aloite-touko-aaksosen-muistamisesta-keskustakirjasto

11.02.2015 Nuutti Hyttisen ym. aloite Touko Laaksosen muistamisesta keskustakirjaston yhteydessä

Touko Laaksonen (8.5.1920 Kaarina -7.11.1991  Helsinki) on eräs kansainvälisesti  tunnetuimmista suomalaisista kuvataiteilijoista . Hän aloitti uransa muutettuaan Helsinkiin vuonna 1939ja tuotti vuosikymmeniä jatkuneella urallaan noin 3500 työtä. Hänen tuotannostaan  ovat ottaneet vaikutteita monet kansainvälisesti tunnetut taiteilijat, kuten Queen-yhtyeen Freddie Mercury. Hänen tuotantoaan on ollut esillä muun muassa Amos Andersonin taidemuseossa , Helsingin

taidemuseossa , kulttuurikeskus Logomossa Turussa, Kulturhusetissa  Ruotsissa, New Museum- ja Museum of Modern Art -taidemuseoissa New Yorkissa, Museum of Contemporary Art -museossa Los Angelesissa, San Francisco Museum of Modern Art -museossa sekä Victoria and Albert Museumissa Lontoossa.

Laaksonen osallistui myös isänmaan puolustamiseen toimimalla tulenjohtajana ilmatorjunnassa jatkosodassa ja hänelle myönnettiin ansioistaan vapaudenristi. Hänelle myönnettiin jo elinaikanaan vuonna 1990 Puupäähattu, hänen elämäntyöstään vuonna 1991 tehty dokumenttielokuva palkittiin Jussi-palkinnolla ja hänestä on tekeillä pitkä näytelmäilta , jonka ensi-ilta on tänä vuonna . Laaksosen töitä on nähty myös muun muassa Finlaysonin tekstiileissä, postimerkeissä sekä hänen taiteilijanimeään kantavassa vaatemallistossa. Vuonna 1984 perustettiin hänen taiteilijanimeään kantava säätiö, jonka toimialaan kuuluu taiteen kerääminen , esittely ja säilyttäminen jälkipolville.

Helsinki on kaupunginhallituksen  vuonna 1991 tekemän ja vuonna 2011 uusiman päätöksen mukaisesti mukana taiteen prosentti periaatteessa , joka on myös kirjattu hallitusohjelmaan vuonna 2011. Periaatteen mukaisesti ju lkista rakennusta tai aluetta suunniteltaessa noin yksi prosentti hankkeen kustannuksista varataan rakennuksen tai sen ympäristön taiteelliseen parantamiseen .

Taide tuo rakennettuun ympäristöön viihtyisyyttä ja persoonallisuutta, jonka avulla voidaan vahvistaa alueen identiteettiä tai ratkaista ongelmia.

Esitänkin, että keskustakirjasto-hankkeen  yhteydessä taiteen prosenttiperiaatetta käytetään Touko Laaksosen elämäntyön muistamiseen. Muistaminen voidaan toteuttaa käytännössä esimerkiksi sijoittamalla keskustakirjaston edustalle Laaksosen teoksia mukaileva patsas tai hankkimalla Laaksosen töitä pysyvään näyttelyyn , joka voisi sijaita esimerkiksi keskustakirjaston aulatiloissa.

Nuutti Hyttinen

12.02.2015 13:18