Suoraan sisältöön

14.12.2011 Laura Kolben ym. aloite vuoden 2012 kantakaupungin joulu- ja talvivalaistuksesta

14.12.2011 Laura Kolben ym. aloite vuoden 2012 kantakaupungin joulu- ja talvivalaistuksesta

Pohjoinen, merellinen Helsinki voisi olla valon ja talven kaupunki! Vuoden 2011 joulukuussa tuntuu kuitenkin siltä, että kumpikin ulottuvuus on hakusessa, Jälkimmäiseen eli vuodenaikojen saapumiseen/päättymiseen kaupunki ei voi juurikaan vaikuttaa, edellisen suhteen se voi olla laadukas ja aikaansaava. Pimeän ajan valot ja valaistus voivat olla pohjoisella leveysasteella merkittävä ihmisiä voimaannuttava tekijä!

Helsingin tunnetuimmat jouluvalot avattiin 1950-luvun alussa - Aleksanterinkadun valot ovat sen jälkeen ilahduttaneet helsinkiläisiä joka vuosi, vaikka aloitteentekijä oli yksityinen kauppiasyhdistys. Sen jälkeen on jouluvaloja, -lamppuja ja -kynttilöitä sytytetty eri puolille kaupunkia, valaisemaan katuja, tiloja ja taloja sekä niiden fasadeja - jopa jäänmurtajia!

Tänä vuonna Aleksanterinkatua ja Esplanadin-puisto valaistaan energiaa säästävilla led-valoilla. Kauneus (valoisuus!), on tietenkin katsojan silmissä, mutta esim. valokuva-aineistoa vertaamalla voi nähdä, että lopputulos aikaisempaa "himmeämpi". Nyt, kun valo meressä ovat monet kaupungin keskeiset yksityisetkin paikat, on Helsingin kaupungilla suuri vastuu toimia uutta luovan joulu valaistuksen edelläkävijänä julkisissa tiloissaan.

Itämeren alueella on useita jouluvalaistukseen panostavia suur- ja pääkaupunkeja. Berliini on tunnettu suurenmoisista jouluvaloistaan Unten den Lindenillä, Pietarissa sillat on komeasti valaistu talvella jne. Valaistukset on tehty yhdessä suurten energiayhtiöiden kanssa. Ensi vuonna on Helsingin kaupungin design-vuosi. Ajankohta olisi sopiva kantakaupungin valaistusohjelman innovatiiviseen suunnittelemiseen, yhdessä eri toimijoiden ja mahdollisten energiayhtiöiden kanssa.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Helsingin kaupunki olisi aloitteellinen vuonna 2012 kantakaupungin (esim. Kauppa- ja Senaatintori, Esplanadin-puisto, arikkatori, Mannerheimintien alkupää) joulu- ja talvivalaistuksen suunnittelussa ja pyrkisi uusiin, yllättäviin ja "valoisiin" ratkaisuihin yhdessä muiden toimijoiden kanssa.

Laura Kolbe

Alkuperäinen aloite (pdf)05.12.2019 18:36