Suoraan sisältöön

Vapaaehtoistoimintaa Cäpsässä

Merja Kujala, vapaaehtoistyön ohjaaja Toimintakeskus Cäpsä ja vapaaehtoinen Mikko Itäsalo

Syksyllä 2015 järjestettiin toinen vapaaehtoistoiminnan koulutus, joka suuntautuu kehitysvammaisten henkilöiden kanssa toimimiseen. Tämä toiminta julkisen puolen järjestämänä on ainutlaatuista koko Suomessa. Tarkoituksena on saada lisää vapaaehtoisia mukaan toimintaan ja laajentaa toiminta työ- ja päivätoimintayksiköistä myös asumisyksiköihin.

Syksyn vapaaehtoistoiminnan kurssilta vapaaehtoinen Mikko Itäsalo aloitti toimintansa Toimintakeskus Cäpsässä. ”Vihdoin saimme meille Cäpsään myös ´oman´ vapaaehtoisen!” Iloitsee vapaaehtoistoiminnanohjaaja Merja Kujala.

”Mikko aloitti vapaaehtoistoiminnan marraskuun alussa käymällä Cäpsässä kahtena päivänä viikossa muutaman tunnin kerrallaan. Hän on osallistunut ohjaajan parina peliporukan vetämiseen ja ollut retkiryhmissä mukana.  Joillakin retkillä tarvitaan ”lisäkäsiä” työntämään pyörätuolia, että osallistujia pääse mukaan enemmän. Nyt marraskuun puolen välin tienoilla saimme vielä päivän lisää eli Mikko käy nyt myös torstaisin vetämässä nettiryhmää.” Merja kuvailee Mikon toimintaa.

”Mikon tiiviin käynnin seurauksena tuntuu, että hän on käynyt meillä jo pidempäänkin.  Ensi käynnistä lähtien hän on ollut odotettu vieras ja saapuessaan iso joukko asiakkaita kerääntyy moikkaamaan häntä ja kyselemään kuulumisia. Mikko on omalla aurinkoisella ja rennolla olemuksellaan ollut helposti lähestyttävä ja hänen kanssaan on ollut antoisaa tehdä yhteistyötä.” Kertoo Merja onnistuneesta toiminnasta.

Käytännön järjestelyistä Merja kertoo: ”Usein aamulla juomme kahvit ja vaihdamme kuulumiset.  Mikko on infonnut ajoissa, jos on tullut poikkeamia käynteihin. On ollut mukavaa huomata, että hänet jo laskee mukaan vahvuuteen, kun miettii päivän toimintoja.”

Cäpsän esimerkki kertoo miten motivoitunut henkilökunta ja sitoutunut vapaaehtoinen toimivat hyvin yhdessä. Parhaimmillaan vapaaehtoistoiminta on juuri tätä, että vapaaehtoistoiminta täydentää kaupungin palveluja. Mikon sanoihin voi tiivistää vapaaehtoistoiminnan idean ja ajatuksen, jolloin kaikki hyötyvät toiminnasta: ”Cäpsään on tosi mukava tulla ja tosi hyvä mieli kun lähtee pois!”.

Kuva ja teksti: Meeri Kuikka vapaaehtoistyön koordinaattoriJAA
05.12.2019 17:59