Suoraan sisältöön

28.9.2011 Soininvaara: Aloite Santahaminan saamiseksi asuinkäyttöön

28.9.2011 Osmo Soininvaaran ym. aloite Santahaminan saamiseksi asuinkäyttöön

Valtuustoaloite Santahaminan saamiseksi asuinkäyttöön

Santahamina on noin neljän neliökilometrin suuruinen puolustusvoimain käytössä oleva saari aivan Helsingin kantakaupungin kupeessa. Alueen säilymisestä sotilaskäytössä tai sen saamisesta asuinalueeksi ja helsinkiläisten virkistysalueeksi on käyty keskustelua pitkään. Santahaminan alueen käyttö ampuma-alueena aiheuttaa myös haittoja lähialueiden asukkaille.

Muualla maailmassa suurten kaupunkien alueella olevista sotilasalueista on luovuttu sotilasteknologian kehityksen ja maan arvon kohoamisen vuoksi. Santahamina voisi tarjota asuinalueen noin 20 000 asukkaalle samalla kun se lisäisi kaikkien helsinkiläisten käytössä olevia virkistysalueita tuntuvasti. On ilmeistä, että puolustusvoimat vetäytyvät alueelta joskus tulevaisuudessa. Mitä myöhemmin tämä tapahtuu, sitä enemmän virheellisiä investointeja ehditään tehdä. Siksi Santahaminan muuttamisesta asuin- ja virkistysalueeksi aikatauluineen olisi hyvä päättää pikaisesti.

Helsingin kaupungin kanta asiaan on ollut epäselvä. Yleiskaavassa alue on merkitty sotilasalueeksi lisämerkinnällä (A), mikä tarkoittaa aluetta, joka muutetaan asuin- ja virkistysalueeksi jos yleiskaavan mukainen muu toiminta alueella päättyy. Helsingin kaupungin selkeän kannan puuttuminen on vaikeuttanut neuvotteluja alueen tulevaisuudesta valtion kanssa.

Edellä olevan perusteella me kaupunginvaltuutetut esitämme, että Helsingin kaupunki linjaa pitkän ajan tavoitteekseen Santahaminan saamisen asuin- ja virkistysalueeksi ja aloittaa tämän pohjalta neuvottelut asiasta valtion kanssa.

Osmo Soininvaara

Alkuperäinen aloite (pdf-tiedosto)05.12.2019 18:30