Suoraan sisältöön

01.03.2012 Sanna Hellströmin ym. aloite runsaslumisten talvien hyödyntämisestä

01.03.2012 Sanna Hellströmin ym. aloite runsaslumisten talvien hyödyntämisestä

Ilo irti lumesta

Helsingissäkin on viime vuosina ollut runsaslumisia talvia. Pääasiassa on keskusteltu lumen mukanaan tuomista ongelmista, vaikka lumitalvessa voi hyvin nähdä myös mahdollisuuksia. Hiihtoladut ovat saaneet kiitosta jo useana vuonna, mutta muuten lumi on hyödyntämätön voimavara.

Lumen voisi monelta osin nähdä myös Helsingin viihtyvyyttä lisäävänä tekijänä.

Arkista liikkumista voisi tehdä entistä enemmän hiihtäen, potkukelkalla ja pulkalla. Mahtlollisuuksien mukaan kevyen liikenteen väylistä osan voi jättää hiekoittamatta esimerkiksi kadun toisella puolella hiekoitettu väylä ja toisella hiekoittamaton. Lastenvaunujen tai rollaattorin kanssa liikkuminen on lumitalvena hankalaa, joten muiden vaihtoehtojen käyttäminen voi olla huomattavasti rukavampaa ja helpompaa.

Lumipyrypäivistä voi tehdä kampanjoimalla yleisiä slow life -päiviä, jolloin ei kiiruhdeta. Päivinä voidaan kannustaa työnantajia tarjoamaan etätyömahdollisuutta ja houkutella tavanomaista suurempi joukko ihmisiä joukkoliikenteen käyttäjiksi. Kannustaa siihen, että erityisen huonolla säällä myöhästyminen on sallittua, eikä kiukuttelu ruuhkassa saati vaaralliset liikennetilanteet kannata.

Lumisina päivinä voi järjestää spontaaneja lumitempauksia, kuten lumiveistosten ja -linnojen tekemistä, vaikka leikkimielisiä lumisota-turnauksia. Lumesta voi rakentaa myös lyhytaikaisia rakennelmia esim. kahvilan tai leikkipuiston. Kaupungin ei tarvitse olla näitä tekemässä, mutta lumet voi kenties kasata tukemaan tällaista toimintaa.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Helsinki hyödyntää nykyistä laajemmin lumen suomat mahdollisuudet runsaslumisina talvina. Mahdollisuudet eivät varmasti rajoitu aloitteessa esitettyihin.

Sanna Hellström

Alkuperäinen aloite (pdf)05.12.2019 18:55