Suoraan sisältöön

Mari Rantasen aloite koiraveron poistamisesta

27.03.2013 Mari Rantasen ym. aloite koiraveron poistamisesta

Koiran ylläpitäminen ja hoitaminen on monille kaupunkilaisille rakas ja elämää rikastuttava asia. Koira on ikäihmisen tärkeä kumppani ja turva, lapsen lempeä leikkikaveri, nuorenparin tärkeä perheenjäsen, metsämiehen ja koiraharrastajan apulainen ja ylpeydenaihe. Koira on myös kiistatta paras liikunnan lisääjä omistajansa elämässä, joka toteutuu kaikkina vuoden aikoina sääolosuhteista riippumatta.

Laki koiraverosta vuodelta 1979 antaa kunnanvaltuustolIe oikeuden olla perimättä koiraveroa. Lain taustalla oli pahasti vanhentunut vuoden 1894 veroasetus. jonka tuotoilla voitiin maksaa korvausta niille, joiden tuotantoeläimiin koirat olivat tartuttaneet vesikauhua. Helsingin kaupunki onkin jäänyt niiden harvojen kuntien joukkoon, jotka yhä perivät koiraveroa. Suomen suurista kaupungeista vain Helsinki ja Tampere perivät enää koiraveroa.

Koiraveroa peritään Helsingissä lain sallima maksimi, eli 50 euroa koiraa kohti vuodessa, josta kertyy kaupungin kassaan noin puoli miljoonaa euroa. Suomen Kennelliiton mukaan Helsinki keräsi koiraveroa vuonna 2010 noin puoli miljoonaa euroa, Tampere 140 00 euroa, eli 0,02 prosenttia kokonaisverokertymästä. Vertailun vuoksi on hyvä huomata, että Helsinki ja Tampere käyttävät liikuntapalveluihin ja liikuntapaikkojen rakentamiseen ja kunnostamiseen yhteensä lähes sata miljoonaa vuosittain.

Koska koiravero ei ole vastikkeellinen, ei voida millään taata, että verotuotto ohjautuu suoraan esimerkiksi katujen puhtaanapitoon tai koirapuistojen rakentamiseen. Näistä palveluista päätetään normaaliin tapaan kaupungin budjetin ja hallintokuntien käyttösuunnitelmien yhteydessä. On hyvä huomata myös, että eläintenomistajat toivoisivat koiraveron tuoton ohjautuvan vahvemmin eläinsuojelutyöhön esimerkiksi tukemaan Helsingin eläinsuojeluyhdistystä sekä koiraharrastusten ja koirien virkistysalueiden ylläpitämiseen.

Koiravero asettaa nam ollen koiran omistajat epätasa-arvoiseen asemaan suhteessa muiden lemmikkien omistajiin ja muiden harrastusten parissa toimiviin. On hyvä myös huomata, että koiranomistajat maksavat lemmikkinsä hoidon ja huolenpidon osalta runsaasti välillisiä veroja mm. ruoat, eläinlääkäri, tarvikkeet yms.

Helsingin kaupunki arvostaa koirien tuomaa henkistä ja fyysistä hyvinvointia antamalla positiivisen signaaIin koiran nykyisille ja tuleville omistajille poistamalla koiraveron valtuuston päätöksellä. Me allekirjoittaneet kaupunginvaltuutetut esitämme, että Helsingin kaupunginhallitus ryhtyy selvittämään koiraveron poistamista Helsingistä.

Mari Rantanen

Alkuperäinen aloite05.12.2019 19:11