Suoraan sisältöön

Outi Alanko-Kahiluodon ym. aloite terveysasemien sähköisen ajanvarausjärjestelmän kehittämisestä

11.04.2012 Outi Alanko-Kahiluodon ym. aloite terveysasemien sähköisen ajanvarausjärjestelmän kehittämisestä

Helsingin kaikilla terveysasemilla tullaan tämän vuoden aikana ottamaan käyttöön ajanvarauksen takaisinsoittopalvelu. Takaisinsoittopalvelu on jo käytössä useilla terveysasemilla sekä joissakin äitiys- ja lastenneuvoloissa. Suun terveydenhuollossa takaisinsoittopalvelu on käytössä kaikilla terveysasemilla.

Takaisinsoittopalvelu toimii siten, että soittaessaan ajanvarausnumeroon asiakas jättää soittopyynnön, mikäli puheluun ei vastata, ja odottaa hoitajan takaisinsoittoa. Takaisinsoittopalvelu vähentää puhelimessa jonottamista, mutta sisältää merkittävän eriarvoistavan ulottuvuuden: kuuroja ja kuulovammaisia takaisinsoittojärjestelmä ei valitettavasti auta, eikä kuulovammaisia palvelevaa vaihtoehtoista palvelumuotoa ole olemassa.

Sähköpostiasiointi ei tällä hetkellä ole terveyskeskuksen virallinen palvelumuoto, koska sähköpostiyhteys ei ole suojattu eikä postin lähettäjän henkilöllisyyttä voida varmentaa. Terveyskeskus ei voi vastata sähköpostitse lähetettyihin yhteydenottoihin, jotka edellyttävät terveyskeskuksen virallisen vastauksen tai sisältävät terveydentila- tai muita salassa pidettäviä tietoja.

Sähköisen ajanvarauksen mahdollisuus helpottaisi kuitenkin monen kuulovammaisten henkilöiden asiointia terveysasemilla ja parantaisi kuulovammaisten henkilöiden mahdollisuutta saada tasavertaiset terveydenhoitopalvelut. Sähköistä asiointia tuleekin kehittää ja laajentaa niin, että kaikilla terveysasemilla ja väestöryhmillä olisi ulottuvillaan jokin toimiva ajanvarausjärjestelmä.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämmekin, että sähköistä ajanvarausjärjestelmää kokonaisuutena kehitetään mahdollisimman pikaisella aikataululla, ja että kuulovammaisten mahdollisuutta ajanvaraukseen terveyskeskuksissa parannetaan kehittämällä takaisinsoittopalvelulle vaihtoehtoinen palvelumuoto.

 

Outi Alanko-Kahiluoto

Alkuperäinen aloite (pdf)05.12.2019 18:46