Suoraan sisältöön

Sirpa Asko-Seljavaaran ym. aloite ilotulitteiden käytön rajoittamisesta

12.02.2014 Sirpa Asko-Seljavaaran ym. aloite ilotulitteiden käytön rajoittamisesta

Ilotulite on viihdekäyttöön tuotettu pyrotekninen väline, jonka markkinointia Suomessa valvoo Tukes. Valmistus tapahtuu suurimmaksi osaksi Kiinassa. liotulitteet luokitellaan vaarallisuutensa perusteella neljään luokkaan, joista 3 ja 4 luokan varoetäisyys on 15 metriä ja melutaso yli 120 desibeliä.

Uutena Vuonna omien ilotulitteiden käyttö on Suomessa yleisesti sallittu klo 18-02 välisenä aikana. Monet maat, kuten Norja vuonna 2009, ovat kokonaan kieltäneet omat ilotulitteet. Helsingissä oli viime uutena vuonna mahtava, ammattilaisten järjestämä näytös Senaatin torilla. Omat ilotulitteet olivat kielletty ydinkeskustassa, keskeisillä toreilla, kuten Töölön tori, Kaisaniemessä, Kaivopuistossa, Oulunkylän ostoskeskuksessa jne. Seinäjoki on kieltänyt omat ilotulitteet koko kaupungin alueella.

Viime uutena vuonna omia raketteja ammuttiin innokkaasti. Monissa kaupunginosissa olimme välillä keskellä tulimerta. Pauke oli huumaava. Koirat ja kissat pelkäsivät hysteerisesti. Myös luonnonvaraiset eläimet kärsivät paukkeesta ja sähähdyksistä.

Helsingissä pelastuslaitos raportoi 39 sammutustehtävää. Espoossa paloi päiväkoti. Suojalasipakko ilmeisesti esti vakavat silmävammat tänä vuonna. Töölön sairaalaan tuli hoitoon kuitenkin useita käsivammoja. Ampujien kunniaksi on luettava, että jätteet koottiin roskiksiin, jotka olivat täpötäynnä. Kaupungin virkamiehet tietävät, mitä ammattilaisten järjestämä Senaatin torin ilotulitus maksoi, mutta kuka on laskenut, mitä tulipalot, niiden sammuttaminen, uuden päiväkodin rakentaminen ja vammojen erikoissairaanhoito maksoi?

Puhutaan paljon paikallisdemokratiasta. Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että omien ilotulitteiden laukomista rajoitetaan niissä kaupunginosissa, joissa  asukkaat niin päättävät. Järjestetään Helsingin eri kaupunginosissa kansanäänestys siitä, saako omia raketteja laukoa asuinalueella vai ei. Voidaan osoittaa kussakin kaupunginosassa paikka, missä oma ilotulitus on sallitu.

Sirpa Asko-Seljavaara05.12.2019 19:42