Suoraan sisältöön

Yrjö Hakasen ym. aloite nimien saamisesta esille Santahaminan punaisten hautapaikan yhteyteen

13.11.2013 Yrjö Hakasen ym. aloite nimien saamisesta esille Santahaminan punaisten hautapaikan yhteyteen

Vuoden 1918 sodassa tappion kärsineitä punaisia ja heidän Lukijoitaan koottiin vankileireille useilla eri paikkakunnilla. Helsingissä vankileirejä oli Suomenlinnassa, Santahaminassa, Isosaaressa ja Katajanokalla. Helsingin punavankileireillä kuoli noin 1 500 punaista nälkään, sairauksiin ja teloituksiin. Heistä suurin osa on haudattu Santahaminaan.

Helsingin kaupunginvaltuustossa tehdyn aloitteen (Aloite 11.5.2005 Santahaminan joukkohaudan historiasta ja muistopaikasta) johdosta on käynnistynyt selvitys punavankileireillä ja muissa sotasurmissa menehtyneistä ja heidän hautapaikoistaan. Tämä selvitys on valmistumassa ja tullaan julkaisemaan ensi vuonna. Tutkimushanke tuo varmennettua tietoa punavankileireillä kuolleiden nimistä ja Santahaminan haudatuista.

Me allekirjoittaneet esitämme, että Helsingin kaupunki ryhtyy toimiin, joilla Santahaminan hautapaikan yhteyteen tai muulla tavoin saadaan esille sinne haudattujen varmistetut nimet sekä muuta tietoa punavankileirien historiasta. Samalla voidaan selvittää myös mandollisuudet esitellä punavankileirien historiaa tapahtumapaikoilla. Tämä ei edellytä uusia muistomerkkejä vaan voidaan toteuttaa muilla tavoilla esimerkiksi uusia informaatio- ja julkaisuteknologioita soveltaen.

Yrjö Hakanen05.12.2019 19:08