Suoraan sisältöön

Aloite ystavyyskaupunkisuhteen paattamisesta Helsingin ja Pietarin valilla

30.01.2013 Thomas Wallgrenin ym. aloite ystävyyskaupunkisuhteen päättämisestä Helsingin ja Pietarin välillä

Pietarissa keväällä 2012 paikallisesti säädetty "homopropagandan" vastainen laki on leviämässä ympäri Venäjää. Pietarin lisäksi jo noin kymmenellä muulla Venäjän alueella on voimassa oleva laki, joka kieltää sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä tiedottamisen alle 18-vuotiaille, mutta sen nojalla on kielletty myös mielenosoituksia ja gay pride -tapahtumia. Lisäksi näistä vähemmistöistä ei juuri enää kirjoiteta Venäjän mediassa.

Käytännössä on kyse seksuaalivähemmistöjen vaientamisesta, ihmisoikeuksien sortamisesta ja vähemmistöjen sysäämisestä yhä vahvemmin venäläisen yhteiskunnan marginaaliin. Helsingissä Venäjän tapahtumia ja uusia lakeja on vastustettu näkyvästi muiden muassa Amnestyn ja Setan toimesta järjestetyissä mielenosoituksissa.

Venetsia ja Milano purkivat vastikään julkisesti ystävyyskaupunkistatuksensa Pietarin kanssa syrjivien homolakien vuoksi. Pietarin kaupungin internet-sivujen mukaan Helsinki on vuodesta 1993 lähtien ollut muiden ohella yksi sen ystävyyskaupungeista.

Esitämme, että Helsinki irtisanoo julkisesti kaupunkisuhteensa Pietarin kanssa homolain säätämisen vuoksi. Muuta yhteistyötä Pietarin kanssa voidaan kuitenkin toistaiseksi sellaisenaan jatkaa.

Thomas Wallgren

Alkuperäinen aloite05.12.2019 19:13