Suoraan sisältöön

Belle Selene Xian aloite kerjäläisongelmasta ja rikollisuudesta

27.02.13 Belle Selene Xian aloite kerjäläisongelmasta ja rikollisuudesta

Alkukesä on vilkas kausi romanikerjäläisille, eivätkä nämä romanikerjäläiset tiedä, miten Suomessa kuuluisi käyttäytyä. Näin ollen Suomessa on tarvittu Helsingin poliisin lisäksi myös romanialaisia poliisimiehiä. Tällainen järjestely luonnollisesti maksaa. Vuonna 2009 Helsingin kiinteistöviraston romanien leirin purkamispäätöksestä huolimatta leiriytyminen jatkui, ja tämän seurauksena kaupunki päätti antaa 40 romanille rahaa polttoaineeseen ja lauttalippuihin. Tämä raha-avustus otettiin veronmaksajien rahoista.

Romanikerjäläisten näkökulmasta kerjääminen Suomessa ei enää tuota yhtä paljon rahaa kuin ennen ja tienaamastaan pienestä summasta heidän täytyy vielä maksaa matkakustannukset takaisin lähtömaahan. liman asuntoa ja toimeentuloa paleleminen Helsingin ydinkeskustassa ihmisten halveksunnan kohteena on mielestäni epäinhimillistä kohtelua kerjäläisiä kohtaan. Siksi on löydettävä nopea ratkaisu.

Kaupunkilaisten näkökulmasta kerjääminen on jo muuttunut häiritseväksi toiminnaksi. Kerjäämiseen liittyy kaikenlaista rikollisuutta. Esimerkkinä kolmikymppinen kerjäläinen tunkeutui luvatta iäkkään naishenkilön asuntoon Helsingin Mellunmäessä. Kaupunkilaiset ovat myös joutuneet romanikerjäläisten väkivallan kohteeksi. Omaisuusrikoksista, kuten asunto- ja liikehuoneistomurroista epäiltyinä kiinnijääneet romanialaiset eivät myöskään ole Suomessa harvinainen ilmiö. Lisäksi romanikerjäläisten suosimassa päiväkeskuksessa Helsingin Sörnäisissä on havaittu ihmiskaupan merkkejä. Romanit ovat myös itse myöntäneet, että heitä on huijattu lähtömaassa Suomessa tarjolla olevien työpaikkojen nimessä.

Mielestäni Helsingin kaupungin on merkittävästi tiukennettava otteita kerjäläisten suhteen. Ehdotan, että Helsingin kaupunki selvittää mahdollisuuden kerjäläisten asiattoman oleskelun kieltämiseksi. Vaihtoehtoisesti rikollisuuden torjumiseksi on mielestäni kohtuullista, että romanikerjäläiset hankkisivat Helsingin kaupungilta luvan kerjäämiseen jolloin rekisteriin jääviä tietoja voidaan myöhemmin hyödyntää mm. ihmiskaupan ja omaisuusrikosten selvittelyissä.

Belle Selene Xia

Alkuperäinen aloite05.12.2019 19:19