Suoraan sisältöön

Aloite Sibelius-konserttien järjestämisestä Sibelius-monumentilla

30.11.2011 Juho Romakkaniemen ym. aloite Sibelius-konserttien järjestämisestä Sibelius-monumentilla

Jean Sibelius on suomalaisen kulttuurin suurimpia nimiä maailmanlaajuisesti. Sibeliuksen esillä pitäminen ja hyödyntäminen Suomen ja Helsingin markkinoinnissa on kuitenkin jäänyt puolitiehen.

Hyvä vertailukohta on Puolan pääkaupunki Varsova, jossa kansalllissäveltäjä Frédéric Chopinin kulttuuriperintöä ja maailmanmainetta vaalitaan ja käytetään paljon paremmin hyväksi. Varsovan Lasienki-puistossa sijaitsevan Chopinin patsaan luona järjestettiin jokaisena kesäsunnuntaina ilmaiskonsertteja klo 12 ja 16, joissa soitetaan Chopinin tuotantoa. Konsertit ovat erittein suosittuja sekä varsovalaisten että turistien keskuudessa. Kuuntelijamäärät vaihtelevat jokaisessa konsertissa useista sadoista jopa yli tuhanteen.

Samanlaisten sunnuntaisten kesäkonserttien järjestäminen Helsingissä Sibelius-monumentilla olisi sekä kulttuurin että turismin saralla erinomainen vetonaula kesäiselle Helsingille. Konsertit voisi toteuttaa yhteistyössä hydödyntäen luovasti olemassa olevia resursseja, esimerkiksi Helsingin Kaupunginorkesteria, Sibelius Akatemian opiskelijoita sekä Sibelius-Seuran asiantuntemusta. Helsingin kaupungin olisi kuitenkin tarpeellista toimia konserttitoiminnan käynnistäjänä. Kustannuksia voisi kattaa esimerkiksi Varsovan tapaan väliaikaisella kioskimyynnillä. Kesäiset ilmaiskonsertit olisivat mainio tapa tuoda kulttuuria aivan jokaisen kaupunkilaisen ulottuville.

Aloitteen osalta on konsultoitu Sibelius-monumentin rakennuttanutta Sibelius-Seuraa, joka tukee aloitetta lämpimästi. Sibelius-Seura on myös osaltaan lupautunut olemaan läheisessä yhteistyössä kaupungin kanssa konserttien jarjestämisen taiteellisessa suunnittelussa.

Me allekirjoittaneet kaupunginvaltuutetut esitämme, että Helsingin kaupunki selvittää vaihtoehtoisia mahdollisuuksia järjestää yhteistyöyahojen kanssa kesäsunnuntaisin toteutettavia Sibelius-konserttela Sibelius-monumentilla mahdollisuuksien mukaan jo ensi kesästä lähtien.

Juho Romakkaniemi

Alkuperäinen aloite05.12.2019 18:35