Suoraan sisältöön

01.03.2012 Ilkka Taipaleen ym. aloite muslimien hautauspalveluista

01.03.2012 Ilkka Taipaleen ym. aloite muslimien hautauspalveluista

Muslimien uskontoon pakollisena osana kuuluu vainajan pesu ennen hautausta ja se on suoritettava mielellään juuri ennen hautausta tai siinä tapauksessa jos ei ole mandollista, niin edellisenä iltana. Vainajan pesu tapahtuu niin, että vainaja pestään kunnolla suihkulla, jonka jälkeen kääritään käärinliinoihin ja laitetaan arkkuun.

Tällä hetkellä Helsingissä tämä ei onnistu, paitsi niille Helsinkiläisille, jotka sattuvat kuolemaan Jorvin sairaalassa tai Peijaksen sairaalassa, jotka antavat pesutilat sairaaloissaan kuolleille. Jos satut kuolemaan jossain muussa esim. Helsingin kaupungin sairaaloissa tai Meilandessa, ei pesupaikkaa järjestetä (tai mandollisesti voidaan järjestää osastolla, jos hautaus pystytään järjestämään kuolinpäivänä, mikä on melkein mandotonta Suomessa). Jos vainaja on jo viety osastolta patologiselle, ei vainajaa voi enää siirtää takaisin osastolle. Samoin HUS:in alaisista sairaaloista ei voi siirtää toiseen HUS:in sairaalaan pesua varten.

Ajatuksissa on ollut joskus perustaa oma hautaustoimisto joka hoitaisi kaikki mandolliset palvelut muslimeille liittyen hautausasioihin, mutta se ei ole kovin kannattava liikeidea, koska muslimeita kuitenkin on niin vähän, että kannattavuutta ei voi taata. Samalla kaikki pääkaupunkiseudun kunnat kilpailuttavat hautauspalvelut, jolloin pienen tuottamattoman hautaustoimiston on mandotonta osallistua kilpailutukseen, varsinkin kun se järjestäisi vain arkkuhautauksia, kun muut hautaustoimistot järjestävät eniten polttohautauksia, ja vain osa heidän hautauksistaan on arkkuhautauksia, joka on siis kalliimpaa kuin polttohautaus.

Tällä hetkellä tilanne on se, että vainaja voidaan joutua viemään kotiin pestäväksi, mikä ei varmasti ole kovin järkevää, mutta valitettavasti ainoa keino. Tosi ikävää esim. sellaisessa tapauksessa, että perheessä on lapsia tai mitä tehdään siinä tapauksessa, kun vainaja on alkanut mädäntymään tai hänellä on jokin sairaus, mikä aiheuttaa esim. nesteen kerääntymistä ym. 

Asia tulisi ratkaista mandollisimman pian, yhteistyössä sekä Helsingin, Espoon että Vantaan kaupunkien kanssa, koska ongelma koskee myös niitä vantaalaisia tai espoolaisia, jotka kuolevat Meilandessa.

Suomen muslimiliitto on valmis vaikka vuokramaan jonkun pienen tilan, missä pesut voisi tapahtua, joko niin että tila olisi vain tätä käyttöä varten tai sitten niin, että maksettaisiin kertakorvaus käytöstä. On vain hyvin vaikeata islamilaiselle järjestölle vuokrata tilaa ainakaan yksityiseltä, vainajan pesua varten, koska tilan pitäisi olla siihen soveltuva, esim. sairaalan, hoitokodin tms. yhteydessä tai sitten erillinen tila mikä muuten soveltuisi vainajan pesuun.

Pyydämme kaupunginhallitusta ryhtymään toimeen asian ratkaisemiseksi myönteisellä tavalla.

Ilkka Taipale

Alkuperäinen aloite (pdf)05.12.2019 18:53