Suoraan sisältöön

Aloite ilman pienhiukkasmäärien vähentämisestä

15.02.2012 Terhi Koulumiehen aloite ilman pienhiukkasmäärien vähentämisestä

Esitän, että Helsingin kaupunki ryhtyy toimiin vähentääkseen puun polttamisesta aiheutuvia ilman pienhiukkasmääriä ja asettaa päästörajat tulisijoille taajama-alueella.

Helsingissä on ilmassa paljon pienhiukkasia. Ne ovat ihmiselle erittäin haitallinen ilmansaaste ja vaikeuttavat kroonista astmaa, keuhkoahtaumaa sekä sydän- ja verisuonitauteja. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan yli tuhat suomalaista kuolee ennenaikaisesti ulkoilman pienhiukkasten vuoksi ja vielä useampi sairastuu niiden johdosta.
Merkittävä määrä hiukkasista on peräisin yksityiskotien takoista. On arvioitu, että jopa kolmannes hengityssairaiden elämänlaatua alentavista pienhiukkasista tulee epäpuhtaasta palamisesta takoissa ja uuneissa.

Jo yksi väärin lämmittävä tai takkaa polttava talous riittää tekemään suuren alueen ympäristöstään epäterveelliseksi tuottamalla hengitysilmaan paljon savua ja pienhiukkasia. Ilmanlaatu voi muuttua paikallisesti todella huonoksi esimerkiksi pakkasella tai matalapaineella.

Pienhiukkasten vähentäminen on otettava päätavoitteeksi ympäristönsuojelussa klsvihuoneilmiön pysäyttämisen ohella. Kaupungin on asetettava normeja siitä, miten paljon pienhiukkasia ja muita ilmansaasteita kotitaloudet saavat päästää ilmaan taajama-alueella.

Alkuperäinen aloite (pdf)05.12.2019 18:57