Suoraan sisältöön

Belle Selene Xian aloite lasten ja nuorten hyvinvoinnista

27.02.13 Belle Selene Xian aloite lasten ja nuorten hyvinvoinnista

OAJ:n taannoisen kyselyn mukaan yli puolella kouluista on sisäilmaongelmia. Homekoulut ja huonolaatuinen sisäilmat aiheuttavat koululaisille vakavia terveysongelmia, jotka ilmestyvät päänsäryn, oksentelun ja kuumeen muodoissa. Kosteusvauriot ovat yksi ongelmalähteistä. Sisäilmaongelmat laukaisevat myös muita tauteja. Koululaisten jatkuvat sairauspoissaolot ovat hälytysmerkki mahdollisesta homepommista.

Suomessa on noin 1 300 välittömän korjauksen tarpeessa olevaa homekoulua. Esimerkkinä Hiidenkiven peruskoulun opettaja sai rintakehäänsä verenpurkaumia ja yski verta. Kokkolassa sata lasta kävi koulua parakeissa, kun taas 430 koululaista ajettiin evakkoon Akaassa homeongelman takia, vaikka korjauksia ja kunnostustöitä olisi pitänyt tehdä ajoissa. Ennen kuin joudumme väkisin ajamaan koululaisia evakkoon homeongelmasta johtuen, mielestäni meidän on syytä tarttua sisäilmaongelmiin jo varhaisessa vaiheessa.

Ehdotan, että Helsingin kaupunki laatii selkeän toimintasuunnitelman, jossa määritellään hyväksyttävä homeraja kuntotutkimusten perusteella. Kuntotutkimuksessa on käytävä ilmi mm. Helsingin peruskoulujen ja lukioiden rnikrobikasvun määrä, hajun voimakkuus ja rakennusmateriaalien muodonmuutokset. Helsingin kaupungin on ryhdyttävä toimeen erityisesti peruskoulujen ja lukioiden sisäilman laadun parantamiseksi kuntotestin tuloksista riippuen. Koko prosessin helpottamiseksi ehdotan, että rakennusterveyteen ja korjausrakentarniseen liittyviä koulutuksia yksinkertaistetaan ja standardoidaan. Koulutuksien luennoijat tulisi valita pätevyyden perusteella. Rakennusten kuntotarkastajakoulutus on myös tehtävä pakolliseksi.

Belle Selene Xia

Alkuperäinen aloite05.12.2019 19:20