Suoraan sisältöön

Aloite Kulosaaren melumuurin avaamisesta katutaiteelle

09.11.11. Emma Karin ym. aloite Kulosaaren melumuurin avaamisesta katutaiteelle

Kesällä 1991 Kulosaaren melumuuriin maalattiin kaupungin tilauksesta graffititaideteos, joka keräsi suurta huomiota ja sai runsasta kiitosta kaupunkilaisilta. Kymmenen vuotta myöhemmin Kulosaaren taideteos peitettiin valkoisella maalilla. Tänä päivänä muuri on harmaa ja vanhat maalaukset pilkottavat maalin läpi.

Vuonna 2012 Helsinki on maailman designpääkaupunki - WDC World Design Capital. Vuoden aikana tuodaan esiin uutta ja vahvistetaan olemassa oleva toimivaa kaupunkikulttuuria. Kalasataman alueella on avattu graffiti- ja muulle taiteelle useita satoja metrejä maalauspintaa, jotka ovat plleet erittäin suosittuja. Maalausaidat ovat nousseet kaupunkilaisten arvostamaksi osaksi Helsingin kauprikulttuuria ja ne ovat saaneet lukuisia tunnustuksia.

Kalasataman rakennustöiden edetessä Kalasataman graffitiaidasta suuri osa puretaan marraskuun loppuun mennessä. Kaupunkiin tulisikin saada uusia maalauspintoja, paikkoja, joissa katutaide olisi läsnä erilaisissa ympäristöissä. Samalla voidaan seurata niiden vaikutuksia ympäröivään kaupunkitilaan.

Kulosaaren melumuuri näyttäytyy suurelle yleisölle sen ollessa suoraan metroradan ja Itäväylän vieressä. Muuri tulisi ottaa jälleen maalauskäyttöön. Nuorisoasiainkeskuksen, kulttuurikeskuksen ja rakennusviraston yhteishankkeena maalausaita voisi olla osa elävää kaupunkikulftturia ja avoin erilaisille katutaiteen muodoille.

Me allekirjoittaneet esitämme, että kaupunki ryhtyy toimenpiteisiin Kulosaaren melumuurin avaamiseksi katutaiteelle ja sen muuttamiseksi jälleen maalausaidaksi.

Emma Kari

Alkuperäinen aloite (pdf)05.12.2019 18:33