Suoraan sisältöön

Albert Edelfelt (Siirretty)


Avaa suurempi kartta
Osoite:
Keskuskatu 9
00100 Helsinki

© Muu tekijänoikeuden haltija

Toimipisteen kuvaus:
Ville Vallgren teki 1927 Suomen taideakatemian tilauksesta taidemaalari Albert Edelfeltin (1854-1905) muistopatsaan. Vallgren kuvasi taiteilijatoverinsa ja hyvän ystävänsä työskentelemässä taiteilijantakki yllään ja paletti kädessään. Kielitaitoisella Edelfeltillä oli erinomaiset suhteet ulkomaille, erityisesti Ranskaan. Ikätoverit Vallgren ja Edelfelt olivat myös yhdessä mukana Pariisin boheemin elämän pyörteissä 1870-luvulla.

Edelfeltin näköispatsas pystytettiin alunperin Ateneumin päätynurmikolle Mikonkadun puolelle 1928, mutta siirrettiin siitä Keskuskadun puolelle 1930. Arkkitehtonisen miljöön voimakkaan muuttumisen ja ilkivallan vuoksi veistos siirrettiin kuitenkin 1976 Eiraan. Patsas ehti olla Eirassa, Juhani Ahontien ja Chydeniuksentien risteyksessä useita vuosikymmeniä, kunnes se syksyllä 2003 vietiin konservoitavaksi ja palautettiin taiteilijan 150-vuotisjuhlallisuuksien yhteydessä kesällä 2004 takaisin Ateneum-rakennuksen läheisyyteen. Edelfeltin syntymäpäivänä heinäkuun 21. veistos kukitettiin ja \julkistettiin\ Ateneumin länsipäädyn puistikossa.

Albert Edelfelt (1854-1905) oli aikansa johtava kuvataiteilija Suomessa. Hänen tuotantonsa kehittyi 1870-luvun historiallisista maalauksista 80-luvun realistisiin muotokuviin ja kansankuvauksiin ja myös kansallisen kirjallisuuden ja maisema-aiheiden kuvauksiin.

Veistos on siirretty Ateneumin sisätiloihin 2017. Se ei kuulu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.


Kuva kohteestaSuomeksi | På svenska » | In English »

JAA