Suoraan sisältöön

Helsingin kaupunginarkisto

Kuva: Tuukka Jaromaa, Helsingin kaupungin aineistopankki.

Hyvä kaupunginarkiston asiakas,

asiakaspalvelu avautuu 1.6.2021.

Koronavirustilanteen vuoksi, toimithan näin kaupunginarkiston tutkijasalipalvelussa: varaa aika ennakolta soittamalla numeroon 09 31043571 tai ilmoita palautejärjestelmän kautta, milloin olet tulossa.  Tule vasta, kun saat vahvistuksen varatusta ajasta.

Voimme ottaa kerrallaan kahdeksan asiakasta; kuusi tutkijasaliin ja kaksi mikrofilmihuoneeseen.
Tutkijasalin pöydän voi varata kahdeksi, kolmeksi tai neljäksi tunniksi. Mikrofilmilaitteen kahdeksi tunniksi kerrallaan.

Tilaa asiakirjat ennakkoon osoitteesta sinettiarkisto.fi

Pidäthän etäisyyttä muihin asiakkaisiin. Tutkijasalissa on hyvä pitää vähintään metrin väli muihin asiakkaisiin ja virkailijoihimme. Huolehdithan yskimis- ja käsihygieniasta. Yski ja aivasta hihaasi tai nenäliinaasi, älä koskaan kämmeneesi. Käsittele asiakirjoja vain puhtain, kuivin käsin.

Henkilökuntamme huolehtii omasta käsihygieniastaan erityisen tarkoin, ja käsidesiä on tarjolla myös asiakkaille esimerkiksi asiakaspalvelupisteessä.

Jos sinulla on flunssaoireita, jää kotiin ja tutustu aineistoihimme osoitteessa sinettiarkisto.fi

Kaupunginarkiston henkilökunta huomioi poikkeusolot toiminnassaan. Koronatilanteen vuoksi olemme tehostaneet usein kosketeltavien pintojen, kuten mikrofilmilaitteiden ja ovenkahvojen desinfioimista.

Asiakirjoja ei toimiteta klo 15 jälkeen.

Mikä on Helsingin kaupunginarkisto?

Kaupunginarkiston asiakirja-aineistot antavat hyvän kuvan Helsingin menneisyydestä ja sen kehityksestä. Kaupunginarkisto on yksi Suomen suurimmista julkisista arkistoista.

Kokoelmamme sisältävät:
• kaupungin virastojen ja laitosten 20 vuotta vanhemmat, pysyvästi säilytettävät asiakirjat
• toimintansa lopettaneiden virastojen ja laitosten asiakirjat
• helsinkiläisten järjestöjen, taloyhtiöiden ja yksityishenkilöiden arkistoaineistoja.
Käytetyimpiä asiakirja-aineistojamme ovat muun muassa:
• Kaupunginvaltuuston ja -hallituksen pöytäkirjat
• Poliisilaitoksen osoiterekisteri (1907–1973)
• Maistraatin pöytäkirjat (1721–1930)
• Koulujen oppilasmatrikkelit
• Suuressa alueliitoksessa 1946 liitettyjen alueiden arkistot
• Olympiakisojen asiakirjat

Kokoelmia koskevat tarkemmat tiedot löytyvät SINETTI-arkistotietojärjestelmästä ja tutkijasalipalvelun arkistoluetteloista ja hakemistoista. Arkistotietojärjestelmästä löytyy myös merkittävä osa kaupunginarkiston kartoista ja piirustuksista digitoituna. Kaupunginarkistossa säilytettäviä asiakirjoja voi etukäteen tilata Sinetti-arkistotietojärjestelmästä kaupunginarkiston tutkijasaliin.

Kokoelmat kattavat pääosin ajanjakson 1720-luvulta 2000-luvun alkuun, vaikka vanhin kaupungin säilynyt asiakirja onkin jo vuodelta 1569. Asiakaspalvelussa tavoitteemme on asiantunteva ja tehokas palvelu.

Kaupunginarkiston asiakirjat ovat pääsääntöisesti julkisia. Asiakkaat saavat asiakirjat käyttöönsä kaupunginarkiston tutkijasaliin. Asiakirjojen käyttö on maksutonta, kopioista peritään maksu.
Kaupunginarkistossa on Helsinki-aiheinen käsikirjasto.

Näyttelyt ja tutustumiskäynnit

Kaupunginarkiston perusnäyttely kertoo Helsingin ja helsinkiläisten historiasta niin julkishallinnon kuin yksityisarkistojenkin kokoelmista peräisin olevien asiakirjojen avulla.

Arkisto järjestää myös teemanäyttelyitä yhteistyössä kaupungin muiden toimijoiden kanssa. Erilaiset ryhmät voivat tutustua kaupunginarkistoon sopimalla käynnistä etukäteen. Tutustumiskäynnistä ja/tai arkistomakasiinikierroksesta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä kaupunginarkistoon palautelomakkeen kautta tai suoraan puhelimitse kaupunginarkiston tietopalveluun 09-31043571.

Kuva: Tuukka Jaromaa, Helsingin kaupungin aineistopankki.28.05.2021 12:44