Suoraan sisältöön

Kehitysvammaisten asumiskokeilu

Asumiskokeilussa asiakkaan on mahdollista harjoitella asumisen taitoja ohjatusti yksilöllisesti sovitun ajan. Asumiskokeilun kesto on kahdesta viikosta kahteen kuukauteen. Asumiskokeilun tarkoituksena on selvittää asiakkaan voimavarat ja realistiset taidot asumisen liittyen ja sitä kautta selvittää asiakkaalle mahdollisesti sopiva asumismuoto tulevaisuudessa.

Asumiskokeiluun haetaan oman kehitysvammahuollon sosiaalityöntekijän kautta SAS-lomakkeella. Päätöksen asumiskokeilusta tekee SAS-ryhmä. Asumiskokeiluun saapuessa asiakkaalla tulee olla paikka, johon palata asumiskokeilun jälkeen.

ASUMISKOKEILUSSA
Asumiskokeiluasunnot ovat täysin varusteltuja. Asiakkaan tarvitsee ottaa mukaansa vain henkilökohtaiset tavaransa, kuten lääkkeet, vaatteet ja hygieniatarvikkeet. Asiakkaalla tulee olla käytössään riittävästi rahaa esimerkiksi ruokaostosten tekemiseen.

Asumiskokeilun aikana asiakkaan kanssa tehdään ohjaajan tukemana asumiseen liittyviä asioita, kuten siivousta, ruuan laittoa ja kaupassa käyntiä.

Asumiskokeiluasunnosta ei peritä vuokraa, myös pyykkituvan ja saunan käyttö on asumiskokeilun aikana maksutonta.

ASUMISKOKEILUN LOPUKSI
Asumiskokeilun päätyttyä tai loppuvaiheessa pidetään loppukeskustelu siitä, miten alussa asetettuihin tavoitteisiin nähden kokeilu on sujunut. Asumiskokeilusta kirjoitetaan yhteenveto. Loppukeskusteluun osallistuu asiakkaan ja asuntoryhmän ohjaajan lisäksi läheinen ja tarpeen mukaan myös sosiaalityöntekijä.

Asumiskokeilua on Rudolfin asuntoryhmässä.

Käytön edellytykset:

Ennen asumiskokeilujakson alkua sovitaan alkuhaastattelu, jossa asumiskokeilun vastuuohjaaja, asiakas ja asiakkaan hyvin tunteva läheinen keskustelevat jakson tavoitteista ja asiakkaan voimavaroista. Tapaamisen aikana hahmotellaan myös tulevan jakson tukikäyntiohjelmaa. Asumiskokeiluun tuleva asiakas sitoutuu tukikäyntiohjelmaan ja tuen vastaanottamiseen. Asumiskokeilun tuen ja arvioinnin suorittavat Rudolfin asuntoryhmän ohjaajat.

Palvelu on tarkoitettu helsinkiläisille.

Saatavilla olevat kielet:

suomi

Aiheeseen liittyvät palvelut:

Palvelusta vastaa:

Sosiaali- ja terveystoimiala


Suomeksi | På svenska » | In English »