Suoraan sisältöön

Työllisyys ja työttömyys

Helsingissä oli 448 400 työpaikkaa vuonna 2020. Helsingin osuus koko maan työpaikoista oli lähes viidennes. Työllisiä Helsingissä oli 334 600. Työllisten määrä pieneni Helsingissä vuonna 2020 ennakkotiedon mukaan 1,1 prosenttia edellisvuodesta. Työllisten määrä supistui eniten majoituksen ja ravitsemisen toimialalla. Työllisyysaste oli 73,4 prosenttia, mikä oli 1,3 prosenttiyksikköä edellisvuotta alemmalla tasolla. Tietojen lähde on Tilastokeskuksen työvoimatutkimus.

Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston mukaan työttömien määrä kasvoi Helsingissä vuonna 2020 keskimäärin 59 prosenttia edellisestä vuodesta. Erityisesti nuorten työttömyys lisääntyi: alle 25-vuotiaiden ja 25–29-vuotiaiden työttömien määrä kaksinkertaistui vuoden aikana.


Koronakriisin vuoksi avoimien työpaikkojen määrä hiipui ja aiemmin työttömänä olleet eivät työllistyneet, minkä seurauksena pitkäaikaistyöttömien määrän kasvu kiihtyi.


Vuoden lopussa reilu viidesosa kaikista työttömistä työnhakijoista oli kokoaikaisesti lomautettuja. Lomautukset kohdistuivat eniten palvelu- ja myyntialan työllisiin. Vuoden 2020 lopussa Helsingin työttömyysaste oli 14,6 prosenttia, mikä oli 5,4 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuotta aiemmin. Koko maan työttömyysprosentti oli työ- ja elinkeinoministeriön mukaan 13,6.

Pitkäaikaistyöttömien eli yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleiden määrä lähti loivaan kasvuun jo vuoden alussa. Koronakriisin vuoksi avoimien työpaikkojen määrä hiipui ja aiemmin työttömänä olleet eivät työllistyneet, minkä seurauksena pitkäaikaistyöttömien määrän kasvu kiihtyi vuoden loppua kohden. Vuoden 2020 lopussa pitkäaikaistyöttömiä oli 46 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.29.03.2021 17:04