valtuustoaloite-internet-yhteydet-kehitysvammaisten-ryhmakodit

02.12.2015 Sari Mäkimattilan ym. valtuustoaloite internet-yhteyksien saamisesta kehitysvammaisten ryhmäkoteihin

Helsingin kaupungilla on 35 kehitysvammaisten ryhmäkotia. Jotta asukkaat voisivat kommunikoida nykyistä esteettömämmin perheensä, läheistensä, viranomaisten ym. kanssa, niihin tulee järjestää toimiva internet-verkkoyhteys, kuten YK:n vammaisten oikeuksien yleissopimus edellyttää.

Eduskunta on hyväksynyt YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen maaliskuussa 2015. Yleissopimuksen mukaan vammaisilla tulee olla mahdollisuus täysimääräiseen ja tehokkaaseen osallistumiseen, esteettömyyteen ja saavutettavuuteen (3. artikla). Vammaisille henkilöille tulee järjestää yhdenvertainen pääsy tieto- ja viestintäteknologiajärjestelmiin (9. artikla).

Nettiyhteyksien saaminen kehitysvammaisten ryhmäkoteihin kuuluu nykyaikaan. Se lisäisi mahdollisuutta kommunikointiin osalle asukkaista, koska internetissä on saatavilla uusia kehittyneitä kommunikointimenetelmiä. Se helpottaisi ja vahvistaisi myös yhteydenpitoa omaisiin esimerkiksi nettikameran avulla.

Helsingin kaupungin tulee järjestää  kehitysvammaisten ryhmäkotien asukkaille tiedon ja kommunikaation saavutettavuus verkkoyhteyden kautta. Nyt kehitysvammaisten oikeutta tasavertaiseen osallisuuteen on rajoitettu. Osallisuuden rajoittaminen lisää syrjäytymisriskiä (THL 2015).

05.12.2019 19:49