.12.2019 21:54