Suoraan sisältöön

Talousarvioaloite Helsingin Energian voittojen käytöstä

15.02.12 Yrjö Hakasen ym. talousarvioaloite Helsingin Energian voittojen käytöstä

Helsingin Energia on tuottanut 2000-luvulla jatkuvasti suurta ylijäämää. Sen tulosennuste viime vuodelta on lähes 200 miljoonaa ylijäämäinen. Samaan aikaan HelEn on tehnyt jatkuvasti investointeja, jotka olivat esimerkiksi viime vuonna 70 miljoonaa euroa.

Helsingin Energiaan sijoitetun pääoman tuotto ja HelEnin ylijäämistä tehdyt tuloutukset kaupungin muun toiminnan rahoitukseen ovat olleet vuosittain yhteensä 200 - 300 miljoonaa euroa.

Helsingin Energialla on normaalin tuotanto- ja kaukolämpötoiminnan laajentamisen ja perusparantamisen lisäksi edessä isoja investointeja, joilla pyritään muun muassa ilmastotavoitteiden toteuttamiseen. Tällaiset kannattavat tuotannolliset investoinnit rahoitetaan yleensä yrityksissä ja liikelaitoksissa pääosin pitkäaikaisin lainoin eikä suoraan kassavaroista, kuten HelEnin johto esittää tehtäväksi.

Esitämme, että talousarviossa 2013, talous suunnitelmassa ja investointisuunnitelmassa linjataan HelEnin investointien rahoittaminen pääosin pitkäaikaisin lainoin. Samalla esitämme, että HelEnin ylijäämistä kirjataan tässä vaiheessa 100 miljoonan euron siirto talousarvion käyttötalouden tuloihin.

Alkuperäinen aloite (pdf)05.12.2019 18:58