Suoraan sisältöön

Aloite suunnitelman laatimisesta kaupungin asuntokannan kunnon selvittämisestä

28.11.12 Päivi Lipposen ym. aloite suunnitelman laatimisesta kaupungin asuntokannan kunnon selvittämisestä

Helsingin kaupunki omistaa paljon kiinteistöjä. Moni kiinteistö alkaa olla peruskorjausvaiheessa. Ongelmia on havaittu myös uudemmassa rakennuskannassa. Erityisesti huolta on kannettu julkisista rakennuksista, kuten kouluista ja päiväkodeista. Pitkäaikainen altistuminen homeelle merkitsee oireilua ja jopa sairauksien kehittymistä elinikäiseksi vaivaksi.

Vähemmälle huomiolle ovat jääneet helsinkiläisten kodit ja niiden kunto. Usein perheet muuttavat tavaroineen asuntoon ja asunnossa olevat ongelmat havaitaan vasta viikkojen kuluttua. Yhtiöillä on toki tapana tehdä "katsastus" asuntoon asukkaiden vaihdon yhteydessä, jossa ilmeisesti päätetään asuntoon tehtävät korjaukset. Asukkaat tekevät muuton jälkeen listan todetuista puutteista.

Esimerkkitapauksessa asunnossa ilmeni seuraavat ongelmat:
-keittiön ulkoseinässä ja lattianurkkauksessa oli kosteus/homevaurio
-asunnon ilmanvaihto ei toiminut
-pesukoneen viemäriliitäntä oli asennettu siten, että viemärin hajut tuulettuivat asuntoon
-lattialistojen alta paljastui turkiskuoriaisten koteloita
-kylpyhuoneen ja eteisen välisessä seinässä ja kylpyhuoneen oven edessä lattiassa kosteus/homevaurio
-suihkunurkkauksen alalaatoissa todettiin poikkeavan korkeita rakennekosteuslukemia
-suihkukalusteen vedenpaine on niin suuri ettei lattiakaivo suihkun lattian pienellä kaadolla jaksa vetää syntynyttä vettä viemäriin vaan todennäköisesti vesi on levinnyt kylppäriin kynnyksen yli eteisen lattiaan ehkä jopa talon rakentamisesta lähtien. 
-ilmanvaihtokanavassa todettiin savukokeilla reikä, minkä takia ilmanvaihto ei ole toiminut.

Ongelmaa pahentaa se, että apua ja vastuunkantajaa on vaikea löytää. Rakennuttajan vastuu on yleensä kulunut umpeen. Miten on mahdollista, että jälkitarkastuksessa ei ole löydetty virheitä, kuten liittimien väärinasennusta tai suoranaisia vesivuotoja?

Esimerkkitapaus on Helsingin kaupungin omistamasta kiinteistöyhtiöstä, Heka-yhtiöstä. Kun asukkaat ottivat yhteyttä yritykseen ja toimitusjohtaja ja tekninen isännöitsijä tulivat paikalle katsastamaan asuntoa. Katsastustilanteessa tekninen isännöitsijä ei puhua pukahtanut ja toimitusjohtajan käytös oli asukkaan mielestä epäasiallista. Asukkaiden ongelmiin ei puututtu ja ne katsottiin aiheettomaksi sekä heidän mielestään asukkaat eivät osanneet muuta kuin valittaa.

Aloite

Me valtuutetut esitämme, että kaupunki laatisi ympäristökeskuksen asiantuntijoiden kanssa suunnitelman kuinka kaupungin asuntokannan kunto käytäisiin läpi. Samalla myös laadittaisiin toimenpideohjelma kuka vastaa epäkohtien korjaamisesta ja millä aikataululla. Olisi myös syytä selventää kuinka uusien rakennuskohteiden tarkastus tehdään, jotta urakoitsijat vastaavat rakennusvirheistä eivätkä korjausmaksut kaadu helsinkiläisten veromaksajien kannettaviksi. Lisäksi on laadittava suunnitelma kuinka vuokralaisen vaihtuessa asuntojen kunto kartoitetaan.

Päivi Lipponen

Alkuperäinen aloite05.12.2019 19:06