Suoraan sisältöön

Helsingissä luonto on kaikkialla

Vallisaari. Kuva: Meri Marttinen

Tiesitkö, että Helsingissä jokaisella on 15,5 neliömetriä rakennettua puistoa per asukas ja reilut 200 neliötä muita viheralueita, kuten niittyjä, peltoja, metsiä ja luonnonsuojelualueita? Luonto on Helsingissä läsnä kaikkialla – eikä siltä voi oikeastaan edes välttyä. Mutta välttämättä emme aina havahdu ympärillä olevan luonnon tarjoamiin elämyksiin.

”Emme ehkä tule poikenneeksi tutulta reitiltämme. Ajatellaan, että tuossa se puisto on aina ollut, eikä mietitä sitä sen kummemmin”, sanoo vastaava matkailutiedottaja Johanna Vilhunen Helsinki-Vantaan lentoaseman seudullisesta matkailuneuvonnasta.

Moni muualta tuleva matkailija yllättyy Helsingin monipuolisesta luonnosta.

”Turistit arvostavat rauhaa, hiljaisuutta ja vihreyttä, mitä täältä löytyy. Suurkaupungeista tuleville se on tosi eksoottista”, Vilhunen sanoo.

Mutta kyllä helsinkiläisetkin osaavat nauttia luonnosta.

”Tutkimusten mukaan jo 15 minuutin oleskelu lähiluonnossa alentaa stressiä ja lisää hyvinvointia. Uskon, että yhä useammat ihmiset kiinnostuvat luontokohteista, kun tietoisuus luontokokemusten terveysvaikutuksista kasvaa.”

Vilhunen itse aikoo tutustua omaan kotikaupunkiinsa tänä keväänä seikkailemalla.

”Olen ajatellut, että menen pyörällä tai kävellen paikkoihin, joissa en ole ennen käynyt. Lähden kulkemaan uutta polkua tai reittiä ja katson, missä olen tunnin tai puolentoista päässä”, Vilhunen sanoo ja suosittelee ideaa muillekin.

Keväällä luonto herää ja tarjoaa uskomattomia elämyksiä ja kokemuksia. Johanna Vilhunen listaa kolme kohdetta, missä kannattaa kevään ja kesän kynnyksellä vierailla.

  1. Alppiruusupuisto. Haagassa sijaitsevassa puistossa kannattaa ehdottomasti käydä ihailemassa tuhansia ruusuja kukoistuksessaan. Ruusujen kukinta-aika ei ole kovin pitkä, mikä kannattaa ottaa huomioon, kun suunnittelee vierailua.
  2. Roihuvuoren kirsikkapuiston Hanami-juhla. Kevään saapumisen näkee täällä erityisen hyvin, kun yli 200 kirsikkapuuta puhkeaa kukoistukseensa. Tänä vuonna koko kansan Hanami-juhla vietetään toukokuun 15. päivänä.
  3. Vuosaaren melontakeskus viettää avajaisia uudessa paikassa (uusi osoite Harbonkatu 13) vappuna 1.5. Silloin ohjelmassa on mm. vappumelonta Vartiosaareen. Kesällä keskuksesta vuokrataan myös suppauslautoja. Kahvila tarjoilee suomalaisia herkkuja.

Helsingin luonnosta ja merellisestä Helsingistä keskustellaan tänään Radio Helsingin Hesa meidän -ohjelmassa kello 17. Tuleeko Vallisaaresta uusi Suomenlinna, ja löytävätkö kaupunkilaiset saariston nykyistä paremmin? Studiossa puhutaan esimerkiksi siitä, miten Helsingin saariin pääsee ja miten niihin pääsyä voisi kehittää. Johanna Vilhusen lisäksi studiossa ovat vieraina Metsähallituksen projektipäällikkö Minttu Perttula ja Kata Mäkelä Solved-cleantech-yrityksestä. Keskustelua luotsaavat studiossa Reetta Räty ja Edu Kehäkettunen. Hesa meidän on ohjelma, jota tehdään yhdessä Helsingin kaupungin kanssa.

Voit osallistua keskusteluun aihetunnisteella #HesaMeidän.

Teksti: Heta Ängeslevä
Kuva: Meri Marttinen05.12.2019 21:53