Suoraan sisältöön

Eläinten pelastaminen

Eläin- ja luonnonsuojelulain mukaan sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan. Pahoin vahingoittunutta eläintä voidaan auttaa vain lopettamalla sen kärsimykset.

Toimintaohjeet eläintehtävissä

Soita eläimiin liittyvissä asioissa hätänumeroon 112, jos

- eläin aiheuttaa järjestyshäiriötä tai vaaraa ihmisille tai liikenteelle.

- eläin tarvitsee pelastamista paikasta, josta se ei omin avuin ja ilman apuvälineitä pääse pois.

- kyseessä on akuutti eläinsuojelullinen asia, esim. vakavasti loukkaantunut eläin tai meneillään oleva eläinrääkkäys.

HUOM! Lemmikki- ja tuotantoeläinten hyvinvoinnista, huolehtimisesta ja auttamisesta vastaa aina ensisijaisesti eläimen omistaja tai haltija.

Toiminta tilanteissa, joihin ei hälytetä viranomaisia:

Korkeasaaren villieläinsairaala ottaa vastaan avun tarpeessa olevia luonnonvaraisia eläimiä.
Jos hätäkeskus ei välitä tehtävää viranomaisille, löytäjä voi itse ottaa yhteyttä ja toimittaa loukkaantuneen luonnonvaraisen eläimen ensisijaisesti Korkeasaaren villieläinsairaalaan sen aukioloaikoina.

Toissijaisena yhteydenotto- ja toimituspaikkana vakavasti loukkaantuneille luonnonvaraisille eläimille toimii Viikin Yliopistollinen eläinsairaala, joka päivystää ympäri vuorokauden. Lisäksi pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistykset tarjoavat eläimiin liittyvää neuvontaa mahdollisuuksien mukaan.

Eläinsuojelulain mukaan tarpeettoman kivun ja tuskan tuottaminen eläimille on kielletty. Pienikokoisen (alle 3 kg) pahoin loukkaantuneen eläimen voi myös lopettaa itse. Sallittu hätälopetus voi olla esimerkiksi voimakas isku päähän. Eläimen voi hävittää sekajätteen mukana sulkemalla eläin muovipussiin.

Huomioi hygienia:

Eläimiä käsiteltäessä tulee aina huomioida hyvä hygienia eläimistä ihmisiin tarttuvien tautien varalta. Kuolleiden tai sairaiden eläimien koskettelemista on syytä välttää ja käsiteltäessä tulee aina käyttää hansikkaita ja hengityssuojainta.

Tartuntojen ehkäisemiseksi käsittelyn jälkeen kädet on pestävä vedellä ja saippualla, tarvittaessa voi käyttää alkoholipitoista käsihuuhdetta. Rabiesriskin vuoksi lepakkojen kanssa kontaktissa ollessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta.

Lintuinfluenssariskin vuoksi törmättäessä suuriin määriin sairaita tai kuolleita lintuja samassa paikassa, tulee ottaa yhteyttä edellä mainittuihin sidosryhmiin ja välttää kontaktia lintuihin.

Saatavilla olevat kielet:

suomi, ruotsi

Aiheeseen liittyvät palvelut:

Palvelusta vastaa:

Pelastuslaitos


Suomeksi | På svenska » | In English »