Suoraan sisältöön

Helsingin kaupunginarkisto

Kuva: Tuukka Jaromaa, Helsingin kaupungin aineistopankki.Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi kaupunginarkiston asiakaspalvelu on suljettu 19.4.2020 saakka.


Kaupunginarkiston asiakaspalvelun aukioloajat:   

Ma–ke 9.00–16.00
To 9.00–18.00
Pe suljettu

Asiakirjoja ei toimiteta klo 15 jälkeen.

Mikä on Helsingin kaupunginarkisto?

Kaupunginarkiston asiakirja-aineistot antavat hyvän kuvan Helsingin menneisyydestä ja sen kehityksestä. Kaupunginarkisto on yksi Suomen suurimmista julkisista arkistoista.

Kokoelmamme sisältävät:

•   kaupungin virastojen ja laitosten 20 vuotta vanhemmat, pysyvästi säilytettävät asiakirjat

•   toimintansa lopettaneiden virastojen ja laitosten asiakirjat

•   helsinkiläisten järjestöjen, taloyhtiöiden ja yksityishenkilöiden arkistoaineistoja.

Käytetyimpiä asiakirja-aineistojamme ovat muun muassa:

•   Kaupunginvaltuuston ja –hallituksen pöytäkirjat

•   Poliisilaitoksen osoiterekisteri (1907-1973)

•   Maistraatin pöytäkirjat (1721-1930)

•   Koulujen oppilasmatrikkelit

•   Suuressa alueliitoksessa 1946 liitettyjen alueiden arkistot

•   Olympiakisojen asiakirjat

Kokoelmia koskevat tarkemmat tiedot löytyvät SINETTI-arkistotietojärjestelmästä ja tutkijasalipalvelun arkistoluetteloista ja hakemistoista. Arkistotietojärjestelmästä löytyy myös merkittävä osa kaupunginarkiston kartoista ja piirustuksista digitoituna. Kaupunginarkistossa säilytettäviä asiakirjoja voi etukäteen tilata Sinetti-arkistotietojärjestelmästä kaupunginarkiston tutkijasaliin. Kokoelmat kattavat pääosin ajanjakson 1720-luvulta 2000-luvun alkuun, vaikka vanhin kaupungin säilynyt asiakirja onkin jo vuodelta 1569. Asiakaspalvelussa tavoitteemme on asiantunteva ja tehokas palvelu.

Kaupunginarkiston asiakirjat ovat pääsääntöisesti julkisia. Asiakkaat saavat asiakirjat käyttöönsä kaupunginarkiston tutkijasaliin.  Asiakirjojen käyttö on maksutonta, kopioista peritään maksu. Kaupunginarkistossa on Helsinki-aiheinen käsikirjasto.

Näyttelyt ja tutustumiskäynnit

Kaupunginarkiston perusnäyttely kertoo Helsingin ja helsinkiläisten historiasta niin julkishallinnon kuin yksityisarkistojenkin kokoelmista peräisin olevien asiakirjojen avulla.

Arkisto järjestää myös teemanäyttelyitä yhteistyössä kaupungin muiden toimijoiden kanssa

Erilaiset ryhmät voivat tutustua kaupunginarkistoon sopimalla käynnistä etukäteen. Tutustumiskäynnistä ja/tai arkistomakasiinikierroksesta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä kaupunginarkistoon palautelomakkeen kautta tai suoraan puhelimitse kaupunginarkiston tietopalveluun 09-31043571.

Kuva: Tuukka Jaromaa, Helsingin kaupungin aineistopankki.JAA
18.03.2020 10:52