Suoraan sisältöön

Pormestarin asukasillat

Asukasilloissa kaupunkilaiset ja kaupungin asiantuntijat eri aloilta keskustelevat alueen ajankohtaisista asioista ja tulevaisuudesta. Kutsu asukasiltoihin jaetaan postitse alueen asukkaille. Kaupunginosayhdistykset voivat pyytää asukasillan pitämistä alueellaan lähettämällä kirjeen pormestarille.

Asukasiltoja voi seurata suorana myös verkossa Helsinki-kanavalla. Asukasillat ovat katsottavissa myöhemmin Helsinki-kanavan videotallenteina.

Viimeisin asukasilta

Pormestarin asukasilta Katajanokalla 2.5.2019 02.05.2019

Kaikki sarjan "Pormestarin asukasilta" videot »


Asukasillat 2019

2.5. Katajanokka,  katso video »

24.1. Pukinmäki,  katso video »

Asukasillat 2018

4.10. Alppiharju,  katso video »

1.2. Myllypuro, katso video »

Asukasillat 2017

9.3. Maunula, katso video »

Asukasillat 2016

24.11. Munkinseutu, katso video »

29.9. Käpylä, katso video »

19.5. Töölö, katso video »

3.3. Roihuvuori, katso video »

Asukasillat 2015

19.11. Haaga, katso video »

17.9. Vartiokylä, katso video »

23.4. Jätkäsaari, Ruoholahti, Kamppi ja Lapinlahti, katso video »

5.3. Viikki, katso video »


Asukasillat 2014

13.11. Eteläiset kaupunginosat 

Illan aiheena ovat Eiran, Hernesaaren, Kaartinkaupungin, Kaivopuiston, Munkkisaaren, Punavuoren ja Ullanlinnan ajankohtaiset asiat.

18.09. Kontula
Kontulan ala-aste

Eilen illalla kokoontui Kontulan ala-asteelle ylipormestarin asukasiltaan noin 150 alueen asukasta ja toimijaa sekä Helsingin kaupungin ja yhteistyökumppanien asiantuntijoita keskustelemaan alueen ajankohtaisista asioista.

08.05. Jakomäki
Jakomäen peruskoulu

Illan aiheita olivat Suurmetsän, Jakomäen, Alppikylän ja Heikinlaakson ajankohtaiset asiat. 

06.02. Kruununhaka
Helsingin kaupungintalo

Ylipormestarin asukasilta pidettiin Helsingin kaupungintalon juhlasalissa. Esillä olivat Kruununhaan kaupunginosan asiat. Ilta toteutettiin Kruununhaan asukasyhdistyksen ja Kruununhaka-seuran kanssa yhteistyössä. Illan aiheena olivat muun muassa julkinen liikenne, palvelut, kaupunkisuunnittelu sekä kaupunginosan viihtyisyyden säilyttäminen. Video asukasillasta


Asukasillat 2013

21.11. Malminkartano
Apollon Yhteiskoulu

Ylipormestarin asukasillan aikana keskusteltiin muun muassa Malminkartanon imagosta ja keinoista sen kehittämiseksi. Asukkaita kiinnosti mahdollisuus nostaa Malminkartanon alueen, sen asuntojen ja paikallisten koulujen arvoa. Kaavoittaminen nähtiin hyvänä keinona.

Ylipormestarin asukasiltaa edelsi Malminkartanon Asukasyhdistyksen 35-vuotisjuhla. Video asukasillasta

19.9. Malmi
Malmitalo

Ylipormestarin asukasilta pidettiin Malmitalossa 19. syyskuuta.

Ylipormestarin asukasilta täytti Malmitalon noin kolmensadan hengen salin koko vilkkaan illan ajaksi. Malmilaisten kysymykset koskivat vanhojen rakennusten säilyttämistä, Malmin lentokentän kohtaloa, julkisia palveluita, täydennysrakentamista, asuntorakentamista, joukkoliikennettä, Jouko-kutsubussia, Malmin toimintakeskuksen tulevaisuutta ja yhdistysten tukemista heidän toiminnassaan (esimerkiksi koululaisten läksykerho). Video asukasillasta

9.4. Suutarila
Suutarilan palvelukeskus

Ylipormestarin asukasilta pidettiin Suutarilan palvelukeskuksessa 9. huhtikuuta.

Osallistujia oli arvioiden mukaan noin 550 henkilöä. Kysymykset koskivat Siltamäen, Suutarilan, Tapaninkylän, Tapaninvainion ja Töyrynummen alueita.

Illan puheenaiheita olivat muun muassa julkinen liikenne, Siltamäen ostoskeskuksen kehittäminen, Siltamäen korttelitupa, Suutarilan kirjaston ja terveyskeskuksen tulevaisuus, Suutarilaan suunniteltu siirtolapuutarha-alue, Tapaninvainion julkisten palveluiden vähyys, päivähoito, puistojen sekä viheralueiden säilyttäminen ja siistiminen. Video asukasillasta

24.1. Herttoniemi
Herttoniemen yhteiskoulu

Kuva: Janne Käpylehto / Helsingin kaupunki

Ylipormestarin asukasilta Herttoniemessä kokosi paikalle noin neljänsadan ihmisen joukon Herttoniemen ja Herttoniemenrannan asukkaita. Ilta oli vilkas ja hengeltään lämmin. Kysymyksiä esitettiin ahkerasti. Keskustelu kulki vanhan Herttoniemen säilyttämisen hengessä – toivottiin lempeää täydennysrakentamista, joka huomioisi luonnon ja 1950-luvun suunnittelun. Herttoniemenrannan asukkaat miettivät, missä ovat alueen julkiset palvelut? Ja toisaalta, jos tulevaisuudessa palvelut keskittyvät metroaseman tuntumaan, niin voidaanko silloin saada enemmän, koska käyttäjiä on enemmän? Kruunuvuorenrannan tulevat asukkaat käyttäisivät esimerkiksi samaa uimahallia. Illan muita aiheita olivat muun muassa: kaavoittaminen, julkisen liikenteen yhteydet ja liikennöintireitit, lumen-kaatopaikan siirtäminen pois alueelta, Kivinokan tulevaisuuden kohtalo, päiväkoti- ja kouluasiat, nuoriso-talo, kirjasto, koulukiusaaminen ja liikenneturvallisuus.

Ennen varsinaisen tilaisuuden alkamista esiintyi Impronautit-duo, kaksi koululuokkaa hoiti kahvitusta, Herttoniemi-seura piti infopistettään, ja muutamia paikallisia yhdistyksiä esittäytyi kiinnostuneille Herttoniemen yhteiskoulun aulassa. Video asukasillasta


Asukasillat 2012

6.11. Pakila
Pakilan ala-aste

Pakilan ala-asteen koulun juhlasali täyttyi ääriään myöten huonosta säästä huolimatta. Arviot läsnäolijoiden määrästä vaihtelivat noin 350-400 hengen tuntumassa. Kutsuja oli jaettu Itä- ja Länsi-Pakilan, Paloheinän, Torpparinmäen, Haltialan ja Tuomarinkylän alueille.

Pakilan Pelimannit soittivat aulatiloissa, joissa oli myös 5 c luokan kahvio. Kahvion tuotto meni kyseisen luokan leirikoulun hyväksi.

Keskustelu oli vilkasta koko illan ajan. Tilaisuutta jatkettiin vielä noin puolella tunnilla yli määräajan. Yleisökysymykset liittyivät muun muassa liikenteeseen (turvallisuus, katujen kunnossapito, julkinen liikenne ja uudet linjaukset jne.). Itä-Pakilan siirtolapuutarha-alueiden laajennus herätti keskustelua, kuten myös uusien asuntotonttien kaavoittamiseen liittyvät ajatukset. Palveluista: päiväkoti- ja koulupaikkojen riittävä määrä myös tulevaisuudessa kirvoitti tunteita väestöennustamisen luotettavuudesta. Vinkkejä lumen auraukseen annettiin joissakin puheenvuoroissa myös.

Pakila-Seuran puheenjohtajaa Matti Enrothia onniteltiin tilaisuudessa, koska seura täytti kuluvana vuonna 50 vuotta.

Helsinki-kanavan video asukasillasta

20.9. Lauttasaari
Lauttasaaren Yhteiskoulu

Ylipormestarin asukasilta järjestettiin  Lauttasaaren yhteiskoululla. Sali oli täynnä, kun lauttasaarelaiset esittivät illan aikana kysymyksiä kaupunginjohtaja Jussi Pajuselle ja kymmenille eri hallinnonalojen asiantuntijoille.

Helsinki-kanavan video asukasillasta

26.4. Pasila
Helsingin palvelualojen oppilaitos Helpa

Pasilassa ensimmäiseen ylipormestarin asukasiltaan kokoonnuttiin Helsingin palvelualojen oppilaitoksen, Helpan tiloihin. Samalla tehtiin uusi avaus, kun otettiin kokeiluna käyttöön chat.

Keskustelu kulki peruspalvelujen ja erilaisten kunnostustoiveiden kautta kohti alueen tulevia muutoksia. Esimerkiksi terveyskeskuspalveluiden keskittäminen Kalasatamaan herätti useampia kysymyksiä.

Chatin kautta tilaisuuteen osallistui seitsemän henkilöä, joista useilla oli monta kommenttia tai kysymystä. Yhteensä viestejä tuli chatin kautta noin 22 kappaletta.

Tuoleja oli asetettu 300 kappaletta juhlasaliin. Ne olivat lähes viimeistä paikkaa myöten käytössä koko illan ajan.

Juhlasaliin oli pystytetty pienoisnäyttely, jossa oli esillä Pasilaan liittyviä ajankohtaisia rakennussuunnitelmia, jotka herättivät kävijöissä kiinnostusta.

Tilaisuutta ennen paikalla oli Pasilasta kiinnostuneita toimijoita esimerkiksi Dodo ry:stä, Itä-Pasila Iskuun! -ryhmästä ja Haaga-Heliasta.

Helpan opiskelijat kertoivat koulustaan ja tekivät pieniä maksuttomia kauneus- ja hiushoitoja.
Palmia myi kahvia ja pullaa.

8.3. Pitäjänmäki
Pitäjänmäen peruskoulu

Turkismiehenpolku 2 osoitteessa sijaitsevan peruskoulun juhlasaliin kokoonnuttiin keväisenä iltana isolla joukolla.
Kaupunginjohtaja Jussi Pajusen lisäksi kaupungin virastopäälliköitä oli paikalla parisenkymmentä. Muita kaupungin asiantuntijoita oli reilut kaksikymmentä. 

Juhlasaliin oli saatu mahtumaan 350 tuolia, jotka olivat lähes kaikki käytössä. Illan aiheita olivat muun muassa toive asukastalosta, Helsingin kaupungin tekemän lumen aurauksen nopeus ja laatu, päivähoidon saatavuus mahdollisimman läheltä kotia, pätevän päivähoidon henkilöstön saatavuus, julkisen liikenteen lippu-uudistus, bussireitit muun muassa linjoilla 51 ja 39 ja Raidejokeri.  

Tietoa, tilastoja ja kuvagalleria Pitäjänmäestä

Asukasillat 2011

22.11. Hermanni, Kalasatama, Sörnäinen, Vallila
Suvilahden kattilahalli 

Suvilahden kattilahallissa pidetty asukasilta keräsi paikalle kolmisensataa kaupunkilaista. Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen toi mukanaan 21 virastopäällikköä tai muuta johtavaa päällikköä illan panelisteiksi sekä 27 muuta kaupungin asiantuntijaa.

Kahden tunnin aikana vastattiin yli 30 yleisökysymykseen. Ja muutamiin kysymyksiin päätettiin vastata vielä tilaisuuden jälkeen.

Kysymykset vaihtelivat pienistä arkisista suurempiin ja laajempiin. Ympäristö, rakentaminen, liikenne, liikenteen poikkeusjärjestely Kalasataman keskuksen rakentamisen aikana, terveyskeskuksen siirtäminen, Tukkutorin avautuminen suurelle yleisölle, valaistus, turvallisuus, siisteys ja palvelut olivat suosituimpia aiheita. Kalasataman alueelle aiotun kivimurskaamon lupahakemuksen poisvetäminen kirvoitti spontaanit aplodit.

13.9. Kulosaari
Kulosaaren yhteiskoulu

Yhteiskoulun sali oli täynnä väkeä, yhteensä noin 300 henkeä.

Illan keskustelunaiheita olivat muun muassa toive saada kirjasto takaisin, Shellin tontin tuleva käyttö, Itäväylän kattaminen, suomenkielisen ala-asteen paviljonkien tilanne ja mahdollinen siirtäminen yhteiskoulun kentälle. Myös ala-asteen iltapäivätoiminnan puute puhututti, Mustikkamaan rauhattomuus ja Itäväylän melu kirvoitti monia puheenvuoroja. Sosiaalisista kysymyksistä pinnalla olivat esimerkiksi tukikoti ja Pilvilinna. Ilta päättyi runsaan kahden tunnin keskustelun jälkeen.

Kuvia ja tietoa Kulosaaresta

10.5. Vuosaari
Vuotalo

Paikalla Vuosaaren asukasillassa oli yli 300 ihmistä, Vuotalon Vuosali tuli siis täyteen.

Käsiteltäviä aiheita olivat muun muassa nuorten syrjäytyminen, palveluiden tarjonta, uusien asutusalueiden paikat ja terveyskeskuksen heikoksi koettu palvelu.
Vuosaaren kaupunginosasivut

1.3.2011 Oulunkylä
Oulunkylän ala-aste

Oulunkylän tekojäärata. Kuva: Antero Aaltonen / Helsingin kaupunki

Oulunkylän ala-asteen juhlasali oli täynnä ihmisiä, noin 250. 

Asukasillassa puhuttiin muun muassa Oulunkylän keskustan kehittämisestä, viheralueiden vaalimisesta ja asukkaiden osallistumisesta asuinalueensa kehittämiseen.
Oulunkylän kaupunginosasivut

Asukasillat 2010

30.11.2010 Pihlajamäki
Pihlajamäen ala-aste

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen isännöi asukasiltaa, jossa käsiteltiin Pihlajamäen, Pihlajiston, Savelan ja Viikinmäen ajankohtaisia asioita ja tulevaisuutta. Pihlajamäen ala-asteelle oli saapunut noin 150 asukasta.

Keskustelun aiheet liikkuivat liikenteen, rakentamisen, korjausrakentamisen, turvallisuuden ja kunnossapidon ympärillä. Muutamissa puheenvuoroissa nousivat esiin kysymykset taloyhtiön hisseistä, joita vanhemmat asukkaat kaipasivat. Palvelujen säilyttämistä ja lisäämistä toivottiin myös.

Pihlajamäen kaupunginosasivut

21.9.2010 Asukasilta maahanmuuttajataustaisille helsinkiläisille 
Kaupungintalo

Asukasillan tarkoituksena oli palvella maahanmuuttajia ja tarjota vastauksia heitä askarruttaviin kysymyksiin. Kaupungintalon juhlasali oli täynnä ihmisiä. Myös ala-aulassa, jossa tilaisuutta pystyi seuraamaan erillisiltä näytöiltä, oli runsaasti ihmisiä. Illan aiheita olivat muun muassa maahanmuuttajien asumisen ongelmat, suomen kielen opetus ja suomalaiset työmarkkinat. Vilkkaan keskustelun vuoksi tilaisuutta pidennettiin ainakin puolella tunnilla, jonka jälkeen asiantuntijat jäivät vielä keskustelemaan asukkaiden kanssa.

13.4.2010 Pikku Huopalahti
Pikku Huopalahden ala-aste

Tilaisuudessa käsiteltiin mm. seuraavia asioita: läpiajoliikennettä Korppaanmäentie-Tilkankatu-Paciuksenkaari, nuorison tarpeiden huomioimista, korkeita tontinvuokria, maapohjan vajoamisesta aiheutuvia jatkuvia korjaustarpeita. 
Pikku Huopalahden kaupunginosasivut


9.2.2010 Arabianranta - Vanhakaupunki - Toukola
Taideteollisen korkeakoulun Mediakeskus Lumeen Sampo-sali

Vuoden ensimmäisessä ylipormestarin asukasillassa käsiteltiin kaupunginjohtaja Jussi Pajusen johdolla Arabianrannan, Toukolan ja Vanhankaupungin ajankohtaisia asioita. Taideteollisen korkeakoulun Sampo-sali oli täynnä ihmisiä.

Tilaisuuden puheenaiheina olivat mm. Taideteollisen korkeakoulun säilyminen Arabianrannassa myös tulevaisuudessa, kaupungin suunnitelmat edistää asukkaiden osallisuutta kaupungin päätöksenteossa viiden vuoden sisällä,  Art and Design City Helsinki Oy:n rooli alueen kehitysyhtiönä, Helsinki Design Capital 2012 ja Arabianrannan rantapuiston aktivointi.
Arabianranta, Toukola, Vanhakaupunki -kaupunginosasivut


Asukasillat 2009

10.11.2009 Kannelmäki
Kannelmäen peruskoulu

Tilaisuudessa oli paikalla noin 200 asukasta, Kannelmäen peruskoulun jumppasali oli täynnä. Asukasillassa keskusteltiin Hakuninmaan, Maununnevan ja Kannelmäen ajankohtaisista asioista kaupunginjohtaja Jussi Pajusen johdolla. Tilaisuudessa käsiteltiin mm. seuraavia aiheita: vanhuspalvelut ja päivähoitopaikat, terveysasemajärjestelyt tulevaisuudessa, alueen julkinen liikenne ja liikenteen yleinen sujuvuus, Kannelmäen ostoskeskuksen tulevaisuus.

22.9.2009 Munkinseutu
Munkkiniemi, Munkkivuori, Niemenmäki, Tali sekä Kuusisaari ja Lehtisaari
Munkkiniemen yhteiskoulu, Laajalahdentie 21

Koulun juhlasali lähes täynnä, paikalla oli noin 550-600 ihmistä. Käsiteltäviä aiheita olivat muun muassa: päivähoitopaikkojen lisääminen, vuonna 2020 toteutettavaksi suunniteltu raitiovaunulinjauudistus, liikenteen sujuvuus erityisesti ruuhka-aikoina, puistoalueiden huolto ja yleisen viihtyvyyden lisääminen, laboratoriopalvelujen lopettaminen, musiikkiopiston joutuminen pois tiloistaan.

Tilaisuudessa julkistettiin myös vuoden munkinseutulainen, näyttelijä Seela Sella.

12.5.2009 Myllypuro
Myllypuron ala-asteen koulu

Paikalla oli noin pari sataa kaupunkilaista. Saapuneiden lisäksi suoraa nettilähetystä tilaisuudesta seurasi 95 katsojaa. Keskustelua käytiin mm. alueen liikennejärjestelyistä ja pysäköintiongelmista, uuden ostarin aikataulusta ja  maahanmuuttajien palvelupisteen siirron vaikutuksista monikulttuurisen alueen maahanmuuttajaväestön palveluihin. Myllypuron ala-asteen rehtori Anna Hirvonen kertoi suunnitelmista aloittaa maahanmuuttajaäitien suomen kielen opetus koulun tiloissa.
Myllypuron kaupunginosasivut

17.2.2009 Kallio, Merihaka, Siltasaari
Paasitornin juhlasali

Paikalla oli noin 400 ihmistä. Puheenaiheina mm. asuntolaivat, teiden kunnossapito, sosiaaliset ongelmat johtuen mm. Fennosta, Vinkistä ja muista syrjäytyneitä avustavista paikoista, Kinaporin kohtalo, bussilinjat ja –aikataulut.
Kallion kaupunginosasivut

Asukasillat 2008

4.11.2008 Sipoon liitosalue
Sakarinmäen koulu

Sakarinmäen koulun juhlasali oli täynnä. Kiinnostuksen kohteina erityisesti kaikki alueliitokseen liittyvät asiat, kaavoitus, rakentaminen, bussilinjat, terveydenhoito jne. Asukasilta lähetettiin ensimmäisen kerran suorana lähetyksenä verkossa ja Dina-kaapelikanavalla

23.9.2008 Töölö

Kauppakorkean juhlasali

Paikalla oli n. 350-400 ihmistä. Puhuttiin erityisesti Töölöön suunnitelluista asunnoista syrjäytyneille, Hietaranta - Taivallahden ranta-alueen kehittämisestä (kylpylä tms.), Töölön puistojen kunnostuksesta ja aikataulutuksesta.

13.5.2008 Malminkartanon seutu
Apollon koulu

Näkymä Malminkartanonhuipulta. Kuva: Simo Karisalo / Helsingin kaupunki

Paikalla oli n. 250 ihmistä. Asukasyhdistys kysyi mm. ”Kuninkaankulman” ja Malminkartanon kehitysnäkymistä. Puhuttiin myös Mätäjoen ja -ojan kehittämisestä virkistyskeitaaksi, turvallisuusvajeesta, ilkivallasta, nuorten oireilusta, syrjäytymisestä, Malminkartanon puuttuvien liikuntapalvelujen ongelman ratkaisemisesta.
Malminkartanon kaupunginosasivut

15.1.2008 Katajanokka
Katajanokan ala-aste

Katajanokka ilmasta. Kuva: Skyfoto / Helsingin kaupunki

Paikalla oli n. 100-150 ihmistä. Puheenaiheina olivat erityisesti alueen liikennejärjestelyt ja ruuhkaisuus, risteilyalusten lieveilmiöt kuten saasteet ja alusten maasähkön käyttötarve. Asukasyhdistys kysyi mahdollisuudesta saada korttelitupaa tai muunlaista kokoontumistilaa mm. vankilan vanhasta huoltorakennuksesta, siitä miten kaupunki seuraa Katajanokan lisääntyvää liikennetilannetta ja vankilan ympärillä olevien puistoalueiden saamisesta oikeasti asukkaiden käyttöön
Katajanokan kaupunginosasivut

Ylipormestarin asukasiltoja vuodesta 1975 alkaen

Teuvo Auran aloitteesta ryhdyttiin järjestämään säännöllisiä Helsinki-tunteja, jonka aikana asiantuntijat vastasivat kansalaisten ja lehtimiesten esittämiin kysymyksiin. Tilaisuuksista kehittyivät ylipormestarin asukasillat.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen 2005 - 2007

11.10.2005 Laajasalo
29.11.2005 Kumpula, Koskela, Käpylä
09.05.2006 Siltamäki-Suutarila 
26.09.2006 Kontula
13.03.2007 Lehtisaari, Kuusisaari, Kaskisaari
26.04.2007 Suurmetsä, Jakomäki
23.10.2007 Mellunmäki

Kaupunginjohtaja Eva-Riitta Siitonen 1997 - 2005

25.02.1997 Katajanokka
16.04.1998 Töölö
22.08.2000 Maunula
21.05.2002 Puistola, Tapanila
29.04.2003 Kontula, Kivikko, Vesala, Kurkimäki
23.09.2003 Vuosaari
04.11.2003 Kallio, Sörnäinen
25.03.2004 Munkinseutu
09.11.2004 Myllypuro
01.03.2005 Santahamina
17.05.2005 Kruununhaka

Kaupunginjohtaja Kari Rahkamo 1991 - 1995

11.11.1991 Malmi 
20.09.1994 Puistola
07.12.1994 Radioasukasilta
26.10.1995 Munkkiniemi    

Kaupunginjohtaja Raimo Ilaskivi 1980 - 1989

10.04.1980 Käpylä, Veräjämäki
03.11.1980 Kontula ja lähiympäristö
23.03.1981 Etelä-Kaarela
24.10.1983 Kulosaari 
07.03.1984 Pihlajamäki
19.11.1984 Hietalahti, Ruoholahti, Kamppi
29.08.1986 Isosaari  
27.10.1986 Maunula
11.05.1987 Malmi  
06.11.1989 Eteläiset kaupunginosat

Kaupunginjohtaja Teuvo Aura 1975 - 1979

26.05.1975 Eteläiset kaupunginosat ja Katajanokka
16.06.1975 Malmi
10.11.1975 Lauttasaari
11.03.1976 Haaga
18.05.1976 Myllypuro, Puotinharju ja lähiympäristö
14.02.1977 Jakomäki
04.04.1977 Pitäjänmäki
05.09.1977 Suomenlinna 
17.10.1977 Kallio ja Sörnäinen
13.03.1978 Oulunkylä
08.05.1978 Santahamina
30.10.1978 Katajanokka
04.12.1978 Munkinseutu
27.02.1979 Mellunmäki, Mellunkylä, Itä-Vesala
27.12.1979 Töölö 

Asukastilaisuuksien historiasta:
Kolbe L. ja Helin H: Helsingin historia vuodesta 1945. Osa 3 Kunnallishallinto ja politiikka, kunnallistalous. Helsingin kaupunki, Edita.JAA
08.08.2019 16:33