Suoraan sisältöön

Thomas Wallgrenin ym. aloite kunnialiputuksen järjestämisestä romanien kansallispäivänä

09.04.2014 Thomas Wallgrenin ym. aloite kunnialiputuksen järjestämisestä romanien kansallispäivänä

Kansainvälinen romanien kansallispäivä on vuosittain 8.4.. Se lisättiin virallisesti Suomen kalentereihin tänä vuonna. Suomen romanivähemmistö on vakiintunut ja etnisesti erityinen ryhmä. Kansainvälisestikin romanit ovat yhtenäinen ja tunnustettu kansa, jolla on juurensa ja historiansa. Romanien kansallispäivä on peräisin vuodesta 1971, jolloin kyseisenä päivänä 8.4. avattiin ensimmäinen kansainvälinen romanikongressi.

Romaneja on Suomessa noin 10 000 ja Helsingissä parituhatta. Monet Suomen romanisuvuista ovat olleet maassamme jo vuosisatoja. Ensimmäiset viralliset kirjaukset romaneista ovat 1400-luvun lopulta. Kyse on pitkäaikaisesta ja itsestään selvästi Suomeen kuuluvasta etnisestä kansanryhmästä.

Suomen Romanifoorumin toiminnanjohtaja Allan Lindbergin mukaan Suomi on romanien kohtelussa mallimaa. Tämä arvokas etninen vähemmistömme on silti monella tapaa sorrettu sekä näkyvillä että näkymättömillä tavoilla. Näin ei pitäisi olla.

Saamelaisten kansallispäivänä liputetaan saamelaisten kansallislipuin Helsingin kaupungintalon edustalla, vaikka kyseessä ei ole liputusasetuksessa mainittu virallinen liputuspäivä. Tällä kunnioitetaan saamelaisvähemmistöä, mille on erinomaisen hyvät perusteet. Yhdenvertaisuuden ja etnisen moninaisuuden nimissä olisi perusteltua liputtaa myös romanien kansallispäivänä. Suomen romanit pitävät omana kansallislippunaan Suomen lippua.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Helsingin kaupunki kunnioittaisi merkittävän romanikansanosamme kansallispäivää liputtaen Suomen kansallislipulla vuosittain 8.4.

Thomas Wallgren05.12.2019 19:35