Suoraan sisältöön

0911.2011 Maija Anttilan ym. aloite koulujen ja päiväkotien ruoan kulutuksen tehostamisesta ja ylijäämän hyödyntämisestä

0911.2011 Maija Anttilan ym. aloite koulujen ja päiväkotien ruoan kulutuksen tehostamisesta ja ylijäämän hyödyntämisestä

Koulujen ja päiväkotien ruoan poisheittämisestä tehtävä loppu, ylijääneen ruoan jakelu muiden hyödyksi
Julkisuudessa kerrotaan usein, miten koulujen ja osittain myös päiväkotien ruokailuista joudutaan heittämään jätteisiin täysin käyttökelpoista ruokaa. Se on erittäin väärin. Ruokaa ei saa tuhlata eikä heittää roskikseen. Ruoka on tarkoitettu ihmisten syötäväksi.

Samanaikaisesti kun ruokaa heitetään pois, monet pienillä tuloilla elävät eläkeläiset toivovat, että he voisivat käydä joko noutamassa ylijääneen ruoan tai syömässä läheisissä kouluissa tai päiväkodeissa. Tällainen käytäntö pitäisi järjestää. Se olisi ruoan arvostamista ja samalla ehkäisisi biojätteiden syntymistä.

Allekirjoittaneet valtuutetut esittävät, että kaupunki tutkii, miten koulujen tai päiväkotien ruoan kulutusta voidaan tehostaa niin, ettei siitä synny pois heitettävää jätettä. Samalla on tutkittava mahdollisuudet tarjota koulujen tai päiväkotien lähellä asuville eläkeläisille mahdollisuus joko noutaa omaan käyttöönsä ylijäänyttä ruokaa tai ruokailla näissä paikoissa. Järjestelyjen kustannukset ja siitä kiinnostuneiden halukkuus pitäisi selvittää jollakin alueella.

Maija Anttila

 

Alkuperäinen aloite (pdf)

 05.12.2019 18:33