Suoraan sisältöön

Evakuointi

Evakuoinnilla tarkoitetaan ihmisten ja omaisuuden siirtämistä turvaan vaara-alueelta tai vaarallisesta kohteesta. Evakuointi suunnitellaan ja toteutetaan viranomaisen päätöksellä. Suppeimmillaan evakuointi voi koskea yksittäisen talon asukkaita ja laajimmillaan useamman kunnan koko väestöä. Ihmisten vapaaehtoista siirtymistä ei lueta evakuoinnin piiriin, vaan se vaatii viranomaisten kehotuksen.

Normaalioloissa voidaan joutua suorittamaan onnettomuusevakuointi ja se toteutetaan viranomaisen päätöksellä tulipalon tai muun onnettomuuden tai tilanteen vuoksi. Tällöin evakuoidaan rajoitettu määrä henkilöitä pois heidän vakituisista asuin- ja oleskelupaikoistaan. Evakuointi tapahtuu yleensä kaupungin sisällä. Laajempi evakuointi suoritetaan rajatulla alueella tai kohteissa, joissa on merkittävä suuronnettomuusriski. Tällainen kohde-evakuointialue tulee kysymykseen suuronnettomuudessa tai sen uhatessa.

Sotilaallisen voiman käytön tai sillä uhkaamisen seurauksena Helsingissä voidaan joutua suorittamaan laajamittainen evakuointi. Tällöin evakuoidaan koko kaupungin väestö tai väestöä useista kaupunginosista. Päätöksen kyseisestä evakuoinnista tekee valtioneuvosto. Evakuointien johtamisessa noudatetaan pelastustoimen johtamisjärjestelmää.

Saatavilla olevat kielet:

suomi, ruotsi

Lue lisää:

Aiheeseen liittyvät palvelut:

Yhteystiedot ja toimipisteet:

 1    2    3    4    5    6    7    8    9    >   

Palvelusta vastaa:

Pelastuslaitos


Suomeksi | På svenska » | In English »