Suoraan sisältöön

Helsingin kaupungin verkko-osoitteet ja .helsinki

Kaupungin verkko-osoitteet

Helsingin kaupungin verkkopalvelu on osoitteessa https://www.hel.fi. Sivuille pääsee myös muun muassa osoitteilla hki.fi ja helsinginkaupunki.fi.

Kaupungin eri toimialoilla sekä joillakin suurilla projekteilla on omia verkkotunnuksia.

Helsinki.fi-portaali on Helsingin yliopiston sivusto. 

Helsinginseutu.fi-portaali sisältää tietoja pääkaupunkiseudun yhteistyöstä ja yhteisistä palveluista. Helsinki-kanava lähettää verkkovideota Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksista sekä muista tapahtumista. Asiointi.hel.fi -sivujen sähköisen asioinnin palveluihin pääsee kirjautumalla sisään pankki- tai mobiilitunnuksilla.

Verkko-osoite .helsinki

Helsingin kaupunki on saanut ICANN-järjestöltä oikeuden käyttää .helsinki -osoitetta. Tällä hetkellä Helsingin kaupungin osoite on Hel.fi ja osoite Helsinki.fi kuuluu Helsingin yliopistolle.  

Uuden .helsinki ylätason domainin avulla kaupunki saa internet-osoitteisiinsa kaupungin nimen. Uusi osoite kertoo selkeästi missä verkkopalvelu maantieteellisesti sijaitsee, ja että sivuilla on asiakkaalle merkityksellistä, paikallista sisältöä. Lisäksi kaupungin löydettävyys paranee erityisesti kansainvälisesti.

Helsingin lisäksi lukuisat muut suurkaupungit ja yritykset ovat hakeneet vastaavia top level domain -nimiä, esimerkiksi Lontoo, Pariisi, Berliini ja New York sekä Google, Amazon, Nokia, Kone ja BMW.

Uudet .helsinki -päätteiset osoitteet tulevat olemaan kaupungin omassa hallinnassa. Kaupunki voi päättää millaisia nimiä haluaa käyttää ja kenelle niitä luovutetaan, ja sitä kautta hallita omaa verkkobrändiään.

Uuden osoitteen käyttöönottoa on jo alettu suunnitella ja sen pilotointi kestää kaksi vuotta. Alkuvaiheessa vanha Hel.fi -osoite tulee säilymään uuden rinnalla.05.12.2019 21:58