Suoraan sisältöön

Aloite yläaste- ja lukioikäisten kouluunmenoajan kohtuullistamisesta

12.10.2011 Sari Näreen ym. aloite yläaste- ja lukioikäisten kouluunmenoajan kohtuullistamisesta

Aikabiologisissa tutkimuksissa on havaittu, että ihmisten yksilöllinen vuorokausirytmi voi vaihdella 23:sta 28:aan tuntiin. Kellogeenit säätelevät elimistön sisäistä rytmiä, ja viime vuosina elimistön sisäistä rytmiä sääteleviä peruskellogeenejä on tunnistettu lähes 20. Suomessa voimakas valomäärän vaihtelu ja kiireinen elämäntapa herkistävät sisäisen kellon häiriöille, mikä altistaa aineenvaihduntahäiriöille ja pahanlaatuisten solujen kasvulle.

Puberteetissa nukahtamista edistävän melatoniinin erityshuippu viivästyy samalla kun sukuhormonien eritys lisääntyy, mikä viivästyttää nukahtamista. Illalla voimakkaimmin erittyvän testosteronin takia pojilla luontainen nukahtamisrytmi myöhenee tyttöjä vielä enemmän, tyypillisesti pari tuntia. Puberteetin keholle tuottamaa rasitusta ei kuitenkaan oteta riittävästi huomioon yläaste- ja lukioikäisten kouluaamujen alkamisessa, vaan monet joutuvat heräämään kouluun pimeinä talviaamuina kahdeksaksi, vaikka enää ei eletä agraariyhteiskunnassa. Tämä on useille puberteetti-ikäisille paitsi stressaavaa, se myös asettaa sisäiseltä kelloltaan hitaampitahtiset eriarvoiseen asemaan aamuvirkkujen kanssa ja lisää varsinkin iltavirkkujen altistumista masennukselle, mieliala- ja unihäiriöilIe.

Akatemiatutkija Timo Partosen mukaan sisäisen kellon häirintä altistaa sairauksille, kuten sokeritaudille, verenpaine- ja sepelvaltimotaudeille sekä veri-, imukudos-, rinta- ja eturauhassyövälle. Sisäisen rytmin vastainen heräämään pakottaminen tuottaa oppimista heikentävää univajetta, mikä lisää näläntunnetta ja nopeasti nälkää lievittävien rasvaisten ja sokeripitoisten ruokien napostelua. Liian varhaiset kouluaamut altistavat siten myös liikalihavuudelle. Myös unitutkijat, kuten Markku Partinen, ovat suosittaneet yläkoululaisten ja lukioikäisten kouluunmenon myöhentämistä. Tällä toimenpiteellä oppimistuloksia on parannettu esimerkiksi Yhdysvalloissa. Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämmekin, että yläasteella ja lukioissa kouluaamut alkaisivat aikaisintaan yhdeksältä.

Sari Näre

Alkuperäinen aloite (pdf)05.12.2019 18:30