Suoraan sisältöön

Pormestarin katsaus

Vuosi 2020 jää historiaan poikkeuksellisena koronaviruspandemian takia. Kulttuuri, tapahtumat, kohtaamiset ja monet muut sellaiset asiat, joiden takia ihmiset haluavat asua kaupungeissa, ovat olleet väliaikaisesti tauolla. Koronavirus mullisti myös Helsingin kaupunkiorganisaation toimintaa ja taloutta. On edelleen paikallaan kiittää henkilöstöämme poikkeuksellisista suorituksista, innovaatioista ja joustamisesta tämän poikkeuksellisen vuoden aikana.

Helsingissä koronaviruksen ennakoitiin yhtäältä vähentävän verotuloja rajusti ja toisaalta kasvattavan kustannuksia. Näin osittain tapahtuikin, mutta valtion maksamien ylimääräisten koronakompensaatioiden sekä verotulojen ennakoitua paremman kertymän vuoksi kaupungin tilikauden tulos kääntyi lopulta positiiviseksi. Helsingin tilikauden tulos vuonna 2020 oli 497 miljoonaa euroa, mikä oli 234 miljoonaa euroa talousarviossa ennustettua parempi.

Samanlainen kehitys koskee laajemminkin suomalaista kuntakenttää. Kuntaliiton mukaan kuntien ja kuntayhtymien vuoden 2020 tilinpäätösarviot kertovat, että kuntakentän yhteenlaskettu tulos oli 1,7 miljardia euroa ylijäämäinen. Kuntatalouden vallitsevassa tilannekuvassa ei kuitenkaan ole kyse pysyvästä talouden elpymisestä, vaan tekohengityksestä, jonka tuoma lisähappi aikanaan loppuu.

Vahvan tuloksen vastapainona myös kaupungin kasvun ja elinvoiman vaatimat investoinnit olivat ennätykselliset. Investointitason nousu on viime vuosina kohdistunut erityisesti kasvatuksen ja koulutuksen toimialan rakennushankkeisiin, uusien projektialueiden esirakentamiseen sekä katujen ja liikenneväylien uudisrakentamiseen ja perusparantamiseen.

Vuonna 2017 ryhdyimme rakentamaan maailman toimivinta kaupunkia. Monessa asiassa olemme onnistuneet, vaikka paljon jääkin vielä tekemistä. Valtuustokausi on nyt lopuillaan, ja seuraavaksi edessämme on strategiakauden arviointi ja analysointi. Strategiaa on tehnyt eläväksi jokainen meistä omalla toiminnallaan.

Tavalliselle helsinkiläiselle tärkeintä on nyt se, miten toivumme koronapandemiasta. Kaupungin palautumiskyvyn kannalta merkittävä rooli on vastuullisen taloudenpidon jatkamisella.

Jan Vapaavuori
pormestari
29.03.2021 15:54